Protocolul PNL – PSRO a fost semnat de Blaga și Geoană în ritmul „pas cu pas”. „Premierul Predoiu” a fost la „tipografie”, iar Gorghiu a fost „bine reprezentată”

Publicat: 30/04/2015, 16:00

Vasile Blaga, Teodor Atanasiu și Ludovic Orban au reprezentat PNL la semnarea protocolului de colaborare PNL – PSRO, în timp ce din partea socialiștilor au fost prezenți Mircea Geoană, Florentin Gust și Cătălin Croitoru.

Protocolul semnat își propune formarea unei majorități parlamentare în perspectiva „unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ponta și pentru susținerea învestirii unui nou Guvern”.Cele două partide vor forma un Consiliu Consultativ pentru armonizarea punctelor de vedere în domeniul politic.

Potrivit documentului se va institui un mecanism de cooperare parlamentară pentru poziții commune pe temele importante din forul legislativ.

Protocolul prevede că durata acestuia se întinde pe perioada actualei legislaturi, dar cu posibilitatea prelungirii pentru legislatura 2016 – 2020.

Blaga, gafe la rostirea PSRO și dileme în privința alianței cu Geoană

„Încă la finalizarea campaniei pentru prezidențiale am început munca pentru construcția programului de guvernare al PNL și am spus că acest program de guvernare pornește de la programul în 10 puncte al domnului Iohannis. Îl vom prezenta tuturor partidelor, mai puțin PSD, pentru formarea unei majorități parlamentare”, a început Blaga să explice ideea semnării acestui protocol cu PSRO.

El a precizat că sunt șanse mari ca acest protocol să funcționeze și în legislatura 2016 – 2020.

În timpul prezentării protocolului, Blaga a încurcat de mai multe ori numele partenerului, nereușind să pronunțe corect PSRO, numele partidului lui Geoană.

Geoană: Nu reconstituim USL

Mircea Geoană a ținut să sublinieze că prin semnarea acestui document nu se încearcă reconstituirea USL, dar că președintele va avea de partea sa un aliat mai puternic.

„Pentru noi, cei din PSRO, ce ne animă este ideea unui nou proiect de țară. Nu este niciun fel de dubiu că România va fi mai puternică dacă va exista coerență între președinte și premier. Ar fi anormal ca un proiect de țară propus de președintă să nu aibă și influențe dinspre stânga. Este obligația noastră să dăm României un nou guvern după o moțiune de succes, un program de țară autentic”, a spus și Geoană.

Fostul pesedist a adăugat că orice zi în plus cu guvernul Ponta „este un lucru păgubos pentru România”.

Blaga și Geoană au vorbit despre obligația pe care o au cele două partide în a introduce o moțiune de cenzură în această sesiune parlamentară.

„Este evident că ne-am propus (n.r. – introducerea unei moțiuni de cenzură) , un guvern nu poate fi schimbat decât pe cale democratică, vom discuta cu toate forțele din Parlament, nu ai altfel cum să dai jos guvernul”, a declarat Vasile Blaga.

El a evitat să spună dacă PNL și PSRO vor candida anul viitor într-o alianță electorală sau politică la alegerile locale și parlamentare.

Cu toate acestea, și Geoană, dar și Blaga, au folosit în discursurile lor, repetat, sintagma că totul se face „pas cu pas”, cea atât de des utilizată de președintele Klaus Iohannis.

Relația Klaus Iohannis – PNL

Întrebat dacă președintele Klaus Iohannis este alături de PNL, Vasile Blaga a răspuns că liberalii sunt într-un parteneriat cu Klaus Iohannis.

„E treaba PNL să creeze o majoritate și nu a președintelui. Întotdeauna e loc de mai bine, majoritățile apar pe cale democratică, am început bine”, a fost poziția lui Blaga.

Mircea Geoană a început însă să se lanseze într-o serie de acuze la adresa fostului președinte Traian Băsescu.

„Traian Băsescu a siluit democrația românească, Traian Băsescu a format majorități după placul său, nu e treaba președintelui să desfacă majorități în Parlament. Nu mai criticați un președinte care se comport normal doar pentru că ne-am obișnuit ca un fost președinte încălca Constituția și asta ni se părea normal. Să nu mai existe un singur jupân. Președintele României nu a avut nimic de-a face cu ce facem noi aici. Cred că este mai bine chiar dacă durează prea mult după gustul meu, dar între a continua să avem un model nedemocratic , mai bine durează un pic și avem un guvern democratic”, și-a prezentat punctul de vedere Mircea Geoană.

Vasile Blaga a fost de acord cu el doar partial. Întrebat dacă Traian Băsescu a încălcat Constituția și a „siluit democrația românească”, Vasile Blaga a spus că Traian Băsescu nu a încălcat Constituția.

Mai mult, Blaga a recunoscut că în 2008 nu a dorit ca PDL să se alieze cu PSD-ul condus la acel moment de Mircea Geoană pentru a forma împreună Guvernul.

Marii absenți: Predoiu și Gorghiu

Pentru că au vorbit foarte mult de preluarea guvernării, liderii PNL și PSRO au fost întrebați de ce de la acest eveniment lipsește Cătălin Predoiu, premierul din umbră.

„Pentru că este la tipografie. Vom prezenta programul de guvernare, iar astăzi sunt ultimele corecturi”, l-a scuzat Blaga pe colegul său de partid.

Cu Predoiu la tipografie, nu a trecut însă neobservată nici absența Alinei Gorghiu.

„Este bine-mersi, este bine reprezentată”, a răspuns Ludovic Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier