Proiectul „închisoare la domiciliu sau doar în weekend”, votat de deputați. Opoziția anunță că atacă inițiativa la CCR: Se comportă ca niște piromani

Proiectul închisoare la domiciliu sau doar în weekend, votat de deputați. Opoziția anunță că atacă inițiativa la CCR: Se comportă ca niște piromani
Publicat: 25/04/2018, 13:13
Actualizat: 07/05/2018, 13:32

Proiectul de Lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate prevede instituirea unor măsuri alternative de executare a pedepselor privative de libertate. Potrivit proiectului de act normativ, aceste pedepse ar urma să poată fi executate fie la domiciliu, fie doar în zilele de sâmbătă și duminică într-un centru special înființat, fie prin „echivalent zile muncă în folosul comunității”, fie în regim mixt, de „echivalent zile de muncă în folosul comunității si de zile de executare sâmbătă si duminică într-un centru special înființat.

„Nu îmi face nicio plăcere să vin la microfon și să vorbesc despre acest proiect depus de colegii senatori ai PSD și pe care grupul PNL nu îl va susține. PNL nu va vota acest proiect în forma ieșită din Comisia juridică, pentru că nu mai are absolut nicio legătură cu ceea ce au gândit colegii noștri și nici nu scopul urmărit, anume: de a contribui la degrevarea penitenciarelor de aglomerarea existentă în prezent și de a fi alături de o eventuală lege pentru prevenirea și reducerea recidivei. Acestea două erau proiectele necesare pentru ca în penitenciare să se producă o adevărată reformă. Din nefericire, ați pervetit ambele măsuri. Pe de o parte, aceste măsuri alternative au devenit un instrument prin care din măsuri alternative la executarea pedepselor cu închisoarea, dumneavoastră ați elaborat un proiect prin care introduceți ca inovație juridică măsuri alternative la liberarea condiționată. Acesta este efectul amendamentelor care au fost depuse în Comisia juridică”, a spus deputatul PNL Gabriel Andronache.

PNL va ataca proiectul la CCR, a precizat Andronache: „Prin cale de consecință, vom vota împotriva acestui proiect și ne determinați, din păcate, să îl atacam la CCR, pentru a vedea dacă modificările pe care le-ați propus sunt întrunesc elementele de constituționalitate sau sunt neconstituționale”, a spu Andronache.

USR a susținut că PSD se comportă ca un „piroman”. „Este o bazaconie ceea ce propuneți dumneavoastră – închisoarea acasă. Ce a făcut PSD de se comportă asemenea unui piroman care smulge cutia de chibrituri din mână și dă foc casei. A preluat pur și simplu un alt proiect al colegilor noștri, a adus amendamente – 18 am numărat – la opt articole, au modificat complet conținutul și au relaxat foarte mult această legislație, în continuarea demersului mai vechi de dezincriminări, de relazare a legislației penale. Își doresc cei de la PSD să rezolve problema corupției prin eventuala abrogare a întregului cod penal. PSD distruge justiția, slăbește legislația penală, deschide larg porțile închisorilor”, a susținut Stelian Ion.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 170 de voturi „pentru”, 81 „împotrivă” și 6 abțineri. Camera Deputaților este for decizional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase