Proiectul lui Șerban Nicolae, care ar face și din Insula Belina un „paradis fiscal”, avizat favorabil de Comisia juridică a Senatului

Redactor:
Cătălin Mănoiu
Proiectul lui Șerban Nicolae, care ar face și din Insula Belina un „paradis fiscal”, avizat favorabil de Comisia juridică a Senatului
Mai multe pe gandul.info

Propunerea legislativă privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu și de regim juridic special a fost avizată favorabil cu 5 voturi „pentru”, 2 abțineri și un vot împotrivă.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a afirmat că nu poate susține propunerea în condițiile în care insula Belina ar intra sub incidenta proiectului de lege. „Propunerea, de principiu, este foarte bună, cu siguranță. Poziția mea personală ar fi fost cu alta dacă discutam acum trei luni sau peste șase luni, dar în contextul în care în momentul acesta Belina intră în prevederile acestei legi eu nu pot să susțin. (…) Mâine citesc: «Senatorii liberali avizează un proiect care îi permite lui Dragnea să facă cazinouri în Belina»”, a declarat senatorul Daniel Fenechiu.

Șerban Nicolae a replicat că „este și mai simplu cu Belina, peste un an trebuie să intre înapoi în patrimoniul statului”.

Proiectul de lege prevede că în scopul dezvoltării activităților economice, creării de locuri de muncă și creșterii veniturilor bugetare, se instituie un regim fiscal derogatoriu și un regim juridic special aplicabile unei anumite categorii de terenuri, construcțiilor edificate pe acestea și activităților economice aferente. Terenurile la care se referă se constituie din insule, grinduri și alte suprafețe de uscat cu potențial de exploatare economică, rezultate prin acțiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenjare hidrotehnică și care fac parte din domeniul public al statului, potrivit sursei citate.

Terenurile amintite sunt scutite de impozitul pe teren și taxa pe teren. De asemenea, activitățile economice ce se pot autoriza pe terenurile menționate sunt cele de producție de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentație publică, comerț cu amănuntul, jocuri de noroc, precum și cele de servicii conexe acestora.

Pentru construcțiile și activitățile economice realizate pe terenurile menționate taxele și impozitele locale datorate potrivit dispozițiilor Codului fiscal se reduc cu 50%, potrivit sursei citate. Inițiativa legislativă propune ca pentru jocurile de noroc ca taxele și impozitele prevăzute de dispozițiile OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc cu modificările ulterioare să fie reduse cu 50%.

Dispozițiile acestui proiect de act normativ nu se aplică terenurilor prevăzute de Legea 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei Deltei Dunării, terenurilor care au regim de arie naturală protejată, celor aflate în parcuri urbane și zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, terenurilor folosite pentru exploatații agricole sau piscicole.

„Autoritățile publice locale pot adopta măsuri stimulative, scutiri și alte facilități cu caracter temporar sau permanent care să contribuie la stimularea investițiilor și dezvoltării activităților economice pe terenurile menționate”, se mai arată în proiect.

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Orașul cu nume „cancerigen” și-a ales un nou nume. Investitorii și turiștii fugeau de el
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
ATENȚIE! Se dau bani de la stat! Ce categorii de români vor primi 180 lei...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide