Președintele Iohannis DATOREAZĂ STATULUI 1.278.856 de lei. Teodorovici: Nu e treaba noastră că A CHELTUIT banii

Președintele Iohannis DATOREAZĂ STATULUI 1.278.856 de lei. Teodorovici: Nu e treaba noastră că A CHELTUIT banii
Publicat: 06/07/2018, 13:17
Actualizat: 11/02/2019, 16:53

Familia Iohannis trebuie să plătească aproape 1,3 milioane de lei, pentru prejudicii aduse statului din încasarea unor chirii din imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, pierdut definitiv în instanță, a declarat vineri ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

„Acel imobil nu mai poate fi pus în discuție cui aparține, este clar că nu mai aparține familiei Iohannis, deci este clar implicit, că suma luată pe acea perioadă pe 2001-2015 ca și chirie, trebuie să fie returnată statului roman”, susține ministrul Finanțelor. „Ar fi corect, legal și moral să facă plata acelei sume IMEDIAT către statul român. Deci, familia Iohannis 1.278.856 de lei, plus cealaltă parte implicată, restul de 1.300.000 de lei, ambele părți trebuie să plătească către statul român această sumă, pentru ca ea oricum se va plăti.”

Eugen Teodorovici precizează că fiecare zi de neplată a acelei sume va atrage după sine DOBÂNZIpe care familia președintelui va trebui să le plătească.

„Fiecare zi de întârziere, de neplată a acelei sume, atrage după sine și plata de dobânzi, pentru că și astăzi domnul președinte beneficiază de acea sumă, o folosește. Dacă a cheltuit-o trebuie să o dea, nu este treaba noastră ca stat că a cheltuit-o. Statul are nevoie de fiecare ban în parte pentru a-i folosi în interesul comunităților. Deci suma aceea, dânsul știe foarte bine că trebuie să o plătească,” explică Teodorovici.

Liviu Dragnea

Subiectul datoriilor președintelui Klaus Iohannis a fost dezgropat joi de președintele PSD Liviu Dragnea, care a atras atenția ministrului Finanțelor și șefului ANAF Ionuț Mișa să se preocupe de recuperarea prejudiciilor de la toată lumea, inclusiv „paguba de sute de mii de euro făcută de președintele Klaus Iohannis prin case obținute prin fals”.

Posibilitatea ca președintele Iohannis să beneficieze de amnistia fiscală pe care guvernul o pregătește a fost exclusă de ministrul Finanțelor.

„Nu i se aplică o astfel de amnistie,” infirmă Teodorovici. „Suma pe care trebuie să o înapoieze statului, chiar dacă am da o amnistie fiscală mâine, nu are cum să scape de ea, trebuie să fie plătită. „AMNISTIA FISCALĂ este un subiect pe care îl avem în lucru la nivelul Ministerului de Finanțe, dar nu se referă la domnul Iohannis. Este un posibil mecanism pentru a stimula partea de economie românească. N-am să vă dau acum detalii referitoare la această idee, dar este în lucru un astfel de mecanism și vom discuta în următoarele zile la nivelul conducerii Comisiei și la nivel de Guvern pentru a vedea dacă o astfel de măsură poate fi aplicată și care vor fi efectele.”

Acesta a mai precizat că amnistia nu are prag, iar persoanele vizate de această măsură „pot să scape de penalități și jumătate din dobânzi, cum a fost în 2015″.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a oferit vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, o serie de detalii despre situația datoriei pe care președintele Klaus Iohannis și soția acestuia o au către statul român pentru un imobil pe care cei doi l-au folosit în perioada 2001 – 20015, fără a avea acest drept.

„Vreau să fac o scurtă informare legată de situația celor două imobile ale domnului președinte Iohannis,” a spu Teodorovici. „Este o analiză la nivelul ANAF-ului pe care am cerut-o în detaliu ca să înlătur orice fel de speculație, nu este făcută la comanda cuiva, că nu sunt genul care să acționez la comandă. Este o analiză, o discuție, cu colegii de la ANAF și am să vă ofer câteva date pe care le-am primit azi noapte, înainte să ajung la Bistrița. (…)

„Vorbim doar de imobilul din strada Nicolae Bălcescu numărul 29 din Sibiu. Acel imobil, pentru perioada 2001 – 2015 a aparținut familiei Iohannis și a mai fost încă o persoană care avut venituri din chiriile acelui imobil. În mod normal și logic și corect și mai ales moral, este ca statul să își recupereze sumele aferente acelei perioade. Astăzi statul încă nu este proprietar al acelui imobil, cu toate că a existat o decizie a instanței care a spus foarte clar că a anulat modul în care s-a făcut transferul acelui imobil către familia Iohannis. Asta înseamnă că se poartă discuția între cine este proprietarul imobilului din strada Nicolae Bălcescu – fie statul român, fie o altă persoană care a depus în instanță o cerere de revendicare a unei părți a acelui imobil. Sigur familia Iohannis nu mai are NICI UN DREPTasupra celui imobil! În 2001 – 2015 s-a primit o chirie de către cele trei persoane, soții Iohannis care dețineau imobilul – soții Iohannis și domnul Ioan Baștea pentru care s-a plătit impozit, deci suma este clară și impozitul de asemenea. Sumele au fost 1.278.856 lei chiria pentru care s-a plătit impozit de familia Iohannis de 157.160 de lei și 1.376.688 lei iar din partea celorlalte persoane suma a fost 1.376.688 lei pentru care s-a plătit impozit de 165.013 lei. Deci lucrurile sunt clare. Suma de aproximativ 2,6 milioane de lei trebuie să fie recuperată de către statul român” a declarat ministrul Finanțelor.

Deși imobilul nu este înscris încă în Cartea Funciară, ministrul Finanțelor susține că statul român este proprietarul imobilului și că suma trebuie plătită. Ministrul Finanțelor a explicat că președintele României știe clar care este suma pe care trebuie să o plătească către Finanțe, întrucât a plătit impozit pentru aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului