Prima gafă de campanie a lui Iohannis: „Sunt un politruc care vrea să candideze la Președinția României”

Prima gafă de campanie a lui Iohannis: „Sunt un politruc care vrea să candideze la Președinția României
Publicat: 28/08/2014, 15:07

„Situația mea este un pic deosebită, fiindcă eu chiar am antecedente în sistemul educațional, am fost dascăl de fizică timp de 15 ani, am condus un inspectorat școlar timp de trei ani și acuma sunt un politruc care vrea să candideze la Președinția României”, a spus Klaus Iohannis la o dezbatere organizată de ISP pe tema educației.

Klaus Iohannis a arătat că societatea românească „nu respectă neapărat educația”, iar cei care au o „mașină de fițe” sunt mai bine văzuți decât oamenii de știință sau profesorii.

„Trebuie să vedem că avem o societate care nu respectă neapărat educația, unde cel cu o mașină de fițe este aproape întotdeauna mai bine văzut decât cel care a performat și este chiar un om de științe sau un profesor bun, o societate care aspiră la o diplomă pentru copii, dar nu o respectă. Toți vor diplome universitare, dar nu contează în realitate ce competențe au. Cei care obțin aceste diplome… O atitudine foarte curioasă, n-aș vrea să o numesc în termeni psihiatrici, dar pe de o parte să vrei un lucru foarte mult, aproape cu orice preț, și după ce îl ai să nu-l folosești sau chiar să-l disprețuiești, cred că are un nume”, a apreciat Iohannis.

El a arătat că fiecare ministru al Educației a făcut o reformă sau chiar două și că nu aceasta este soluția.

„Sistemul nostru educațional suferă de o boală care nu este tipică României, este larg răspândită în Europa și se numește reformită! Singurul rezultat palpabil creat prin această reformită, prin acest exces de încercări de îmbunătățiri este scăderea calității”, a apreciat Klaus Iohannis.

El a arătat că ar trebui elaborat un plan pentru educație pentru un secol, că reforma trebuie foarte bine gândită, „implementată gradual și pe un termen rezonabil”.

„Vom avea nevoie de zece, mai degrabă de 20 de ani în care România va investi masiv în acest nou sistem educațional”, a spus Iohannis.

El a vorbit și despre rolul pe care poate să îl aibă președintele țării, apreciind că este greșit ca șeful statului să vorbească „de rău dascălii sau elevii sau părinții”.

„Îmi permit să duc discuția prin prisma a ceea ce vreau eu să fiu din această toamnă și unde văd rolul de președinte. Cred că este greșit dacă președintele țării vorbește de rău dascălii sau elevii sau părinții sau pe toți sau îi pune pe unii împotriva celorlalți. Cred că rolul președintelui este de a introduce în spațiul public drepturi ample pe teme cum este educația, dezbateri în care președintele nu spune dacă e bine să avem examen de admitere în licee sau dacă e bine să luăm în considerare mediile din clasa a șaptea, eu cred că rolul președintelui este de a crea un cadru care permite specialiștilor și politicienilor să vină împreună și să caute soluții care sunt viabile”, a precizat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai spus că este greu să aștepți ca un profesor de liceu să performeze dacă acesta, cu salariul pe care îl are, nu reușește să întrețină o familie.

De asemenea, Klaus Iohannis a mai spus că, după fiecare examen de Bacalaureat, România își permite „să arunce în neant o jumătate de generație”.

„Noi, o țară săracă, ne permitem să aruncăm în neant o jumătate de generație. Ce sistem este acela care duce o generație până în clasa a XII-a și după aceea jumătate trec acest examen și jumătate rămân, unde rămân?”, a adăugat Klaus Iohannis care s-a referit și la faptul că cea mai importantă resursă pentru o națiune, și anume resursa umană, „este irosită”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia