Presadă (USR) propune, din nou, organizarea alegerilor locale în două zile. Cazanciuc (PSD): E „doar un joc politic”

Presadă (USR) propune, din nou, organizarea alegerilor locale în două zile. Cazanciuc (PSD): E „doar un joc politic”
Parlamentul a decis organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie
Publicat: 24/07/2020, 15:52
Actualizat: 24/07/2020, 16:16

Robert Cazanciuc, preşedintele interimar al Senatului, a calificat, vineri, drept „doar un joc politic” iniţiativa legislativă a parlamentarului USR Florina Presadă privind organizarea alegerilor locale de anul acesta în două zile, relatează Agerpres. Un amendament cu același conținut, semnat și de senatoarea USR, fusese respins în Senat, prima cameră a Parlamentului sesizată cu legea privind organizarea scrutinului pentru alegerea primarilor.

Social-democratul Robert Cazanciuc a criticat depunerea inițiativei de către senatoarea USR, pentru organizarea alegerilor locale din acest an pe parcursul a două zile.

„Ce a făcut USR-ul astăzi, pur şi simplu, este doar un joc politic pentru a ţine atenţia atrasă asupra dorinţei USR-ului de a participa de o manieră proprie la acest proces care este deja declanşat, calendarul este asumat”, a declarat Cazanciuc, pentru Agerpres, după şedinţa Biroului permanent al Senatului, în cadrul căreia a fost depusă propunerea legislativă a USR şi trimisă pentru avize la comisiile de specialitate.

Cazanciuc: „Discuţia de principiu merită făcută”

Președintele interimar al Senatului a precizat că trebuie avută o discuţie de principiu pe această temă, însă după ce se încheie actualul ciclu electoral.

„Cred că discuţia de principiu merită făcută, dar este târziu în momentul de faţă, noi suntem deja într-un calendar asumat pentru alegeri. De altfel, au mai fost propuneri legate de alegerile locale sau parlamentare şi cred că ele trebuie toate adunate şi, după ce se închide acest ciclu electoral de locale şi parlamentare, putem să ne aşezăm în jurul mesei şi să discutăm de un cod electoral”, a explicat senatorul PSD.

Conform iniţiativei depuse vineri de senatoarea USR, alegerile ar urma să aibă loc sâmbătă, 26 septembrie 2020 şi duminică, 27 septembrie 2020, între orele 7:00 – 21:00.

Presadă: 63% dintre simpatizanţii tuturor partidelor şi-au exprimat interesul pentru mai multe zile de vot

Senatoarea a invocat rezultatele unui sondaj recent. „Avem nevoie de toate aceste lucruri cât mai curând pentru un vot în siguranţă pe 27 septembrie. Sunt lucruri pe care şi le doresc şi românii, aşa cum arată un sondaj recent. 63% dintre simpatizanţii tuturor partidelor şi-au exprimat interesul pentru mai multe zile de vot pentru securizarea procesului de vot în pandemie, iar 82% dintre românii cu drept de vot cer creşterea numărului secţiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanţii tuturor partidelor exprimându-şi această preferinţă”, transmite senatoarea USR Florina Presadă.

Conform parlamentarului USR, în condiţiile în care votarea s-ar realiza doar într-o singură zi, procesul de votare ar fi serios îngreunat şi întârziat ca urmare a măsurilor de distanţare socială atât în interiorul secţiei cât şi în afara ei.

Aceleași argumente au fost aduse de senatoarea Florina Presadă la amendamentul cu același conținut depus, împreună cu senatorul USR George Edward Dircă, la proiectul de lege pentru organziarea alegerilor locale, în momentul când a fost dezbătut de Senat, prima cameră sesizată. Amendamentul a fost atunci respins, înainte de a ajunge în plen și, implicit, la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Data-limită pentru votarea unei legi electorale

Deputații au votat în 16 iulie ca alegerile locale să se deruleze în 27 septembrie, iar legea a fost deja promulgată de peședintele Klaus Iohannis.

Camera Deputaților a votat proiectul inițiat de UDMR, respângându-l pe cel al Guvernului, cu 253 de voturi pentru, 2 contra și 36 de abțineri.

Dezbaterea asupra legii a venit după ce Parlamentul a aprobat ca mandatul aleșilor locali să fie prelungit până la 1 noiembrie. Mai mult, AEP a atrăgea atenția atunci că actul normativ este imperativ să fie adoptat până cel târziu în data de 29 iului pentru a fi respectate prevederile legale. AEP amintea că, potrivit modificărilor aduse Legii 115/2015, data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 se stabilește prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.

În contextul creșterii numărului de noi cazuri de infecție cu noul coronavirus, premierul a declarat, joi, că este, totuși, prematur, din punctul său de vedere, să decidă o posibilă amânare a alegerilor, dar se va face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului