Președintele Parlamentului European, pe platforma laserului de la Măgurele: Cred că UE a investit mulți bani în locul potrivit

Redactor:
Aurelia Alexa
Președintele Parlamentului European, pe platforma laserului de la Măgurele: Cred că UE a investit mulți bani în locul potrivit
Președintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a vizitat, sâmbătă, platforma laserului de la Măgurele, declarând că este impresionat și că Uniunea Europeană a investit mulți bani "în locul potrivit".

Schulz a spus la finalul vizitei că, în opinia sa, platforma „este un loc unic” și s-a declarat impresionat de calitatea a ceea ce a văzut.

„Ce am văzut aici este un exemplu minunat că investițiile naționale și cele ale Uniunii Europene duc împreună la o calitate înaltă a cercetării, cu efecte în ecomomie, investiții și dezvoltare. Ceea ce am văzut aici este, dați-mi voie să spun, neașteptat și m-a impresionat mult. (…) Cred că Uniunea Europeană a investit mulți bani în locul potrivit. (…) Pentru că vreau să fiu mereu onest, trebuie să recunosc că nu am înțeles tot”, a spus președintele PE.

Martin Schulz a adăugat că platforma de la Măgurele este un exemplu despre cum cooperarea națională și europeană, la nivel politic și administrativ, construiește cadrul necesar pentru cercetare.

La rândul său, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, i-a mulțumit lui Schulz pentru vizita de la Măgurele, dar și pentru faptul că a sprijinit proiectul. „Fără sprijinul său, proiectul nu ar fi fost aprobat în Parlamentul European și îmi exprim public această mulțumire. Este cea mai mare investiție românească și europeană în cercetare și sunt convins, încă o dată, că de aici vom avea, în scurt timp, un premiu Nobel în România. Și pentru această perspectivă, îi mulțumesc”, a spus Costoiu.

 

 

Ministrul a subliniat, cu același prilej, că acest proiect este cea mai bună dovadă a colaborării dintre Guvernul României, Comisia Europeană și Parlamentul European. „Am reușit, într-un an și trei luni de la preluarea mandatului, să investim aproape un miliard de euro în cercetare, în infrastructuri de cercetare, în universități, în institute de cercetare, în companii, în special în cercetarea aplicată. Aici, la Măgurele, cercetarea aplicată se va adăuga în viitor cercetării fundamentale care se desfășoară”, a mai spus ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică.

Președintele PE a fost însoțit în vizita de la Măgurele și de președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Măgurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiația fotonică cu caracteristici extreme. Celelalate două centre – ELI-Beamlines și ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) și, respectiv, Szeged (Ungaria).

Construcția centrului de cercetare ELI-NP la Măgurele ar trebui finalizată până în toamna lui 2014, pentru ca apoi să fie instalate cele două lasere de mare putere și sistemul de radiție gamma, iar centrul de cercetare să fie operațional din 2017.

Ministrul Mihnea Costoiu spunea, în 2013, că laserul de la Măgurele ar putea concentra investiții publice și private de peste un miliard de euro și va crea în total 13.000 de locuri de muncă, inclusiv pentru 1.000 de cercetători din toată lumea, din care peste 200 vor fi angajați permenent.

Sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Măgurele va fi furnizat de compania franceză Thales, în cadrul unui contract de 60 de milioane euro.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Unde sunt cele mai adânci puncte ale oceanelor. Cercetătorii sunt siguri acum, au înconjurat lumea...
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Românii vaccinați cu prima doză de ser anti COVID vor fi recompensați. Unde poți merge...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
BOMBĂ în procesul lui Șerban Huidu! Ce au descoperit judecătorii, e ultima șansă pentru vedeta...
Veste de ultim moment pentru milioane de pensionari. Nu mai pot pierde bani
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
Breaking News: COD ROȘU de intervenţie în România! Au murit pe loc
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide