Promisiunea lui Meleșcanu pentru a îmbunătăți participarea la vot în diaspora

Promisiunea lui Meleșcanu pentru a îmbunătăți participarea la vot în diaspora

„Mâine (marți – n.r.) voi merge la 8:30 la BEC să vedem care sunt modalitățile legale de a îmbunătăți participarea la vot și de a crea posibilități pentru românii din diaspora să voteze”, a declarat noul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Întrebat pe ce s-a bazat când a afirmat că, dacă ar fi fost ministru, situația de la primul tur nu ar fi avut loc, Meleșcanu a precizat că s-a referit „la modul de organizare”, atunci când „s-au decupat circumscripțiile electorale și birourile electorale din străinătate”, pentru că știa „foarte bine” unde sunt zonele cu mai mulți români și unde ar putea să apară probleme, din experiența sa anterioară.

Întrebat dacă va semna un ordin de ministru pentru înființarea de noi secții de vot, ordin pe care Titus Corlățean a refuzat să-l semneze, noul șef al diplomației a afirmat că, după discuțiile cu reprezentanții Biroului Electoral Central, va putea spune dacă poate sau nu să semneze. „De la MAE e foarte clară pe lege (interpretarea privind ilegalitatea creării de noi secții – n.r.). Vreau să văd însă în ce măsură putem găsi alte modalități împreună cu BEC”, a precizat Meleșcanu.

Ministrul de Externe a precizat că, până acum, există cereri de la ambasade privind înființarea a 25 de noi secții de votare.

Întrebat cum va rezolva problema de la Paris, unde ambasadorul Bogdan Mazuru a estimat că în turul II vor veni la vot 10.000 de români, șeful diplomației a spus că din punctul său de vedere „există soluții”.

Totodată, ministrul de Externe a subliniat că trebuie avute în vedere trei aspecte: cheltuielile de finanțare pentru noi secții, timpul foarte scurt și faptul că în toate secțiile de votare „comisiile trebuie să fie compuse din reprezentați ai partidelor politice care au avut dificultăți să trimită și la secțiile de vot existente reprezentanții lor”. „În mai multe locuri rata mică de vot a fost datorată faptului că au fost comisiile incomplete, au lipsit cam 120 de reprezentanți ai partidelor politice”, a spus Meleșcanu.

Referitor la măsura trimiterii a 800 de diplomați la secțiile de vot în ziua alegerilor, Teodor Meleșcanu a afirmat că aceștia „mare lucru nu pot face decât să acorde un sprijin suplimentar”, întrucât „tot procesul electoral este în mâna comisiilor electorale de secție”.

„Am însă un plan și o să-l și prezint în zilele următoare în legătură cu modul în care să se acorde un suport mai mare ambasadelor, mai ales din zonele unde au fost asemenea cazuri și acest plan nu se referă numai la trimiterea de reprezentanți din țară, ci și la contacte cu diaspora românească pentru ca acest sprijin să vină și din partea lor”, a spus Meleșcanu.

În încheierea intervenției lui Meleșcanu, moderatorul i-a transmis faptul că așteaptă ca marți acesta să aibă o ieșire publică după discuția de la Biroul Electoral Central în care să anunțe că a reușit să obțină de la BEC minim 50 – 75 -100 de secții de votare care să se înființeze în diaspora.

„Vă mulțumesc mult, dar vă aduc aminte că există un proverb că nici cea mai frumoasă fată nu poate să-ți dea altceva decât are și din acest punct de vedere și BEC-ul nu poate să facă mai mult decât îi permite legea”, a răspuns Meleșcanu, remarcă ce a stârnit râsul lui Liviu Dragnea, invitat în studio.

În condițiile în care moderatorul i-a spus lui Meleșcanu că se bazează pe el pentru a insista la BEC la maximum, ministrul de Externe a spus: „Preocupările vor fi de a oferi tuturor celor care doresc să voteze această posiblitate”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un...