Prezidențiabilul Antonescu face mega-show la Mamaia, PDL pregătește rezistența de la Eforie Nord. Blaga: „Crin a simțit nevoia unei reconfirmări după disputele interne”

Publicat: 30/08/2013, 14:20
Actualizat: 22/03/2015, 15:54

În avanpremiera anului electoral 2014, partidele s-au mutat, cu lideri și mesaje, timp de trei zile, pe litoral. Lovitura de imagine, înainte ca noua sesiune parlamentară să înceapă, o pregătește USL, care a regizat amănunțit un show la Constanța, gândit ca un cadru în care prezidențiabilul Crin Antonescu să își lanseze primele mesaje pentru tineri.

Primul pas pentru rebranduirea politică a lui Crin Antonescu – de care apropiatul său, Radu Zlati, a vorbit recent – este o reuniune politică de proporții, cu peste 2.500 de spectatori, programată sâmbătă, la ora 17.00 la Sala Sporturilor din Constanța, la care vor participa atât Victor Ponta și Daniel Constantin, cât și vârfurile USL din județe și de la centru. Îmbrăcați în alb și cu tricolorul pe piept, așa cum a fost stabilit deja codul vestimentar al evenimentului, USL-iștii vor să arate că dialoghează cu tinerii.

Pentru a demonstra susținerea tinerilor pentru liderii USL, organizațiile din țară ale PSD și PNL au trimis câte 50-60 de participanți din fiecare județ, veniți, oficial, pe cont propriu sau la școlile de vară ale partidelor. PC pe de altă parte, partid a cărui școală de vară va avea loc după evenimentul USL de sâmbătă, vine cu 200 de tineri din filiala Constanța.

Pentru costuri, organizatorii nu au făcut încă nicio estimare. „Nu știm, pentru că mereu apar costuri neprevăzute, trebuie să vedem cât cheltuiește fiecare. Tragem linie și vedem la sfârșit”, este încrezător vicepreședinte PNL Florin Alexe că show-ul nu va avea un imapct major asupra bugetului de partid.

Strânși la Eforie Nord în aceleași trei zile – 29 august -1 septembrie -, liderii PDL văd în mitingul USL o încălzire prematură pentru campania din 2014. „Crin Antonescu a simțit nevoia unei reconfirmări după disputele interne, după nemulțumirile din ultima vreme ale celor din PNL, după deciziile pe care le-au luat la guvernare. Vor să încerce să ascundă marile probleme pe care le au la guvernare”, a comentat, pentru gândul, Vasile Blaga.

USL a sunat mobilizarea: autocare de 50 de locuri așteaptă doritorii

„Așteptăm peste 2500 de persoane. Vor veni și din teritoriu, din 22 de organizații județene ale PNL. Nu îi aducem cu microbuze, sunt pe cont propriu. Sala va fi plină, vom sta și pe teren, va fi un eveniment foarte important”, estimează pentru gândul vicepreședinte PNL, Florin Alexe, organizatorul principal al evenimentului.

Dacă liderul PNL susține că nu partidul va aduce participanții la Sala Sporturilor, pe rețelele de socializare, organizațiile de tineret au anunțat deja de câteva zile autocarele care sunt pregătite pentru drumul la Contsnța pe cheltuiala PNL. Un astfel de exemplu este filiala TNL Sector 2 care cheamă susținătorii chiar pe pagina de Facebook a evenimentului, „în număr cât mai mare”, anunțând că „s-a pus la dispoziție un autocar de 50 de locuri care ar urma să plece din București în data de 31 august, în jurul orelor 7.30-8.00”, din fața sediului PNL „și se va întoarce în jurul orelor 22.00-23.00”.

Foto: Pagina de Facebook a evenimentului „România pentru tineri”, creată de TNL Sector 2

Puterea se îmbracă în alb. Campanie cu tricolorul

Show-ul de la Constanța, în care Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin se vor prezenta ca o echipă, ar urma să pună tricolorul în fața însemnelor de partid sau a celor ale USL. Tinerii chemați la eveniment au fost deja anunțați că există „un dress code”, și anume culoarea albă cu tricolorul inscripționat. Ideea hainelor albe a fost folosită anterior anul trecut, de Traian Băsescu, în campania pentru referendumul de demitere, ca o încercare de a sugera neimplicarea politică.

Tot pe Facebook, în grupurile de discuție ale liberalilor, a fost popularizat și tricoul pe care ar urma să îl poate participanții.

Foto: Pagina de Facebook a evenimentului „România pentru tineri”

De altfel, organizatorii insistă că nu este un eveniment exclusiv de partid, fiind siguri și de prezența simpatizanților, nu doar a propriilor membri. „Este un eveniment organizat de tineretul libeal, sub egida USL. Vor veni și membri ai partidului si simpatizanți”, spune liderul PNL, Septimiu Bourceanu, pentru gândul.

„Nu are nicio legătură cu campania electorală”

Pe scena de la Sala Sporturilor vor vorbi Crin Antonescu, Victor Ponta și Daniel Constantin, dar și alți 3-4 tineri apolitici pe care organizatorii evită să îi nominalizeze înaintea evenimentului. „Sunt 3-4 tineri care vor tine discursuri, tineri apolitici, care s-au remarcat prin diverse lucruri. Ei vor fi surpriza serii. Va fi vorba despre dialog, despre relația dintre mediul politic și tineri, vrem implicare, să vină și partea civică. Mesajul e că România este cu adevărat pentru tineri și ei trebuie să se implice, noi trebuie să le întindem o mână”, spune Florin Alexe.

Chiar dacă are toate ingredientele lansării, la scară mai mică, a unui candidat la prezidențiale, cei implicați resping categoric orice asemănare cu startul unei campanii.

„Facem acest eveniment la mare pentru că e un mediu care le place tinerilor, se simt mai relaxați. Nu are nicio legătură cu campania electorală”, susține deputatul Alexe.

Înaintea show-ului „România pentru tineri”, liberalii și PSD-iștii și-au programat școlile de vară ale tinerilor, reuniuni ale grupurilor parlamentare PNL, PSD, PC și, ulterior USL, ale organizațiilor de femei, dar și ședințe ale conducerilor extinse. Vineri, liberalii se strâng în Delegația Permanentă, PSD-iștii în Consiliului Executiv, iar conservatorii au un Birou Permanent așa încât mai toți liderii de la centru, cei din filiale, miniștrii și parlamentarii USL vor fi în week-end la mare pentru a pregăti mutările politice din această toamnă: stabilirea unui calendar pentru revizuirea Constituției, a proiectelor legislative prioritate, clarificarea pozițiilor față de ANI și DNA după ieșirile recente ale lui Crin Antonescu.

Negoiță (PDL): „Crin Antonescu tot fură startul, dar iese mereu pe ultimul loc”

De cealaltă parte, opoziția s-a refugiat la Eforie Nord. În calculele PDL-iștilor, care nu au încă un prezidențiabil conturat, show-ul USL de la Constanța va puncta la capitolul imagine, dar nu decisiv. „Crin Antonescu tot fură startul, dar iese mereu pe ultimul loc. Se tot anunță de la campania trecută, se anunță și acum”, crede prim-vicele PDL, Liviu Negoiță, contactat de gândul.

Liderii PDL susțin că nu-și fac agenda în funcție de mitingurile USL și că suprapunerea școlilor de vară este doar o întâmplare. „Campania electorală va fi anul viitor și durează 30 de zile. Sigur că fiecare partid e liber să își facă propriul calendar. Noi pe al nostru l-am anunțat. Vom avea alegeri interne și apoi vom prezenta un candidat bun. Crin Antonescu se încălzește de patru ani. Cred că a cam oboist și s-a erodat și la asta au contribuit și desele abateri pe care le-a avut ca președinte al Senatului, atacul continuu la instituțiile statului. Nu cred că e posibilă (o rebranduire a liderului PNL, n.red)”, se arată Vasile Blaga neîncrezător în succesul tacticii USL.

Marii absenți la Școala PDL. Blaga: „Nu eu m-am ocupat de invitații”

Dacă până acum defilau umăr la umăr cu președintele Traian Băsescu la școlile de vară ale tineretului, anul acesta, după ruptura de Cotroceni, vor să compenseze numeric. „Școala de Vară e un eveniment important în viața organizației de tineret. Din câte știu, cred că e cea mai amplă prticipare din istoria școlilor noastre de vară de până acum. Se va discuta despre locurile de muncă pentru tineri, despre problemele lor. Vom avea și noi, cei din conducerea partidului , o prezentare a situației politice așa cum o vedem noi. Cred că va fi o reușită”, estimează Blaga.

Întrebat dacă șeful statului a mai primit anul acesta o invitație, liderul PDL s-a eschivat. „Nu eu m-am ocupat de invitații. Tineretul s-a ocupat. Domnul președinte și-a prezentat poziția față de PDL”, spune el.

Unul din organizatorii de prim-plan în anii anteriori, și fiica președintelui, Elena Băsescu, a dispărut de această dată din prim-plan. „Elena Băsescu nu s-a implicat. Mai e puțin și va fi mămică”, o scuză Blaga. În ultimele luni, Elena Băsescu a fost mai degrabă critică la adresa conducerii PDL, neînaintându-și nici un dosar intern pentru candidatura anul viitor pe listele pentru Parlamentul European.

De la Școala de Vară va lipsi și Elena Udrea, având în vedere că după alegerile interne a rămas fără un loc în conducere, având doar mandatul de deputat PDL. În program este însă anunțată prezența Monicăi Macovei, alături de Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Roberta Anastase, Dorin Florea, Traian Ungureanu, Raluca Turcan, Andreea Paul, Alexandru Nazare, Alin Tișe, Marian Jean Marinescu, Radu F. Alexandru, dar și de președintele tineretului PPE, Konstantinos Kyranakis.

Puterea la 4*, opoziția la 3*

În cele trei zile la mare, partidele au ridicat și rata de ocupare a hotelurilor de pe litoral la sfârșit de sezon. Astfel, șefii PNL s-au cazat într-un complex all-inclusive din Mamaia Nord, aparținându-i omului de afaceri Muhamad Murad.

PSD a închiriat, atât pentru cazare, cât și pentru o reuniune de partid spațiile unui hotel de patru stele din Mamaia. Proprietarul acestui hotel este, prin firma Millenium Global Developement, Costică Zelca, a cărui relație cu președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, și cu primarul PSD Radu Mazăre este de notorietate.

La rândul lor, liderii PDL, au închiriat camerele unui complex de trei stele din Eforie Nord, cu piscină și plajă privată, renovat în 2009, când aparținea companiei de stat THR Marea Neagră și preluat, în timpul mandatului Elenei Udrea, la Turism de Star 95 SRLEforie, patronată de soții Emil și Georgeta Cozma.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai