Proiectul lui Șerban Nicolae, care ar face și din Insula Belina un „paradis fiscal”, avizat favorabil de Comisia juridică a Senatului

Proiectul lui Șerban Nicolae, care ar face și din Insula Belina un paradis fiscal, avizat favorabil de Comisia juridică a Senatului
Publicat: 11/10/2017, 18:20

Propunerea legislativă privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu și de regim juridic special a fost avizată favorabil cu 5 voturi „pentru”, 2 abțineri și un vot împotrivă.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a afirmat că nu poate susține propunerea în condițiile în care insula Belina ar intra sub incidenta proiectului de lege. „Propunerea, de principiu, este foarte bună, cu siguranță. Poziția mea personală ar fi fost cu alta dacă discutam acum trei luni sau peste șase luni, dar în contextul în care în momentul acesta Belina intră în prevederile acestei legi eu nu pot să susțin. (…) Mâine citesc: «Senatorii liberali avizează un proiect care îi permite lui Dragnea să facă cazinouri în Belina»”, a declarat senatorul Daniel Fenechiu.

Șerban Nicolae a replicat că „este și mai simplu cu Belina, peste un an trebuie să intre înapoi în patrimoniul statului”.

Proiectul de lege prevede că în scopul dezvoltării activităților economice, creării de locuri de muncă și creșterii veniturilor bugetare, se instituie un regim fiscal derogatoriu și un regim juridic special aplicabile unei anumite categorii de terenuri, construcțiilor edificate pe acestea și activităților economice aferente. Terenurile la care se referă se constituie din insule, grinduri și alte suprafețe de uscat cu potențial de exploatare economică, rezultate prin acțiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenjare hidrotehnică și care fac parte din domeniul public al statului, potrivit sursei citate.

Terenurile amintite sunt scutite de impozitul pe teren și taxa pe teren. De asemenea, activitățile economice ce se pot autoriza pe terenurile menționate sunt cele de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și cele de servicii conexe acestora.

Pentru construcțiile și activitățile economice realizate pe terenurile menționate taxele și impozitele locale datorate potrivit dispozițiilor Codului fiscal se reduc cu 50%, potrivit sursei citate. Inițiativa legislativă propune ca pentru jocurile de noroc ca taxele și impozitele prevăzute de dispozițiile OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc cu modificările ulterioare să fie reduse cu 50%.

Dispozițiile acestui proiect de act normativ nu se aplică terenurilor prevăzute de Legea 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Deltei Dunării, terenurilor care au regim de arie naturală protejată, celor aflate în parcuri urbane și zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, terenurilor folosite pentru exploatații agricole sau piscicole.

„Autoritățile publice locale pot adopta măsuri stimulative, scutiri și alte facilități cu caracter temporar sau permanent care să contribuie la stimularea investițiilor și dezvoltării activităților economice pe terenurile menționate”, se mai arată în proiect.

Situaţia dramatică prin care trece un brand uriaş al României. Ce se poate întâmpla în...
Interzis săracilor! Cât costă o omletă în restaurantul lui Victor Slav din București
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Simona Halep și Mircea Badea, întâlnire de gradul zero in trafic! Bolidul sportivei, criticat de...
Lidl se transformă! Ce începe să vândă, primele produse ajung în magazinele din România
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Te-ai gândit că trebuie să cumperi anvelope noi? Iată cum le alegi pe cele mai...
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Virusul care ar putea provoca o nouă pandemie. 40% dintre oamenii infectați au murit
Ce meserie are iubita lui Laurențiu Reghecampf? Corina a studiat la Cambridge!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Tehnici de citire a chipului. Cum îți dai seama dacă o persoană îți ascunde ceva
Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră despre interzicerea centralelor termice de apartament
547 de NOI CAZURI de INFECTARE, INCIDENȚA pe JUDEȚ este 7,91
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Doliu în muzica populară! O celebră artistă s-a stins din viață. Tragedie în România
Dumnezeule, nu! Virus apocaliptic la orizont! Covid-19 e ultima grijă. Vine Nipah
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021