Președintele CCR Augustin Zegrean acuză presiuni din partea SRI pentru legile Big Brother

Președintele CCR Augustin Zegrean acuză presiuni din partea SRI pentru legile Big Brother
Curtea Constituțională a fost supusă la presiuni din partea SRI și a altor instituții ale statului, cu privire la controlul de constituționalitate pentru legile supranumite Big Brother

Președintele CCR Augustin Zegrean a declarat că judecătorii au fost supuși la presiuni publice din partea SRI și a altor instituții ale statului, cu privire la deciziile luate pe legile supranumite Big Brother – legea securității cibernetice, legea privind retenția datelor utilizatorilor pe o perioadă de 6 luni și legea privind cartelele prepay și rețelele wifi publice.

„Există presiuni ale instituțiilor statului, nu vreau să intru în contradicție cu ele. Da, este și SRI, a existat un comunicat foarte dur la adresa Curții, când a fost vorba de prima lege Big Brother, unde ni se spunea că am creat un vid legislativ de o gravitate excepțională. Dar vidul acesta exista, dacă e să vorbim de vid, pentru că legea pe care am declarat-o neconstituțională nici nu exista ca lege (ea nu intrase în vigoare -n.r)”, a declarat președintele CCR Augustin Zegrean, într-o conferință de presă.

„Ni se atrage atenția că vom da socoteală dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva, noi vom fi trași la răspundere. Noi am jurat să respectăm Constituția, asta facem când analizăm o lege. Și noi vrem ca în țară să fie liniște și țara să fie în siguranță, dar cerem în continuare ca legile să acorde suficiente garanții pentru populație că nu vor fi încălcate dispozițiile Constituției. Nu noi creăm vid legislativ”, a mai spus judecătorul Augustin Zegrean.

 

Inchide