Propunerea UDMR pentru ministru al Culturii și vicepremier. Parchetul General i-a închis dosarul în urmă cu 9 zile

Propunerea UDMR pentru ministru al Culturii și vicepremier. Parchetul General i-a închis dosarul în urmă cu 9 zile
Publicat: 17/07/2014, 15:38
Actualizat: 07/09/2019, 03:48

Kelemen a precizat că a avut luni o discuție cu Biro Rozalia, căreia i-a propus să accepte nominalizarea pentru funcțiile de ministru al Culturii și vicepremier.

„După câteva ore m-a contactat și mi-a zis că va accepta această nominalizare”, a relatat liderul UDMR.

El a precizat că, fiind vorba despre cumularea celor două funcții din Guvern, a căutat o soluție care să corespundă.

„Doamna Biro Rozalia este președintele CRU, care conform Statutului este a doua funcție în UDMR și era firesc, în condițiile date, să fie persoane care va asuma funcțiile din Guvern”, a adăugat Kelemen Hunor.

Parchetul General a închis dosarul Rozaliei Biro

În noiembrie 2011 Agenția Națională de Integritate a constat că Rozalia Biro a încâlcat legislația coflictelor de ineterese. ANI a sesizat atunci procurorii că Rozalia Biro în calitate de viceprimar al municipiului Oradea a semnat un „contract de închiriere a unui imobil, încheiat între Primăria Municipiului Oradea și Fundația PARTIUM – PARTIUM ALAPITVANY (în cadrul căreia doamna BIRO ROZALIA-IBOLYA deține funcția de Membru fondator)„. În opinia ANI, viceprimarul Biro art. 2531 din Codul Penal care sacționează conflictul de interese.

De asemenea Rozalia Biro a semnat, în calitate de Viceprimar al Municipiului Oradea, un contract de închiriere a unui imobil, încheiat între Primăria Municipiului Oradea și Fundația PARTIUM – PARTIUM ALAPITVANY, care nu se afla la acea dată în proprietatea Primăriei Municipiului Oradea, mai spune ANI la acea dată. Surse judiciare au explicat pentru gândul că în acest caz există indicii privind comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

Dosarul a ajuns la DNA care in aprilie anul acesta a declinat dosarul la Parchetul General. Parchetul General a dispus pe 8 iulie clasarea dosarului pentru că la momentul comiterii faptelor adică în februarie 2006, faptele nu erau incriminate de lege.

Liderul UDMR a spus că această nominalizare va fi validată și de CRU, iar până la 1 august, când el se va retrage din Guvern, se va afla pe masa premierului Victor Ponta.

Președintele CRU, senatorul UDMR Rozalia Biro, declara miercuri pentru MEDIAFAX că își dorește să devină ministru al Culturii și vicepremier și că a discutat despre acest lucru cu Kelemen Hunor, ea precizând că, dacă Consiliul Permanent al UDMR va decide ca ea să preia aceste funcții, va fi onorată să accepte.

„Am avut deja o discuție cu domnul președinte Kelemen legat de acest aspect. În cursul zilei de mâine (joi – n.r.) vom avea Consiliul Permanent al UDMR, convocat să desemneze cine va fi candidatul nostru la alegerile prezidențiale, și, având în vedere că până la 1 august (când Kelemen Hunor se va retrage din Guvern – n.r.) nu se va mai întruni Consiliul, bănuiesc că tot mâine domnul președinte va face propunerea cine să preia cele două funcții. În cazul în care Consiliul Permanent va vota să preiau eu aceste funcții, eu voi fi onorată să le accept”, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, senatorul UDMR de Bihor Rozalia Biro.

Biro a mai spus că nominalizarea sa este, de altfel, „logică”, dată fiind poziția pe care o ocupă în UDMR – președinte al Consiliului Reprezentanților Unionali, a doua ca importanță în această formațiune.

Ministrul Culturii, vicepremierul Kelemen Hunor, declara luni, pentru MEDIAFAX, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că a stabilit cu acesta că se va retrage din funcțiile de ministru al Culturii și cea de vicepremier, începând cu 1 august, iar până atunci se va ocupa de problemele curente ale ministerului și de rectificarea bugetară.

El preciza că UDMR va stabili până la 1 august și numele succesorului său în funcția de ministru al Culturii și vicepremier.

Rozalia Biro are 49 de ani, iar în 2012 a fost aleasă senator într-un colegiu din județul Bihor în care majoritatea populației este de etnie maghiară, după ce în perioada 2004-2012 a fost viceprimar al municipiului Oradea. Din anul 2007 este președintele Consiliului Reprezentanților Unionali, fiind aleasă atunci în locul avocatului Frunda Gyorgy, iar din 2013 este și președintele Organizației de Femei a UDMR.

Din anul 2012, Biro Rozalia este anchetată de DNA pentru abuz în funcție, dosarul penal având la origine un raport al ANI din 2010 care a acuzat-o de conflict de interese, pentru că în 2006, pe când era viceprimar al municipiului Oradea, dar și membru în Consiliul de Administrație al Fundației Partium, ce funcționează pe lângă UDMR Bihor, a aprobat închirierea către această fundație a unui imobil din centrul orașului.

Biro a atacat în justiție ANI și a cerut anularea raportului, dar în 2012 a pierdut procesul, astfel că în prezent este cercetată într-un dosar încă nefinalizat.

În 2010, cunoașterea deficitară a limbii române a transformat-o pe Rozalia Biro în victima unei farse radiofonice.

Sunată în timpul unei emisiuni radio de către un realizator care s-a recomandat a fi jurnalist la un post de televiziune ce intenționează să facă o emisiune în Oradea „despre copiii bipezi”, Biro, care răspundea de problemele sociale ale municipalității, a confundat bipezii cu cerșetorii și a acceptat să participe la emisiune.

Ea l-a asigurat însă pe realizator că „majoritatea copiilor bipezi din Oradea provin din alte localități” și că pe străzile din municipiu abia dacă pot fi găsiți „câțiva”, pentru că Poliția Comunitară i-a ridicat pe aproape toți ceilalți. Mai mult, Rozalia Biro, mamă a doi copii, a spus că nu are „niciun biped în familie”.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația