Președintele Parlamentului European, pe platforma laserului de la Măgurele: Cred că UE a investit mulți bani în locul potrivit

Președintele Parlamentului European, pe platforma laserului de la Măgurele: Cred că UE a investit mulți bani în locul potrivit
Publicat: 13/06/2014, 19:59
Actualizat: 03/02/2019, 19:59

Schulz a spus la finalul vizitei că, în opinia sa, platforma „este un loc unic” și s-a declarat impresionat de calitatea a ceea ce a văzut.

„Ce am văzut aici este un exemplu minunat că investițiile naționale și cele ale Uniunii Europene duc împreună la o calitate înaltă a cercetării, cu efecte în ecomomie, investiții și dezvoltare. Ceea ce am văzut aici este, dați-mi voie să spun, neașteptat și m-a impresionat mult. (…) Cred că Uniunea Europeană a investit mulți bani în locul potrivit. (…) Pentru că vreau să fiu mereu onest, trebuie să recunosc că nu am înțeles tot”, a spus președintele PE.

Martin Schulz a adăugat că platforma de la Măgurele este un exemplu despre cum cooperarea națională și europeană, la nivel politic și administrativ, construiește cadrul necesar pentru cercetare.

La rândul său, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, i-a mulțumit lui Schulz pentru vizita de la Măgurele, dar și pentru faptul că a sprijinit proiectul. „Fără sprijinul său, proiectul nu ar fi fost aprobat în Parlamentul European și îmi exprim public această mulțumire. Este cea mai mare investiție românească și europeană în cercetare și sunt convins, încă o dată, că de aici vom avea, în scurt timp, un premiu Nobel în România. Și pentru această perspectivă, îi mulțumesc”, a spus Costoiu.

Ministrul a subliniat, cu același prilej, că acest proiect este cea mai bună dovadă a colaborării dintre Guvernul României, Comisia Europeană și Parlamentul European. „Am reușit, într-un an și trei luni de la preluarea mandatului, să investim aproape un miliard de euro în cercetare, în infrastructuri de cercetare, în universități, în institute de cercetare, în companii, în special în cercetarea aplicată. Aici, la Măgurele, cercetarea aplicată se va adăuga în viitor cercetării fundamentale care se desfășoară”, a mai spus ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică.

Președintele PE a fost însoțit în vizita de la Măgurele și de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiația fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre – ELI-Beamlines și ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) și, respectiv, Szeged (Ungaria).

Construcția centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele ar trebui finalizată până în toamna lui 2014, pentru ca apoi să fie instalate cele două lasere de mare putere și sistemul de radiție gamma, iar centrul de cercetare să fie operațional din 2017.

Ministrul Mihnea Costoiu spunea, în 2013, că laserul de la Măgurele ar putea concentra investiții publice și private de peste un miliard de euro și va crea în total 13.000 de locuri de muncă, inclusiv pentru 1.000 de cercetători din toată lumea, din care peste 200 vor fi angajați permenent.

Sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Măgurele va fi furnizat de compania franceză Thales, în cadrul unui contract de 60 de milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Militari români vor lupta în Orientul Mijlociu. Iohannis a aprobat decizia
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...