Pro-Democrația, consternată de adoptarea votului într-un singur tur pentru Parlament, critică USL

Pro-Democrația, consternată de adoptarea votului într-un singur tur pentru Parlament, critică USL
Publicat: 10/05/2012, 15:33
Actualizat: 10/05/2012, 15:33

Reprezentanții Asociației Pro-Democrația se declară consternați că actuala majoritate, fără consultări și cu jumătate de an înainte de alegerile generale, a trecut prin Senat legea care introduce votul majoritar într-un singur tur pentru Parlament, făcând exact ceea ce criticau la vechea putere.

„Luând act cu îngrijorare de aprobarea rapidă în Senatul României, în absența oricărei consultări cu partenerii sociali și cu societatea civilă, a proiectului de lege privind alegerea Parlamentului printr-un scrutin majoritar într-un tur, Asociația Pro-Democrația (APD) își exprimă consternarea și cere Guvernului și partidelor politice să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și să accepte să aplice bunele practici în materie electorală, renunțând la adoptarea, cu doar șase luni înaintea alegerilor parlamentare, a modificării radicale, într-un sens profund nedemocratic, a sistemului electoral”, se arată într-un comunicat de presă de joi al organizației.

Reprezentanții organizației amintesc că partidele care formează acum majoritatea guvernamentală criticau, în urmă cu cinci luni, prevederile cumulării alegerilor locale cu cele parlamentare, invocând tocmai principiile pe care chiar ei le încalcă.

„În urmă cu doar cinci luni, partidele care formează astăzi majoritatea guvernamentală criticau, în contextul aprobării fără consultare publică și împotriva recomandărilor Comisiei de la Veneția și a altor organisme internaționale, prevederile legii cumulării alegerilor locale cu cele parlamentare, lipsa de transparență și atitudinea autoritară a Guvernului și a partidelor ce îl susțineau, pentru ca astăzi să foloseasca, se pare, aceleași metode. Inconsecvența USL, care trece cu ușurință peste recomandările Comisiei de la Veneția și susține modificarea rapidă și radicală a legislației electorale, este cel puțin alarmantă”, scriu cei de la APD în comunicatul intitulat „Una vorbim, alta fumăm”.

APD afirmă că așa-numitul vot uninominal este subiectul unei mistificări metodice de mulți ani. „Votul uninominal nu există. Este o formulă mediatică simplificatoare, uneori chiar răuvoitoare, folosită pentru a explica, caricatural, diferitele forme ale sistemului majoritar”, spun cei de la APD.

Aceștia apreciază că sistemul electoral votat în Senat este „un serios pas înapoi”, fiind folosit pe întreaga durată a regimului comunist în România.

„Atunci măcar avea o justificare: nu existau alte partide cu care comuniștii să concureze. Oare spre un astfel de regim ne îndreptăm?”, scriu reprezentanții organizației.

APD conchide spunând că acest sistem electoral „poate produce grave distorsiuni ale democrației reprezentative” și că este, cel mai probabil, neconstituțional.

„Caracterul egal al votului pentru Parlament, prevăzut la articolul 62 din Constituție, corelat cu asigurarea reprezentativității cerute de articolul 61, este încălcat de sistemele majoritare, în special de cel într-un singur tur. Mai mult, sistemul majoritar într-un tur produce guvernări neconsensuale, care, în condițiile crizei actuale, pot crește tensiunea socială. Suprareprezentarea artificială a primelor partide, și nu doar a primului, cum se spune în absența unei analize comparative, amplifică riscurile politice și posibilitatea derivei antidemocratice. Viziunea pe termen foarte scurt, cumulată egoismului de partid sau de alianță politică, pot antrena țara într-o aventură riscantă”, argumentează Asociația Pro-Democrația, condusă de politologul Cristian Pârvulescu.

Având în vedere toate aceste susțineri, ONG-ul care a supravegheat mai toate scrutinele din România post-decembristă le cere celor din USL să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și să amâne dezbaterile pe această temă până după alegerile parlamentare, când ar trebui organizată o dezbatere „reală, consistentă și de durată”, atât asupra sistemului electoral pentru legislative, dar și la celelalte niveluri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...