Primarul din Miercurea Ciuc: Cunoașterea limbii maghiare e obligatorie, nu discriminatorie, în oraș

Primarul din Miercurea Ciuc: Cunoașterea limbii maghiare e obligatorie, nu discriminatorie, în oraș
Publicat: 25/02/2013, 22:36
Actualizat: 26/03/2019, 07:45

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), amendat de CNCD pentru impunerea cunoașterii limbii maghiare ca și condiție de ocupare a postului de arhitect-șef al orașului, afirmă: „cunoașterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie” în acest municipiu.

Declarația primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), a fost făcută, luni, în cadrul manifestărilor vizând arborarea unui drapel secuiesc de mari dimensiuni în centrului municipiului harghitean, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În condițiile în care a fost amendat de CNCD după ce a impus, ca o condiție obligatorie, cunoașterea limbii maghiare la concursul de ocupare a postului de arhitect-șef al orașului, primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, fost deputat UDMR în Parlamentul României în perioada 1996-2000, și-a început discursul anunțând că „în Miercurea Ciuc limba maghiară este obligatorie”.

„Trăim într-o lume în care limba maghiară a devenit discriminatorie în Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoașterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenții televiziunilor și radiourilor românești, toată lumea care trăiește din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”, a afirmat Raduly Robert de pe scena improvizată în apropierea catargului drapelului secuiesc.

El a spus că, începând din 28 octombrie 2008, dreapelul secuiesc flutura pe clădirea Primăriei Mercurea Ciuc și că el nu a deranjat pe nimeni până acum, iar de atunci nici legile, normele sau hotărârile nu s-au schimbat.

„Doar prefectul, ministrul de Interne și cel al Apărării s-au schimbat și de când au ajuns în funcție a început să îi deranjeze acest steag”, a continuat edilul.

Un drapel secuiesc de dimensiuni mari a fost arborat, luni, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, de către reprezentanții Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), ca simbol al dezideratului de obținere a autonomiei teritoriale a Ținutului Secuiesc.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert, și Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) au fost amendați de CNCD cu câte 600 de lei, după ce au impus condiția cunoașterii limbii maghiare pentru ocuparea unei funcții publice.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) a informat, luni, printr-un comunicat de presă, că în 23 octombrie 2012 a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la impunerea condiției de cunoaștere a limbii maghiare pentru ocuparea funcției publice de conducere de arhitect-șef din cadrul aparatului de specialitate al Primăriei municipiului Miercurea Ciuc.

„După analizarea sesizării, Colegiul Director al CNCD a hotărât că aspectele prezentate de FCRCHM intră sub incidența prevederilor art. 2 alin1 și art.7 alin.2 din O.G. 137/2000 republicată, privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, și l-a sancționat pe primarul municipiului, Raduly Robert Kalman, ca reprezentant al Primăriei Miercurea Ciuc, cu amendă de 600 de lei, pentru impunerea ca o cerință obligatorie (pentru ocuparea postului de arhitect-șef) a cunoașterii limbii maghiare”, menționează sursa citată.

CNCD a sancționat și ANFP cu amendă de 600 de lei, „pentru ordinul emis în cadrul aprobării condițiilor de participare la concurs, la propunerea Primăriei Miercurea Ciuc”.

Președintele CNCD Csaba Asztalos a precizat pentru MEDIAFAX că această decizie a fost luată în data de 23 ianuarie, fiind comunicată părților, conform procedurii din instituție.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Mașinile la care românii au dat năvală în luna septembrie. Ce se va întâmpla la...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Care este motivul pentru care mașinile folosesc un sistem electric de 12 volți?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Localitatea din România care intră în carantină. Rata de infectare a depăşit 40 la mie
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
Șoc pentru consumatorii de energie și gaz din România: s-au îngrozit când au primit acest...
Poșta Română: Toți clienții noștri pot intra fără certificat verde
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Doliu imens în PSD! S-a stins la spital. Veste tragică pe scena politică
Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021