Primarii penali vor „un far călăuzitor” care să-i ferească de infracțiuni: „Nu vrem să furăm”

Primarii penali vor „un far călăuzitor care să-i ferească de infracțiuni: „Nu vrem să furăm
Publicat: 17/10/2016, 17:27
Actualizat: 28/02/2017, 05:48

„Noi, cu toții, discutăm despre lupta împotriva corupției. Lupta împotriva corupției comportă două aspecte, nu doar combatere, dar pe prevenție? Suntem în situația în care să nu investim în școli și în spitale, băgăm bani în pușcării. Haideți să facem mai mult pentru prevenție, pentru că eu nu cred că este un obiectiv al României să avem cât mai mulți oameni în pușcărie. Haideți să ajutăm oamenii să nu greșească. De exemplu, noi nu vrem să greșim, dar cine ne ajută? Nu avem măcar o instituție în această țară atunci când avem dubii, când vin cinci directori din primărie cu șapte soluții. Care e cea corectă? Ne trebuie un far călăuzitor care să ne spună «soluția este asta!» iar noi să o urmăm în consecință, fără să fim învinuți după aceea de ce am făcut așa. Faptul că foarte mulți primari sunt cu probleme penale din cauza conjucturii legislative penale, care cred că e un aspect pe care trebuie să îl îmbunătățim și este una din principalele noastre preocupări”, a declarat Robert Negoiță.

„Există 30 de instituții în România care fac controale în primării – Curte de Conturi, OLAF (n.r. Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă), DLAF (n.r. Departamentul pentru Lupta Antifrauda), DNA (Direcția Națională Anticorupție) – în schimb, nu există nicio instituție care să facă un control preventiv. De exemplu, am două legi care se bat cap în cap iar eu, ca primar, și aparatul meu trebuie să luăm o decizie. Ne-am dori să putem să trimitem o hârtie undeva la o instituție, care să ne descurce și să ne spună care e cea mai bună decizie. Nu vrem să greșim, nu vrem să furăm, dar trebuie cineva să ne descurce în acest hățiș legislativ. În momentul acesta nicio instituție nu mai face prevenție, toate fac control și știți foarte bine ce se întâmplă”, a declara Lia-Olguța Vasilescu.

„Pentru a putea perfoma în comunitățile noastre, avem nevoie de un cadru egal care să ne permită să facem acest lucru. Intenția noastră este să colaborăm în anii următori cu reprezentanții din Parlamentul României care vor fi aleși în alegerile din 11 decembrie, în așa fel încât legi care astăzi nu ne permit să performăm la nivel maxim să fie modificate”, a explicat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Un exemplu dat de Ilie Bolojan este necesitatea modificării legii care reglementează exproprierile, astfel încât aceasta să cuprindă și exproprierea pentru uz de utilitate publică, iar zonele abandonate să poată fi regenerate.

În cadrul întâlnirii a fost reconfirmată conducerea Asociației Municipiilor din România. Astfel președinte al AMR a fost reales Robert Negoiță iar președinte executiv Ilie Bolojan. Vicepreședinți sunt Lia Olguța Vasilescu și Gheorghe Falcă.

În ultimii patru ani, mai mulți edili au fost vizați în anchetele DNA pentru fapte de corupție, în cele mai multe cazuri acuzațiile vizând fapte comise în funcțiile de primari.

Ideea lui Robert Negoiță de a avea o instituție „călăuzitoare” nu este nouă, în august el declarând că a solicitat Guvernului să înființeze o astfel de instituție care să le ofere „consultanță și îndrumare” primarilor. Tot atunci însă, Negoiță pleda și pentru salarii mai mari în administrația locală, ca măsură de combatere a corupției.

„Avem salarii foarte mici, în administrația publică locală. (…) Atunci când salariile sunt foarte mici, lupta împotriva corupției devine ineficientă”, a declarat Negoiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Decizie pentru cei care au permis categoria B. Legea a fost promulgată de Iohannis
Horoscop, 4 mai 2024. Bani și reușite pentru Berbeci. Zodia care trebuie să fie atentă...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple