Primarii cer să fie considerați demnitari, iar prefectul să nu mai decidă asupra mandatului lor

Primarii cer să fie considerați demnitari, iar prefectul să nu mai decidă asupra mandatului lor
Publicat: 14/12/2016, 12:44
Actualizat: 17/12/2016, 13:36

Asociația Municipiilor din România(AMR), Asociația Orașelor din România(AOR) și Asociația Comunelor din România(ACoR) au solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice(MDRAP) ca primarii și viceprimarii să fie considerați demnitari.

„Structurile asociative propun ca (primarii și viceprimarii-n.r.) să fie funcții de demnitate publică”, a spus secretarul de stat, Sirma Caraman, la finalul discuțiilor cu reprezentanții edililor.

Președintele AMR, Robert Negoiță, totodată și edil al Sectorului 3, a declarat că primarii i-au solicitat Guvernului ca prefecții să nu mai poată decide asupra mandatului unui ales local.

„”Am discutat și referitor la relația dintre primării și prefecturi, și anume ca prefectul să nu mai poată suspenda aleșii locali. Prefecții au fost și vor rămâne plolitici, să nu mai poată să existe luptă politică în actul administfativ, ci să fie o instanță care să constate încetarea mandatului sau suspendarea de drept”, a spus Negoiță.

Totodată, asociațiile primarilor au cerut și micșorarea numărului de consilieri locali pentru a reduce cheltuielile bugetare.

„Am discutat și despre încărcătura bugetară a indemnizațiilor cosilierilor. Am avut și reprezentanții comunelor și reprezentanții orașelor la această întâlnire și dânșii au solicitat, pe bună dreptate, având foarte mulți consilieri-raportat la numărul de locuitori cred că sunt de zece ori mai mulți consilieri față de numărul de locuitori la comune și mai ales la comunele mici-au solicitat scăderea numărului de consilieri pentru a face economie în buget”, a spus Negoiță.

El a adăugat că, în Codul administrativ trebuie refăcută grila actuală conform căreia, în funcție de numărul de locuitori, localitățile au consilieri.

Un alt aspect discutat se referă la votul în consiliu care, pentru unele decizii referitoare la patrimoniu, să nu mai fie de necesară majoritate de două treimi.

„Am solicitat, și ministerul este de acord – există și o inițiativă în Parlament – să nu mai fie nevoie de două treimi în consiliu decât atunci când iese, intră sau se face schimb în chestiuni de patrimoniu sau de vânzare-cumpăre. Atunci când, de exemplu, vrei să transformi din creșă în grădiniță, când ai nevoie să conduci la zona socială sau invers, în funcție de necesar, să nu mai fie nevoie de două treimi pentru că este greu, mai ales atunci când în consiliu grupurile politice sunt foarate politizate și acționează în bloc”, a explicat Rober Negoiță.

În acest sens, el a dat unui spațiu căruia nu-i poate schimba destinația pentru că nu poate obține aprobarea consiliului.

„Noi avem un spațiu care de 20 de ani este nefolosit, l-am amenajat, deci am invstit în el în spațiu să-l ducem la infrastructura socială, iar în Consiliul General nu reușim să facem două treimi pentru a-l muta de colo colo. Nu se întâmplă nimic, nu există niciun risc pentru aceste schimbări”, a spus președintele AMR.

Alte teme discutate au fost referitoare la unii termeni privind domeniul public al unităților administrativ-teritoriale, la trecerea domeniului public de la stat la UAT și invers, la organizarea ședințelor și cine poate să le conducă.

„Sunt chestiuni relevante care în momentul de față blochează administrația locală și noi vrem dimpotrivă să o deblocăm”, a mai spus Robert Negoiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii