Procurorul general și șefa Curții Supreme atacă ordonanțele lui Iordache: „Sunt făcute cu dedicație”

Procurorul general și șefa Curții Supreme atacă ordonanțele lui Iordache: „Sunt făcute cu dedicație

„S-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicație. Punct.(…) Lucrurile sunt foarte clare și nu aș dori să le analizez mai profund pentru că sunt foarte clare, la nivelul inteligenței publice medii, nu ar trebui ca un magistrat al Ministerului Public să stăruie.(…) Nu avem nevoie să facem o inginerie juridică pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale, lucrurile sunt clare pentru cine citește textul. La fel și cu alte fapte. Ar fi total exagerat, spre exemplu la abuzul în serviciu, să se facă o incriminare astfel încât să se ajungă ca o bună parte dintre cauzele DNA-ului să rămână în aer. Ar însemna că noi nu știm ce vrem, că voința statului român întâi de a incrimina și de a efectua anumite procese timp îndelungat, de a instrumenta anumite cauze nu e foarte clară. Eu zic însă că voința legiuitorului a fost foarte clară atunci când a incriminat aceea faptă. (…) Justiția este ceva foarte serios și eu vreau să mă asigur că nu se gândește să facă altceva decât să îți îndeplinească atribuțiile de serviciu.(…) „, a spus Augustin Lazăr, miercuri, la sediul CSM.

Procurorul General spune că instituția Ministerului Public nu susține acte de clemență ca grațierea și amnistia și că nu au fost consultați de Ministerul Justiției, până miercuri, cu privire la astfel de proiecte.

„Poziția Ministerului Public este fermă și clară împotriva unor acte de clemență de acest gen, mai ales a unora care sunt lipsite de transparență, care nu au fost discutate public și care trebuie analizate în Consiliul Superior al Magistraturii. CSM este garantul autorității judecătorești, dacă CSM nu este consultat într-o chestiune de acest gen înseamnă că autorutatea judecătoarească este neglijată, este privită ca o cantitate neglijabilă, acest fapt pe mine personal mă îngrijorează ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Noi dacă vom da dovadă de slăbiciune, în loc să consilidăm lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, a criminalități în general, (…), dând dovadă de slăbiciune cu acte de clemență, vom demonstra că instituțiile statului român sunt slabe, vom demonstra, fără să o spunem, că instituțiile statului român nu pot găsi soluția potrivită pentru a caza pe cei care care au fost dovediți că au comis infracțiuni pentru care există hotărâri definitive de condamnare, pentru cei care se află în arest preventiv. În toată lumea există o astfel de problemă. În Franța, din câte am înțeles la ultima vizită pe care am avut-o săptămâna trecută, ei au o depășire de 200%. Și pentru statul francez reprezintă o problemă, dar nu s-au repezit să pună în libertate infractorii. Din cât s-a dovedit, din studiile făcute până în prezent, majoritatea celor condamnați care au fost puși în libertate în timp foarte scurt revin și dau de lucru organelor judiciare.(…)”, a adăugat Augustin Lazăr.

Întrebat dacă este normal ca șefa unei instituții să participe la petreceri private cu oameni cheie, Lazăr a replicat: „Nu aș dori să comentez acest fapt pentru că nici nu este foarte clar dacă este așa fiindcă am căzut și alte variante în care anumite montaje au fost făcute pentru a servi unei emoții colective care se produce în aceste zile din păcate în România pentru a susține acest proiect de lege penibil care este susținut de o emoție colectivă care este clar că e generată. Ideea generală este că nu poți avea încredere în magistrați că din acest motiv trebuie să venim cu un act de clemență, să corectăm noi ce fac magistrații este fals. Așa ceva nu există, magistrații, instanțele, ai Ministerului Public sunt oameni serioși”.

„Cu referire la denunț, nu satisface noile activități de urmărire penală și de asemenea și alte modificări care am văzut că sunt propuse acolo, la o primă vedere. Ministerul Public va prezenta un punct de vedere în zilele următoare. Nu suntem de acord cu acest proiect de Ordonanță de Urgență(n.r.- privind grațierea). Noi avem nevoie să consolidăm instituțiile justiției, în conformitate cu strategia pe care justiția o are pentru următorii ani. Nu există absolut nicio justificare rațională să venim acum cu acte de clemență, afară de cazul că nu avem vreun interes care să fie ocult. Nu pot să fac nicio speculație în acest moment, însă vom vedea că lucrurile vor ieși la suprafață întotdeauna Așa cum este văzut proiectul de lege, nu există niciun interes prioritar național pentru aceste proiect de lege, este foarte clar”, a spus Augustin Lazăr, la finalul ședinței de plen a CSM.
Procurorul General susține că în ședința de miercuri a plenului CSM s-a discutat despre cele două proiecte, colegii săi criticând actele normative.
„De asemnea, survine suspiciunea acestei emoții colective care a fost ridicată prin mijloacele media. Un val de emoție colectivă din care rezultă un mare semn de neîncredere în justiție, ceea ce este total fals. Pentru faptul că magistrații nu pot ieși să respingă punctual fiecare dintre acuzele care se aduc la adresa justiției nu e cazul să vină cineva cu un proiect de ordonanță de grațiere. Doresc să vă asigur că justiția se înfăptuiește cum s-a înfăptuit de către profesioniști responsabili, noi trebuie să avem încredere că toate lucrurile vor fi clarificate, vor fi date soluții temeinice și legale în toate dosarele. Ministerul Public, și în general magistrații, am discutat în CSM, pot să vă spun că nimeni nu e încântat de acest proiect. Colegii au avut cuvinte de critică la adresa acestui proiect, după cum ați putut vedea și dumneavoastră în dezbatere. Nu există o nevoie, un imperativ care să fie național, ca în acest moment să ieșim cu un astfel de act normativ”, a adăugat procurorul general al României.

Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea: Grațierea pare cu dedicație. Cel mai sănătos ar fi un proiect de lege care să meargă în Parlament

Judecătoarea Cristina Tarcea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost de aceeași părere, arătând că, dacă ar fi să se ghideze după ceea ce se vorbește în spațiul public, această mobilizare cu privire la grațiere ar fi„cu dedicație”, precizând că a trimis deja materialul în studiul Direcției legislație: „Dacă e să mă iau după tot ce s-a discutat în spațiul public. grațierea pare cu dedicație”, a declarat Tarcea.

Întrebată dacă Dan Voiculescu și Liviu Dragnea vor fi afectați de aceste dispoziții, șefa ÎCCJ a răspuns că încă nu poate comenta, întrucât nu a văzut personal care sunt specificațiile clare ale proiectului. Totuși, Tarcea a precizat că că nu înțelege de unde atâta grabă, întrucât deciziile CCR au fost pronunțată acum multă vreme, unele chiar și cu un an jumătate în urmă și că cea mai bună soluție juridică ar fi trecerea unui astfel de proiect de lege prin Parlament.

„Asta mă întreb și eu (n.r. de ce atâta grabă), pentru că deciziile CCR nu au fost pronunțate săptămâna trecută, ci și de câte un an și juumătate. Dosarele care sunt deja pe rol bineînțeles vor beneficia de dispozițiile acestei legi. Mi-am pus problema ce se va întâmpla dacă conținutul acestor OUG nu va fi identic în procedura parlamentară, prin urmare dacă se vor modifica, iar asta nu este un lucru deloc puțin neimportant pentru că se aplică legea penală mai favorabilă. Or știți ce imense probleme a generat legea penală mai favorabilă fiind necesară intervenția Înaltei Curți. Lucrurile nu sunt chiar atât de simple. (…) Ar fi mult mai sănătos să meargă în Parlament printr-un proiect de lege, ar fi o soluție juridică mult mai previzibilă și mai clară”, a mai spus Tarcea. Judecătoarea a ținut să puncteze că Guvernul ar trebui să țină cont de părerea specialiștilor și că, indiferent că avizul CSM este unul consultativ, este unul dat de oameni cu specialitate, „or mă îndoiesc că în sedința de Guvern sunt foarte mulți miniștri absolvenți ai Dreptului”.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”