Președintele trimite Legea bugetului la Curtea Constituțională. Este un buget AL RUȘINII NAȚIONALE!

Președintele trimite Legea bugetului la Curtea Constituțională. Este un buget AL RUȘINII NAȚIONALE!
Publicat: 22/02/2019, 17:29
Actualizat: 25/03/2019, 22:01

Președintele Klaus Iohannis va sesiza la CCR Legea bugetului de stat pe 2019, considerând că nu respectă obligațiile asumate de România față de UE și încalcă drepturi fundamentale înscrise în Constituție.

„Bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia românească, dar are aspecte clare de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații asumate de România față de UE, din care face parte. Se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizării și principiului subsidiarității. Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi Curtea Constituțională a României pe bugetul 2019, bugetul rușinii naționale”, a declarat vineri Iohannis, adăugând că va sesiza CCR și în privința Legii aprobării plafoanelor.

„Un lucru este clar,” spune președintele. „Guvernarea PSD a eșuat. În spitale – probleme peste probleme. Educația este subfinanțată. Economia României este bulversată, mai ales după OUG 114, dată în mare taină la sfârșitului anului trecut. De autrostrăzi, nici nu poate fi vorba. Despre justiție… Păi, întrega guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției și a statului de drept din România, cu obiectivul clar de a pune mâna pe justitie, de a politiza justiția, pentru ca ei să-și rezolve dosarele penale.”

Iohannis: PSD guvernează pentru Dragnea

Iohannis a fost foarte vehement la adresa bugetului propus de PSD.

„De fapt, PSD nu guverneaza pentru Romania, PSD guvernează pentru Dragnea,” acuză Iohannis. „PSD-ul este incompetent și incapabil să conducă România. Despre buget, bugetul rușinii naționale. Asta este bugetul propus pentru 2019. Bugetul rușiini naționale. Este un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit bugetul investiției și asta este prima mare miciunădin buget.

Toata lumea s-a întrebat de ce a întârziat bugetul 3 luni de zile? Fiindcă, în conformitate cu legea în vigoare, trebuia pe 15 noiembrie să fie prezentat în Parlament. Suntem la sfârșitul lui februarie. Vă spun eu de ce au întârziat – ei nu vor să se realizeze investiții, pentru ca nu au bani. De aceea, au întârziat bugetul cu trei luni de zile.”

Șeful statului a explicat și de ce nu s-a început construirea nici unui spital regional.

„Acum câteva zile, ministru PSD, întrebat fiind cum e cu spitalele regionale, mult discutatele – promisele spitale regionale, a dat un răspuns stupefiant. Zicea ministrul PSD că avem bani pentru proiectare! Auzi: în al treilea an de guvernare, au bani pentru proiectare. Păi, ăștia nici nu vor să realizeze spitale. Nu vor să realizeze investițiile publice promise. Promit și nu fac”, a punctat Iohannis.

Iohannis: Pentru finanțarea partidelor politice au găsit bani”

Iohannis a ținut să sublinieze că – deși nu sunt bani de investiții – PSD propune o sumă de 20 de ori mai mare decât în 2016 pentru finanțarea partidelor politice.

„În schimb, dacă este vorba despre ei, au de unde. PSD a avut grija să aloce sume imense pentru finanțarea partidelor politice. 150 milioane va primi PSD din finațarea partidelor. 150 milioane din 270 de milioane propuse pentru finațarea partidelor. De 20 de ori mai mult decât anul trecut (față de 2016 – n.red.). PSD și-a tras bani de 20 de ori mai mult decat anul trecut (față de 2016 – n.red.). Pentru asta au bani!”

Președintele avertizează că administrațiile locale vor fi foarte afectate de lipsa unui miliard de lei din alocările bugetare pentru 2019.

„O victimă sigură a acestui buget este admnistrația locală. Comunitățile locale din România primesc 1 miliard de lei mai puțin decât anul trecut.(…) Cum să lucreze primăriile fără acești bani? Cum să și realizeze investițiile? Evident, că nu și le pot realiza. Primăriile vor trebui să abandoneze investițiile locale importante pentru a face față acestui buget.”

PSD: Iohannis minte!

PSD îl acuză pe Klaus Iohannis de minciună și demontează o parte din acuzațiile președintelui, susținând că respinge bugetul pe 2019 pentru că au fost tăiați bani de la serviciile secrete.

Iohannis minte! Tot ce a spus despre bugetul propus de PSD+ALDE este o minciună”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a social-democraților.

„Iohannis Bețe-n Roate nu vrea ca economia națională să meargă bine în Guvernarea PSD. Este hotărât să-i facă pe români să sufere, doar pentru a putea da vina pe PSD la viitoarele alegeri prezidențiale. Dacă bugetul propus de PSD+ALDE nu este bun, cum a putut Iohannis să aprobe bugetul Guvernului Cioloș, care prevedea cu 10 miliarde mai puțin la Educație, cu 16 miliarde mai puțin la Sănătate și cu 10 miliarde mai puțin pentru comunitățile locale! Este o minciună că autoritățile locale ar fi primit mai puțin cu 1 miliard față de anul trecut! Au primit cu 4,6 miliarde în plus!

Este o minciună sfruntată că bugetul pentru partide a crescut de 20 de ori, a crescut de 1,6 ori, inclusiv pentru partidul lui Iohannis. PNL a fost cel care a cerut în Parlament majorarea banilor pentru partide și același Iohannis a promulgat legea fără obiecții. Este o minciună că Educația e subfinanțată! În 2019, Educația a primit cel mai mare buget din istorie: 31,2 miliarde lei, față de numai 21,6 în „Guvernul lui Iohannis”. Motivul real pentru care Iohannis nu a aprobat bugetul este că PSD a tăiat bani de la serviciile secrete și i-a alocat pentru educația și sănătatea copiilor din România.”

PSD: Iohannis blochează majorarea alocațiilor

Două ore mai târziu, PSD revine cu încă un argument emoțional și atrage atenția că atacarea bugetului la CCR înseamnă blocarea majorării alocațiilor pentru copii.

„Președintele Iohannis Bețe-n-Roate tocmai a blocat majorarea alocațiilor pentru copii prevăzută în Legea Bugetului pentru anul 2019, votată de PSD, ALDE, UDMR și Minorități. Deși Guvernul a adoptat ordonanța de urgență care să permită utilizarea sumelor suplimentare prevăzute în buget pentru majorarea alocațiilor, această prevedere nu poate intra în vigoare decât la data de 1 a lunii ce urmează intrării în vigoare a Legii Bugetului. Așadar, chiar dacă Guvernul a pregătit banii pentru copii, aceștia nu vor putea fi acordați din cauza blocajului presedintelui. În timp ce copiii nu își primesc banii alocați, Iohannis își continuă nepăsător campania electorală”, se arată pe pagina de Facebook a PSD.

Tăriceanu: Bugetul nu poate fi neconstituțional

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu recunoaște că e dreptul președintelui țării să sesizeze CCR, însă atrage atenția că Legea Bugetului de stat nu are cum să fie neconstituțională.

„Este dreptul președintelui de a sesiza CCR. Problema este că acest demers este o simplă și clară șicană, pentru că bugetul nu poate fi neconstituțional. Din păcate, președintele a ales această metodă de a face politică, prin șicanarea Guvernului, prin încercări de a bloca activitatea Guvernului. Gestul preșdientelui este total inoportun și nejustificat„, apreciază Tăriceanu.

El atrage atenția președintelui că nu are dreptat privind finanțarea partidelor politice de la bugetul de stat, care este o soluție practicată și în alte state democratice.

„E o soluție foarte bună pentru a nu mai aduce corupție, trafic de influență și cred că această soluție ar trebui salutată, nu criticată.”

Tăriceanu îl contrazice pe președinte, subliniind că alocările bugetare către administrațiile locale sunt mai mari decât cele care au fost făcute până acum.

„Pe cetățean, finanțarea a crescut de la 250 lei pe persoannă, la 450 lei pe persoană. Avem 800 lei pentru orașe și nu mai puțin de 1.000 lei per locuitor. Deci aceste sume, plus sumele prevăzute în buget – și se va face o completarea a acestor sume de la bugetul central. În plus, aceste sume sunt acoperire a cheltuielilor curente. Pe lângă acete sume, comunităție pot accesa programele din PNDL.”

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
Ce a făcut Petrică Cercel pentru cei trei copii ai săi, înainte de a muri....
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe...
A MURIT! Marcel Pavel e distrus: 'Of, Dumnezeule'
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Ajutor de căldură 2022. Când se dau banii de la stat pentru oamenii nevoiași
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A murit. Este doliu în lumea presei
Europa se zdruncină cumplit! Nenorocirea care ne așteaptă în curând. Vin vremuri grele
Milioane de români, sub RESTRICȚII. Intră în vigoare de duminică. Mare atenție!
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...