Președintele Comisiei de cultură din Senat vrea mărirea taxei TV

Președintele Comisiei de cultură din Senat vrea mărirea taxei TV
Publicat: 16/01/2014, 17:24
Actualizat: 01/02/2019, 09:00

Senatorul PSD Georgică Severin, președintele Comisiei pentru cultură din Senat, a declarat, joi, că susține mărirea taxei TV de la 4 lei pe lună la 6-8 lei lunar, precizând însă că acesta este un punct de vedere personal, care nu angajează Guvernul.

„Susțin de foarte multă vreme că mărirea taxei TV este o necesitate. Radioul și televiziunea trebuie privite ca servicii publice. Ele nu pot fi băgate în aceeași categorie pe piața concurențială. Această taxă de 4 lei, din care ei primesc cred că până la 3,2 lei, din cauza banilor pe care îi preiau cei care îi strâng, reprezintă aceeași sumă din 2004. Între timp s-a trecut la înalta definiție. Orice transmisie care trebuie făcută are cu totul alți parametri tehnici. Transmisia TVR va trebui să fie pe parametri digitali”, a spus Severin.

Potrivit acestuia, în ultimul timp s-a insistat foarte mult pe tot ceea ce înseamnă achiziția de sport.

„De cinci ani de când sunt în această comisie am avut inclusiv propuneri legislative prin care să forțăm TVR să dea meciurile și toate astea. Primim sute de scrisori și de memorii din partea cetățenilor cu privire la faptul că nu pot vedea un meci. Ce a fost după Grecia, știți foarte bine. Toate aceste lucruri sunt pe bani. De unde pot veni bani? De la buget, nu văd cum. Deci, printr-o taxă”, a explicat el.

Severin a menționat că în timp ce în România taxa TV este de 4 lei, în Serbia, „care nici măcar nu e membră în UE”, se plătește o taxă de aproape 10 ori mai mare. În restul țărilor taxa este între 10-15 până la 30 de euro (pe lună – n.r.).

„În aceste condiții, noi vorbim de o taxă de 12 euro pe an, pe care eu cred că ar trebui să o aducem la nivelul a 6-8 lei pe lună, dar decizia nu îmi aparține. Nu văd altă soluție. Dacă se va ajunge vreodată la mărirea taxei, putem să renunțăm la publicitatea de la TVR, ca o compensare pentru cetățeni. Este o viziune personală, care nu angajează Guvernul. Nimeni de la Guvern nu a propus până acum mărirea taxei”, a mai afirmat Severin.

Directorul general interimar al Societății Române de Televiziune (SRTv), Stelian Tănase, a declarat, miercuri, că a transmis ministrului de Finanțe un proiect privind majorarea taxei TV, propunere pe care o va prezenta și premierului Victor Ponta în cursul săptămânii viitoare.

Stelian Tănase a participat, miercuri, la o „discuție de lucru” cu membrii Comisiei pentru cultură din Senat.

„Într-un proiect pe care l-am avansat ministrului de Finanțe este acest lucru (majorarea taxei TV, n.r.) și sper ca săptămâna viitoare să îi înfățișez și primului-ministru. Avem înțelegere ca, după Anul Nou, să avem o discuție. Avem un material, putem discuta pe o bază serioasă. Mărirea taxei este lucrul la care ne gândim. Este o discuție complicată și ea se va purta”, a spus acesta.

Stelian Tănase a menționat că apar diverse reglementări care, în ultima vreme, sunt „împotriva” instituției pe care o conduce.

El a menționat, în acest sens, decizia Curții Constituționale care va avea ca efect, probabil, reducerea cu o treime a încasărilor SRTv pe anul 2014.

„Este vorba de faptul că firmele vor plăti numai pentru un singur abonament, chiar dacă au o mie de televizoare. Aici putem să discutăm o formulă, dacă nu facem un abonament mai consistent, care să cuprindă faptul că are o mie de televizoare și nu doar un abonament normal, care este prețul a două țigări”, a mai spus Stelian Tănase.

Miercuri, președintele Comisiei pentru cultură a Senatului, Georgică Severin, i-a spus lui Stelian Tănase că va fi dificilă majorarea taxei TV, chiar cu 2-3 lei, mai ales într-un an electoral și în condițiile existenței mai multor nemulțumiri față de activitatea acestei televiziuni.

Potrivit raportului de activitate al SRTv pe 2011, taxa TV, principala sursă de finanțare a activității televiziunii (peste 70% din buget), a fost redusă pentru persoane fizice, de la 4,5 lei la 4 lei, încă din anul 2003, și nu a mai fost niciodată indexată. În prezent, în România este percepută una dintre cele mai mici taxe TV dintre țările Uniunii Europene, aceasta fiind de 4-5 ori mai mică decât taxele TV din Serbia, Polonia, Grecia, Slovacia și de 8 ori mai mică decât cea din Cehia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”