Prima reacție a fostului ministru Daniel Chițoiu, după ce deputații juriști au avizat negativ cererea privind începerea urmăririi penale

Prima reacție a fostului ministru Daniel Chițoiu, după ce deputații juriști au avizat negativ cererea privind începerea urmăririi penale
Publicat: 11/03/2014, 12:30
Actualizat: 11/03/2014, 17:59

„În primul rând, am spus că sunt nevinovat. Le-am spus că niciodată nu m-am sustras de a da declarații justiției și în special procurorilor DNA legat de modul cum a fost promovată Ordonanța 94/2013 privind organizarea și funcționarea Autorității de Supraveghere Financiară. Le-am explicat și le-am dat toate detaliile privind modul de elaborare și de aprobare în Guvern a acestei ordonanțe de urgență. Le-am spus că n-am nicio legătură și că nu există nicio dovadă la dosar că aș fi organizat acest grup infracțional organizat și am protejat interesele unei societăți în domeniul asigurărilor. De asemenea, cum au observat și dânșii, de la dosar nu există nicio dovadă împotriva mea”, a precizat Daniel Chițoiu după ce a fost audiat de Comisia juridică.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat negativ, marți, cererea ministrului Justiției privind începerea urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chițoiu.

În ședința Comisiei juridice s-au înregistrat cinci voturi în favoarea cererii, 16 voturi au fost „împotrivă”, patru buletine de vot au fost anulate, iar un vot a fost nul.

Decizia Comisiei juridice a fost luată după audierea lui Daniel Chițoiu.

Camera Deputaților a decis, marți, să introducă pe ordinea de zi a ședinței de plen discutarea solicitării procurorului general privind încuviințarea începerii urmăririi penale a deputatului PNL Daniel Chițoiu.

Liderul deputaților PSD, Marian Neacșu, a făcut această propunere, urmând ca solicitarea să fie discutată la punctul 20 al ordinii de zi.

Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunțat marți la finalul reuniunii grupurilor parlamentare ale PNL că deputații liberali vor vota în favoarea începerii urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chițoiu, pentru ca poziția partidului să nu poată fi interpretată ca o obstrucționare a justiției.

Direcția Națională Anticorupție a cerut procurorului general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție să solicite Camerei Deputaților aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chițoiu, în dosarul „Carpatica”, pentru abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanțelor. Procurorul general, Tiberiu Nițu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmărirea penală a lui Chițoiu.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu a inițiat proiectul de ordonanță de urgență care reducea numărul membrilor consiliului și prevedea noi cerințe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiția experienței profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.

În referatul procurorilor se mai arată că, prin faptele descrise, au fost aduse vătămări atât intereselor Guvernului și ASF, instituții cu rol esențial în garantarea respectării legii și a principiului transparenței instituționale și care ar trebui să acționeze exclusiv în interesul public, cât și lui Daniel George Tudor, vicepreședinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor, care a fost nevoit să demisioneze din funcția ocupată.

„În același timp, grupul infracțional care viza protejarea intereselor SC Carpatica Asig SA ar fi obținut un folos nepatrimonial prin adoptarea acestui act normativ, constând în posibilitatea de a influența deciziile autorității de supraveghere și control”, potrivit procurorilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii