Președintele Klaus Iohannis, mesaj pentru diplomații României

Redactor:
Politic
Președintele Klaus Iohannis mesaj pentru diplomații României. Liniile politicii externe rămân neschimbate. Vezi avertismentul președintelui pentru a evita gafele și amatorismul înaintea preluării președinției Consiliului UE

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția șefilor misiunilor diplomatice, că nu sunt permise gafele și amatorismul în politica externă și este inadmisibil ca în an Centenar să facem pași înapoi ca țară în ceea ce privește statul de drept.

„Stabilitatea și credibilitatea înseamnă și păstrarea și apărarea statului de drept, independența justiției și combaterea corupției la același standard. Nu e admisibil ca în an Centenar să facem pași înapoi. (…) Ca președinte voi face tot ce-mi stă în puteri și în atribuțiile mele constituționale pentru realizarea acestui țel. Fundamentele politicii externe rămân aceleași. Sunt definite prin necesitatea de continuare, extinderea parteneriatului cu Statele Unite și creșterea rolului în UE și respectiv în NATO”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele atrage atenția că în politica externă „nu e loc pentru experimente discutabile, amatorism, gafe diplomatice”.

„Este necesar să acționati viguros și eficient, astfel încât obiectivele să fie realizate și românii să fie mai bine protejați. Stabilitatea și predictibilitatea politicii externe sunt esențiale pentru credibilitatea noastră ca actor extern”, a afirmat președintele.

Președintele Klaus Iohannis a amintit că Guvernul are obligația să se asigure că, din exercitarea președinției Consiliului UE, România va avea de câștigat în raport cu partenerii externi.

„Trebuie să dăm dovadă de o temeinică cunoaștere a dosarelor și procedurilor. Trebuie să demonstrăm că angajamentul pro-europran e mai presus de toate îndoielile. Îmi doresc ca România să poată asigura o președinție (n.r.: a Consiliului UE) eficientă. Guvernul are obligația să se asigure că din exercitarea președinției, România va câștiga în raport cu partenerii externi”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului avertizează că mandatul nostru la conducerea Consiliului UE nu este simplu.

„Fie că ne referim la viitorul cadru financiar sau la negocieri de retragere a Marii Britanii din Uniune (…) Toate acestea impun o pregătire solidă a mandatului nostru. Perioada rămasă până la sfârșitul acestui an este crucială pentru a construi un mandat consistent, realist, credibil al viitoarei Președinții.”, a mai spus Iohannis.

Ierusalim

Poziția României în privința statutului Ierusalimului nu s-a schimbat, a precizat președintele Klaus Iohannis, deși Guvernul anunțase în luna mai intenția de a muta sediul ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Toate liniile mari de acțiune, menționate și în anii trecuți, rămân valabile, dacă vorbim de exemplu despre Balcanii de Vest, Caucazul de sud sau despre Asia Centrală și Orientul Mijlociu, unde pozițiile noastre privind procesul de pace rămân neschimbate, inclusiv în ce privește statutul Ierusalimului„, afirmă Iohannis.

El a cerut ambasadorilor români să acționeze pentru consolidarea parteneriatelor și relațiilor strategice bilaterale, fie că este vorba de Germania, Franța, Italia, Polonia, Turcia sau, mai nou, Japonia, fiecare cu particularitățile sale.

„Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova continuă să fie pe primul plan al acțiunii noastre, care urmărește susținerea reformelor și a apropierii de Uniunea Europeană, chiar dacă nu este deloc ușor”, a adăugat șeful statului.

 

Reacţia curioasă a selecţionerului Coreei de Sud după ce a văzut că a picat cu...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
`De ce revii în România?` Întrebarea jenantă la care Simona Halep a răspuns așa
Cum poți să-ți găsești cheile cu ajutorul telefonului. Va fi posibil în curând, tocmai s-a...
Ţara care ar putea impune restricţii persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19: „Ezitarea dvs....
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Restricții pentru nevaccinați. Prima țară din lume care limitează libertatea de mișcare a persoanelor nevaccinate
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Fata Andreei Esca și Mario Fresh, mari fani Survivor România. Două Faimoase pe care nu...
Anunțul trist făcut de Angelina Jolie. Din păcate renunță...
Cercetarea care schimbă tot: Cei care îşi fac vaccinul cu ARN mesager degeaba. Este informaţia...
Martha Stewart, piele perfectă la 80 de ani. Secretul din rutina ei zilnică ce o...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide