Președintele Klaus Iohannis, mesaj pentru diplomații României

Președintele Klaus Iohannis, mesaj pentru diplomații României
Publicat: 28/08/2018, 12:51
Actualizat: 25/03/2019, 19:20

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția șefilor misiunilor diplomatice, că nu sunt permisegafeleșiamatorismulîn politica externă și esteinadmisibilca în an Centenar să facem pași înapoi ca țară în ceea ce privește statul de drept.

„Stabilitatea și credibilitatea înseamnă și păstrarea și apărarea statului de drept, independența justiției și combaterea corupției la același standard.Nu e admisibilca în an Centenar să facempași înapoi. (…) Ca președinte voi face tot ce-mi stă în puteri și în atribuțiile mele constituționale pentru realizarea acestui țel. Fundamentele politicii externe rămânaceleași. Sunt definite prin necesitatea de continuare, extindereaparteneriatuluicu Statele Unite șicreșterea roluluiîn UE și respectiv în NATO”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele atrage atenția că în politica externă „nu e loc pentruexperimente discutabile, amatorism, gafe diplomatice”.

„Este necesar să acționati viguros și eficient, astfel încât obiectivele să fie realizate șiromânii să fie mai bine protejați. Stabilitatea și predictibilitatea politicii externe suntesențialepentru credibilitatea noastră ca actor extern”, a afirmat președintele.

Președintele Klaus Iohannis a amintit că Guvernul are obligația să se asigure că, din exercitarea președinției Consiliului UE, România va avea de câștigat în raport cu partenerii externi.

„Trebuie să dăm dovadă de o temeinică cunoaștere a dosarelor și procedurilor. Trebuie să demonstrăm că angajamentul pro-europran e mai presus de toate îndoielile. Îmi doresc ca România să poată asigura o președinție (n.r.: a Consiliului UE) eficientă. Guvernul are obligația să se asigure că din exercitarea președinției, România va câștiga în raport cu partenerii externi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului avertizează că mandatul nostru la conducerea Consiliului UE nu este simplu.

„Fie că ne referim la viitorul cadru financiar sau la negocieri de retragere a Marii Britanii din Uniune (…) Toate acestea impun o pregătire solidă a mandatului nostru. Perioada rămasă până la sfârșitul acestui an este crucială pentru a construi un mandat consistent, realist, credibil al viitoarei Președinții.”, a mai spus Iohannis.

Ierusalim

Poziția României în privința statutului Ierusalimului nu s-a schimbat, a precizat președintele Klaus Iohannis, deși Guvernul anunțase în luna mai intenția de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Toate liniile mari de acțiune, menționate și în anii trecuți, rămân valabile, dacă vorbim de exemplu despre Balcanii de Vest, Caucazul de sud sau despre Asia Centrală și Orientul Mijlociu, unde pozițiile noastre privind procesul de pace rămân neschimbate, inclusiv în ce privește statutul Ierusalimului„, afirmă Iohannis.

El a cerut ambasadorilor români să acționeze pentru consolidarea parteneriatelor și relațiilor strategice bilaterale, fie că este vorba de Germania, Franța, Italia, Polonia, Turcia sau, mai nou, Japonia, fiecare cu particularitățile sale.

„Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova continuă să fie pe primul plan al acțiunii noastre, care urmărește susținerea reformelor și a apropierii de Uniunea Europeană, chiar dacă nu este deloc ușor”, a adăugat șeful statului.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SCANDAL la Târgul de Crăciun! Mai multe persoane care nu aveau CERTIFICAT verde au FORȚAT...
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
VESTE BUNĂ pentru absolut toată România! Schimbarea uriașă anunțată de Alexandru Rafila: Va fi TOTAL...
Doliu uriaș în România: Miliardarul a murit în chinuri. „Îngerul” copiilor nevoiași a lăsat un...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...