Presa internațională scrie despre incidentele de la alegerile din România. Lupta va fi strânsă în turul al doilea

Presa internațională scrie despre incidentele de la alegerile din România. Lupta va fi strânsă în turul al doilea
Publicat: 03/11/2014, 14:20

Premierul Victor Ponta, care s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului prezidențial de duminică, este încrezător că va câștiga turul doi, însă principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, este de altă părere, relatează EURONEWS. Rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin nu este decis încă și depinde pe cine vor susține ceilalți 12 candidați, care au pierdut în primul tur, apreciază Euronews, adăugând că Iohannis ar putea beneficia de sprijinul electoratului Monicăi Macovei, un „simbol al luptei anticorupție și deputat european”.

Ponta a afirmat că, dacă va câștiga, va exista stabilitate și se va încheia conflictul între premier și președinte, notează agenția ASSOCIATED PRESS, adăugând că Iohannis, la rândul său, a declarat că va garanta independența justiției și statul de drept.

Premierul Victor Ponta este pe cale să acceadă la președinția României peste două săptămâni, urmând astfel să consolideze dominația partidului său social-democrat asupra instituțiilor, până la punctul în care ar putea genera temeri privind independența justiției și a presei, comentează cotidianul francez Ouest France.

Agenția REUTERS scrie de asemenea că Victor Ponta a făcut un pas spre o victorie care ar aduce stabilitate și ar consolida puterea partidului său social-democrat, dar care ridică semne de întrebare privind independența justiției. Klaus Iohannis va încerca însă să adune în jurul său voturile anti-Ponta, pentru a-l ajunge din urmă pe premierul în exercițiu.

Numeroși români din străinătate nu au putut vota duminică din cauză că secțiile de votare au rămas fără buletine, ceea ce a generat proteste în fața Ministerului de Externe de la București, precizează Reuters. Mulți au denunțat de asemenea faptul că au stat la cozi pentru a putea vota, iar spiritele s-au încins la ambasada României din Paris, care a cerut ajutorul poliției franceze. De altfel, fostul tenismen Ion Țiriac a venit cu avionul în România, pentru că nu a putut vota la Paris din cauza cozilor.

Duelul se anunță strâns în cel de-al doilea tur pentru președinția României, după ce premierul Victor Ponta a înregistrat duminică o victorie mai puțin clară decât se preconiza, în primul tur al unui scrutin considerat crucial în fosta țară comunistă, comentează AGENCE FRANCE PRESSE. Analiștii citați de AFP apreciază că jocurile nu sunt făcute și că depinde pe cine vor susține candidații care au pierdut în primul tur, importantă fiind și mobilizarea electoratului din zonele urbane și din străinătate.

După o campanie electorală dominată de continuarea reglării de conturi între Ponta și președintele în exercițiu Traian Băsescu, numeroși alegători vor ca noul președinte și premierul să fie din aceeași tabără, deși „experții se tem de o alunecare antidemocratică”, adaugă AFP.

Scrutinul a fost marcat de incidente la secțiile de votare din străinătate, în special la Paris, Londra și Viena, unde s-au format cozi lungi și numeroși români nu au putut vota, mai scrie AFP, amintind că, în 2009, Traian Băsescu a câștigat cel de-al doilea mandat de președinte datorită sufragiilor românilor din străinătate.

Alegătorii din Paris au încercat să forțeze intrarea în sediul ambasadei române, pentru a putea vota după ce au așteptat mai multe ore la rând, notează la rândul său BLOOMBERG, adăugând că erau cozi și la Viena și Londra după închiderea secțiilor de vot. „A fost o încălcare a dreptului nostru constituțional de a vota”, a declarat Andrada Voinițchi, după ce a stat trei ore și jumătate la coadă în capitala britanică. „Mi-am făcut timp să citesc despre fiecare candidat și să votez pe baza unei decizii informate. Din păcate nu am putut”, a adăugat ea.

Publicația electronică EUOBSERVER menționează că, în comparație cu 2009, românilor din străinătate le-a fost mult mai greu să își exercite dreptul de vot, în condițiile în care ministerul de Externe a trimis doar 600.000 de buletine de vot la ambasade, deși aproximativ trei milioane de cetățeni trăiesc și muncesc în alte țări. Astfel, cetățenii din Londra, Paris, Madrid, Berlin și Bruxelles au stat mai multe ore la cozi, iar câteva mii tot nu au reușit să voteze până la închiderea urnelor. A fost nevoie de intervenția poliției la Paris, Londra și Viena, unde oamenii au refuzat să plece și s-au declarat furioși pentru organizarea deficitară a scrutinului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?