Prima audiere a lui Coldea după izbucnirea scandalului „Statul paralel”. Răspunsurile pe care le așteaptă parlamentarii de la cel mai controversat om din SRI

Prima audiere a lui Coldea după izbucnirea scandalului „Statul paralel. Răspunsurile pe care le așteaptă parlamentarii de la cel mai controversat om din SRI
Publicat: 04/03/2018, 17:18
Actualizat: 04/03/2018, 17:35

FlorianColdeava trebui să răspundă, în data de 6 martie, la o serie de întrebări, după acuzațiile făcute de cei audiați până acum în comisia parlamentară.

Printre problemele ridicate se numără:

– Implicarea SRI în Justiție
– Implicarea Serviciului în soluționarea dosarelor penale și influențarea judecătorilor sau alegerea unor anumite complete de judecată pentru a obține decizia dorită
– Relațiile pe care le-a avut cu diverși oameni de afaceri și politicieni, pornind de la cazul Ghiță
– Influențarea scenei politice prin folosirea pârghiilor din Justiție
– „Acoperiții” din Justiție, presă și politică
– Controlul asupra unor instituții media
– Constituirea unui sistem paralel care influența deciziile majore în instituțiile publice

Cum a ajunsColdeacel mai puternic om din SRI

FlorianColdeaa fost numit prim-adjunct al directorului SRI în anul 2005, la scurt timp de la recuperarea jurnaliștilor români răpiți în Irak. Era unul dintre cei care au coordonat operațiunea, alături de echipa SIE, iar președintele de atunci, Traian Băsescu, susținea că i-a atras atenția.
Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al directorului SRI,Coldeaa deținut diferite funcții de conducere în cadrul Inspectoratului pentru Prevenirea și Combaterea Terorismului din Serviciul Român de Informații.

La doi ani de la numire, în 2007, la suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu, Mircea Geoană a făcut publice două note informative despre situația a trei judecători ai Curții Constituționale a României de la vremea aceea. Era vorba despre un răspuns al CNSAS privind legături cu Securitatea ale judecătorilor. Geoană l-a acuzat pe FlorianColdeacă voia să-i șantajeze pe magistrați pentru o sentință favorabilă lui Traian Băsescu.
Ulterior, comisia parlamentară a desfășurat o anchetă pe parcursul căreiaColdeaa fost suspendat din funcție. Concluziile au fost că SRI nu a efectuat poliție politică,Coldeafiind repus în funcție după câteva luni.

După terminarea celui de-al doilea mandat la Cotroceni, Băsescu a devenit un aprig contestatar al lui FlorianColdeași al Codruței Kovesi, acuzând intervenții ale serviciilor secrete în Justiție, după ce Alina Bica și Elena Udrea au fost arestate în dosare ale DNA.

În 2015, Elena Udrea afirma că în spatele dosarelor în care este cercetată este FlorianColdea, spunând că șefa DNA face dosare la comanda serviciilor secrete. Udrea l-a și denunțat peColdeala DNA, susținând că fostul său soț, Dorin Cocoș, i-ar fi spus că, la solicitarea lui FlorianColdeai-a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiță, pentru a-și finanța televiziunea. Dosarul a fost clasat.

La finalul lui 2016, fosta șefă DIICOT, Alina Bica, a declarat că adjunctul Serviciului Român de Informații s-a interesat în 2013 de dosarul Tender, atrăgându-i atenția că Ovidiu Tender este un pion important și arătându-i o notă despre cine este acest personaj. „A spus că omul ăsta reprezintă niște lucruri și nu putem să îl scoatem din peisaj. La un moment dat s-a exprimat că așa cum nu înțeleg cum e cu interesul național în 2005, așa nu înțeleg nici acum și că nu să sfârșesc bine”, declara Alina Bica.

FlorianColdeaa fost menționat și în scandalul tezelor de doctorat plagiate, coordonatorul lucrării sale fiind Gabriel Oprea, rămas fără titlul de doctor după o decizie a CNATDCU.

Cea mai grea lovitură primită deColdeaa venit însă la finalul lui 2016. La scurt timp după fuga lui Sebastian Ghiță, postul România TV a difuzat înregistrări cu omul de afaceri în care acesta îl acuza peColdeacă s-a implicat în numiri politice și în Justiție. Totodată, Ghiță a vorbit despre relația de prietenie care îl lega de adjunctul SRI și a publicat fotografii și înregistrări video în care erau cei doi și familiile acestora. Ghiță spunea că excursiile făcute în străinătate cu familiaColdeaerau plătite de către firmele sale.

În urma dezvăluirilor, FlorianColdeaeste suspendat din nou și verificat de către colegii săi.

În 17 ianuarie 2017, Serviciul Român de Informații anunța că FlorianColdeanu a încălcat legea sau normele interne în vigoare, drept urmare se dispune „repunerea în funcție”. În aceeași informare, însă, SRI transmitea că FlorianColdeaa cerut, din motive care țin de demnitate, eliberarea din funcție.
În spațiul public s-a vehiculat că a fost metoda cea mai bună pentru ca acesta să iasă din „peisaj”.

În prezent,Coldeaeste conferențiar universitar la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a SRI, predă două ore pe săptămână la Universitatea”Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj, cursul de masterat „Intelligence și decizie politică” și are ore și la Universitatea de Vest din Timișoara.

Mărturii din sistem. Daniel Dragomir și cum și-a făcut SRI „culoar” în Justiție

După ce timp de 12 ani FlorianColdeaa ocupat locul doi în SRI, fiind considerat „creierul” instituției, în ianuarie 2017 a fost trecut în rezervă de către președintele Klaus Iohannis. Acuzațiile la adresa sa nu s-au oprit însă.

Un om din sistem, ofițerul SRI Daniel Dragomir, anchetat în dosarul Black Cube și demisionat din Serviciul de Informații în anul 2013, a ieșit public și a vorbit despre ceea ce a numit culoarele justiției și ale presei.

Mai precis, implicarea Serviciului Român de Informații în actul de justiție, urmărirea dosarelor penale până la o sentință dorită și alegerea completelor de judecată în acest sens. Dragomir spunea că aceste acțiuni sunt susținute în media, „țintele” fiind „condamnate public” înainte de a primi o sentință finală în instanță.

Creierul operațiunilor în SRI a fost arătat tot FlorianColdea, iar în domeniul judiciar Laura Codruța Kovesi, doi șefi pe care Dragomir i-a acuzat că și-au aservit instituțiile în interes personal.

„Țintele erau stabilite în comun. Cunosc doi oameni care erau atât de apropiați în uneltirea acestor lucruri. Este vorba despre PFA Kovesi și SRLColdeacare erau implicați. Pe lista aceea vor trebui puși toți cei care au participat. În culoarul justiței suntem noi, penalii, societatea civilă, media, penalii spun cei ținuți în arest 6 luni și apoi achitați. Pe partea cealaltă trebuie să se afle judecătorii. Să înțeleagă că trebuie să se termine cu această mizerie, cum e cu cei care vin cu bilețele și rugăminți”, spunea Daniel Dragomir.

În luna septembrie 2017, într-un interviu pentru ziare.com,Coldeai-a răspuns.
„Cei care îl folosesc azi pe Dragomir în jocurile lor josnice vor sfârsi prin a constata ca au fost ei înșiși folosiți (…). Ceea ce am văzut public nu sunt nici dezvăluiri, nici informatii, ci dezinformari si minciuni ordinare, iar Serviciul a facut deja precizarile necesare. Am vazut un om disperat de anvergura problemelor penale cu care se confruntă. Dacă el avea cunoștință despre așa-zise abuzuri sau ilegalități încă din perioada în care era ofiter activ, de ce nu le-a adus de atunci la cunoștință instituțiilor abilitate? De ce nu a făcut-o după plecarea din institutie, în ultimii patru ani, și a așteptat acest moment?”, a declaratColdea.

Dragomir și-a continuat dezvăluirile, vorbind despre cum erau șantajați magistrații care nu răspundeau comenzilor.

„Ofițerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau și le trimiteau în instanță, în speranța că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare pentru a asigura culoarele necesare pentru asigurarea condamnării (…) Erau relații personale între judecători și ofițeri care erau implicați în câmpul tactic, relații dezvoltate în timp, spre exemplu generalul Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziții. Al doilea caz, pe bază de șantaj, cum ar fi fost arhiva SIPA și în al treilea rând al ofițerilor acoperiți în Justiție”, spunea Dragomir.

Răspunsul lui FlorianColdea: „Colaborarea dintre cele două instituții (SRI și DNA) s-a desfășurat strict în limite legale. Nu există rechizitorii scrise de vreun ofiter SRI. Sunt minciuni sfruntate, cu atat mai periculoase cu cât au aparența unei credibilități când provin de la un om care a fost in interiorul institutiei si despre care se acrediteaza ideea falsa ca ar fi fost adjunctul meu si ar fi lucrat direct cu mine. As vrea sa reamintesc ca, in 2005, prin hotarare CSAT, fenomenul coruptiei a fost inclus in seria amenintarilor la securitatea natională (…) Am fost implicat in activitati de cooperare cu procurori ai Ministerului Public, deci inclusiv cu DNA, in limita atributiilor noastre legale”

Coldeaa negat că ar fi acoperiți în Justiție, așa cum spunea Daniel Dragomir, dar nu a putut să nege că există între jurnaliști astfel de colaboratori.

Întrebat de vacanțele cu Ghiță, cele care i-au și adus finalul carierei,Coldeaa afirmat că toate relațiile sale s-au desfășurat în limitele legii și „nu am avut niciun beneficiu financiar sau material din partea vreunei persoane”, fără a spune însă clar dacă a fost în concedii cu Sebastian Ghiță.

Lista celor 65: Dosare fabricate, metoda „Coperta” și controlul asupra unor instituții media

Acuzațiile lui Daniel Dragomir au dus la o verificare amănunțită în cadrul Comisiei de Control al Serviciului Român de Informații din Parlament. Dragomir a oferit și o listă cu 65 de nume, oameni care puteau să confirme spusele sale, printre aceștia fiind ofițeri din SRI, politicieni, angajați din sistemul judiciar și din media sau oameni de afaceri.

Audierile maraton au început în octombrie 2017.

4 octombrie 2017- Sorin Strutinsky, om de afaceri- a relatat membrilor Comisiei SRI faptul că a fost interceptat pe Legea de siguranță națională, dar nu a fost acuzat niciodată de infracțiuni de siguranță națională. În dosarul său, la beneficiari ai interceptărilor erau trecute două unități ale SRI

12 octombrie 2017- Ioan Tarnu, fost șef al SRI Alba- a vorbit despre sute de numere de telefon ascultate abuziv, judecători apropiați de șefa DNA și despre încălcarea regulamentelor interne.

19 octombrie 2017- Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării- a vorbit despre dosarele sale, spunând că sunt un rezultat al răzbunării lui FlorianColdeași a dat detalii despre întâlnirile la care participau oameni din Serviciu, Justiție și mediul politic și cum se punea la cale anchetarea baronilor PSD.

24 octombrie 2017- Ovidiu Puțura, fost secretar de stat în Ministerul Justiției- a dat detalii despre metoda «Coperta» prin care dosarele erau transmise completelor de judecată unde se dorea să ajungă și a prezentat o listă de judecători apropiați de sistem. A susținut că ofițerul SRI din conducerea Serviciului care se ocupă cu „câmpul tactic” s-a întâlnit cu judecătorul cazului său, în momentul în care a fost judecat.

1 noiembrie 2017- Adrian Sârbu, patronul Mediafax Group- a dat detalii despre implicarea SRI în coordonarea editorială a instituțiilor media, despre prezența perturbatoare, uneori distrugătoare, a SRI în câmpul mass-media în perioada 2010-2016 și despre interesul SRI pentru Realitatea TV. Patronul Mediafax a relatat și un moment în care fostul prim-adjunct FlorianColdeaa spus, în prezența sa, că are soluție pentru Dan Voiculescu, înainte să se pronunțe instanța în dosarul patronului Intact.

9 noiembrie 2017- Dumitru Iliescu, fost șef SPP- a spus că Serviciul Român de Informații a fost implicat în construirea mai multor dosare penale, menționând dosarul Belina, dosarele lui Cătălin Voicu, Dan Voiculescu, Olguța Vasilescu și Toni Greblă. A declarat și că 300 de ofițeri din alte structuri au fost monitorizați în perioada luiColdea.

15 noiembrie 2017, Horia Georgescu, fost șef al Agenției Naționale de Integritate- a relatat faptul că George Maior și FlorianColdeaîși țineau zilele de naștere la sediul SRI K2, unde participau politicieni de la PSD, PDL, PNL, dar și persoane din zona justiției. A susținut că în 2011 s-a semnat un protocol între ANI și SRI. Tototdată, a spus că dosarul de incompatibilitate pe care directorul SRI Eduard Hellvig l-a avut, în 2012, la ANI, a pornit de la o informare transmisă de Serviciu.

21 noiembrie 2017- Mircea Drăghici, trezorierul PSD- a vorbit Comisiei de control al SRI despre încercarea de destructurare a PSD Argeș

22 noiembrie 2017 – generalul Dumitru Dumbravă, secretar general al SRI- a vorbit despre mandatele pe siguranță națională și cum acestea erau cerute chiar și atunci când nu existau indicii despre comiterea unor infracțiuni, despre echipele mixte Parchet-SRI și faptul că discuta cu Laura Codruța Kovesi despre mandatele pe siguranță națională. După audiere, comisia SRI a cerut demiterea acestuia, însă SRI nu a onorat cererea.

28 noiembrie 2017- Florin Ghiulbenghian, președintele Fundației EurHonest- a dat detalii despre implicarea unor ofițeri SRI în dosarul prostituatelor, la serviciile cărora ar fi recurs lideri ai TSD în anul 2008.

20 februarie 2018- Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului- a vorbit despre binomul SRI-DNA, extinderea câmpului tactic în instanță și despre faptul că a fost interceptat în anii 2012 și 2014 și se întreba dacă mai sunt și alți beneficiari în afară de DNA.

27 februarie 2018- George Maior, fost șef SRI- audiat timp de șase ore, a confirmat petrecerile din sediile SRI unde au participat șefi de parchete și politiceni, printre care Laura Codruța Kovesi și Liviu Dragnea. Nici Maior și nici șeful Comisiei, Claudiu Manda, nu au spus nimic despre acuzațiile de implicare a SRI în Justiție, presă și politică.

FlorianColdeaeste așteptat în comisie marți, 6 martie, urmând ca pe 13 martie să fie audiat fostul președinte Traian Băsescu.

Dacă va fi invitat, Liviu Dragnea a anunțat că se va prezenta în fața Comisiei SRI, acuzându-l pe George Maior că a ascuns multe lucruri. „Domnul George Maior a ascuns foarte multe lucruri ieri, din păcate și cred că nu a făcut bine. Când o să am și eu loc la comisie, o să spun multe lucruri. (…) Când o să ajung la comisie o să spun. Eu nu ameninț pe nimeni, tot îi dau semnale domnului Manda, și poate îi dau un mărțișor”, a declarat președintele PSD, Liviu Dragnea, în urmă cu câteva zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu