Prima gafă de campanie a lui Iohannis: „Sunt un politruc care vrea să candideze la Președinția României”

Prima gafă de campanie a lui Iohannis: „Sunt un politruc care vrea să candideze la Președinția României
Publicat: 28/08/2014, 15:07

„Situația mea este un pic deosebită, fiindcă eu chiar am antecedente în sistemul educațional, am fost dascăl de fizică timp de 15 ani, am condus un inspectorat școlar timp de trei ani și acuma sunt un politruc care vrea să candideze la Președinția României”, a spus Klaus Iohannis la o dezbatere organizată de ISP pe tema educației.

Klaus Iohannis a arătat că societatea românească „nu respectă neapărat educația”, iar cei care au o „mașină de fițe” sunt mai bine văzuți decât oamenii de știință sau profesorii.

„Trebuie să vedem că avem o societate care nu respectă neapărat educația, unde cel cu o mașină de fițe este aproape întotdeauna mai bine văzut decât cel care a performat și este chiar un om de științe sau un profesor bun, o societate care aspiră la o diplomă pentru copii, dar nu o respectă. Toți vor diplome universitare, dar nu contează în realitate ce competențe au. Cei care obțin aceste diplome… O atitudine foarte curioasă, n-aș vrea să o numesc în termeni psihiatrici, dar pe de o parte să vrei un lucru foarte mult, aproape cu orice preț, și după ce îl ai să nu-l folosești sau chiar să-l disprețuiești, cred că are un nume”, a apreciat Iohannis.

El a arătat că fiecare ministru al Educației a făcut o reformă sau chiar două și că nu aceasta este soluția.

„Sistemul nostru educațional suferă de o boală care nu este tipică României, este larg răspândită în Europa și se numește reformită! Singurul rezultat palpabil creat prin această reformită, prin acest exces de încercări de îmbunătățiri este scăderea calității”, a apreciat Klaus Iohannis.

El a arătat că ar trebui elaborat un plan pentru educație pentru un secol, că reforma trebuie foarte bine gândită, „implementată gradual și pe un termen rezonabil”.

„Vom avea nevoie de zece, mai degrabă de 20 de ani în care România va investi masiv în acest nou sistem educațional”, a spus Iohannis.

El a vorbit și despre rolul pe care poate să îl aibă președintele țării, apreciind că este greșit ca șeful statului să vorbească „de rău dascălii sau elevii sau părinții”.

„Îmi permit să duc discuția prin prisma a ceea ce vreau eu să fiu din această toamnă și unde văd rolul de președinte. Cred că este greșit dacă președintele țării vorbește de rău dascălii sau elevii sau părinții sau pe toți sau îi pune pe unii împotriva celorlalți. Cred că rolul președintelui este de a introduce în spațiul public drepturi ample pe teme cum este educația, dezbateri în care președintele nu spune dacă e bine să avem examen de admitere în licee sau dacă e bine să luăm în considerare mediile din clasa a șaptea, eu cred că rolul președintelui este de a crea un cadru care permite specialiștilor și politicienilor să vină împreună și să caute soluții care sunt viabile”, a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus că este greu să aștepți ca un profesor de liceu să performeze dacă acesta, cu salariul pe care îl are, nu reușește să întrețină o familie.

De asemenea, Klaus Iohannis a mai spus că, după fiecare examen de Bacalaureat, România își permite „să arunce în neant o jumătate de generație”.

„Noi, o țară săracă, ne permitem să aruncăm în neant o jumătate de generație. Ce sistem este acela care duce o generație până în clasa a XII-a și după aceea jumătate trec acest examen și jumătate rămân, unde rămân?”, a adăugat Klaus Iohannis care s-a referit și la faptul că cea mai importantă resursă pentru o națiune, și anume resursa umană, „este irosită”.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Ce acte și documente sunt necesare pentru montarea unei centrale termice în apartament
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021