Procurorul general Augustin Lazăr publică CORESPONDENȚA cu Tudorel Toader și CSM

Publicat: 27/08/2018, 16:34
Actualizat: 25/03/2019, 23:13

„Manipularea opiniei publice este folosită ca instrument pentru destabilizarea activității procurorilor. Aceasta declarație are rolul de a stabili adevărul. Consider și o chestiune de onoare și o datorie profesională să clarific toate suspiciunile și interpretările false apărute abundent în spațiul public. În spiritul transparenței instituționale, pe care am promovat-o, voi face publică corespondența pe care am purtat-o cu CSM și ministrul Justiției”, a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general califică drept manipulare penibilă acțiunile din spațiul public cu privire la informarea dintre instituții.

„În mod transparent, prin informarea CSM și ministrului Justiției, în mod constant, primul demers fiind făcut la 13 martie 2017, într-un cadru legal care a reprezentat un mod instituțional de lucru în România. A se vedea protocoalele similare încheiat de SRI cu Inspecția Judiciară, CSM, ICCJ și alte instituții. (…) Se fac niște show-uri care nu fac bine nimănui, nici justiției, nici Ministerului Public. Să vedem care e adevărul despre manipularea penibilă apărută în spațiul jublic. A manipula pe cineva e ofensator„, adaugă Lazăr.

Corespondența Ministerul Public - Ministerul Justiției

„În dimineața zilei 25 august 2018, ministrul Justiției a publicat pe Facebook două mesaje arătând că doar zilele acestea a aflat unele lucruri.. (…) 19 martie – primul document – adresa ministrului justiției”, a mai spus procurorul general.

Potrivit documentului, ministrul cere detalii despre protocoalele încheiate, cine sunt semnatarii și decretizarea acestora.

Augustin Lazăr a prezentat, pe larg, corespondența purtată atât cu CSM, cât și cu Ministerul Justiției în ceea ce privește protocoalele pe care Parchetul General le-a încheiat cu SRI.

Corespondența Ministerul Public - Ministerul Justiției

„În 3 aprilie 2018, Ministerul Public comunică Ministerului Justiției, în atenția prof.univ. Tudorel Toader, că începând din 1.01.2005, în evidențele noastre figurează un număr de documente de cooperare instituțională și le-am enumerat pe toate. Adresa e rezultatul discuțiilor purtate la CSM. Ele mergeau la biroul de profil, nu aveam reținere că ar fi ceva rău cu ele și nu aveam ce să ascundem Ministerului Justiției. Cel din 2016 este enumerat în rând cu celelalte protocoale, fără nici o reținere. Nu aveam motiv să nu-l prezentăm, de vreme ce toți îl știau, era lipsit de efecte, nu era nicio rațiune să-l ascundem”, a spus procurorul general.

Corespondența Ministerul Public - Ministerul Justiției

„Primul document pe care îl voi prezenta este adresa Ministerului Justiției ca urmare a dezbaterilor pe care le-am avut in cadrul CSM si a disponibilității procurorului general de a pune la dispoziția ministrului. Ne-a trimis această adresă în 19 martie 2018, în care spunea: „Domnule procuror general, în baza prerogativelor, vă solicităm să ne comunicați dacă și câte protocoale secrete sunt încheiate între Ministerul Public, DNA , DIICOT și SRI, data încheierii și semnatarii, precum și să demarați procedura legală de desecretizare. Răspunsul Ministerului Public către Ministerul Justției a fost din 20 martie: În atenția domnului ministru, având în vedere adresa dvs, vă comunicăm protocolul de cooperare dintre Ministerul Public și SRI, strict secret – este vorba de cel din 2009– și al doilea protocol dintre SRI și PÎCCJ, secret, 6 pagini, este protocolul din 2016„, mai spune Lazăr.

Corespondența Ministerul Public - Ministerul Justiției

De asemenea, Augustin Lazăr a precizat că toate protocoalele au fost puse și la dispoziția CSM: „Aici vom găsi aceleași adrese.(…) „Am comunicat CSM și cele două protocoale din 2009 și 2016 cu mențiunea că cel de-al doilea protocol a fost denunțat. Protocolul este lipsit de orice efecte. El poate fi declasificat și sper să obținem această adresă de declasificare, ca să încheiem discuția. (…) În perioada 20-29 martie, toate protocoalele au puse la dispoziția CSM. Au fost invitați membrii Consiliului prin mesaj, e-mail, pe care le am. Dacă va fi nevoie, vom prezenta. Membrii au fost invitați să studieze protocoalele la biroul de profil, pentru că toți magistrații au dreptul de a studia documentele clasificate”.

Corespondența Ministerul Public - Ministerul Justiției

Corespondența Ministerul Public - Ministerul Justiției

Corespondența Ministerul Public - CSM

Corespondența Ministerul Public - CSM

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului