PSD a depus un proiect de lege prin care 2025 este instituit ca „Anul Naţional al COPILULUI”

PSD a depus un proiect de lege prin care 2025 este instituit ca „Anul Naţional al COPILULUI”
Publicat: 06/05/2024, 17:57
Actualizat: 06/05/2024, 18:22

PSD a depus la Senat un proiect de lege pentru instituirea lui 2025 drept „Anul Național al Copilului”. Acest proiect de lege are ca scop evidențierea, atât pentru public cât şi pentru autorităţile competente, a necesității consolidării măsurilor de sprijin pentru copii și promovarea drepturilor acestora, arată iniţiatorii, în expunerea de motive propunerii legislative.

„Asigurarea unui cadru naţional favorabil pentru dezvoltarea lor armonioasă reprezintă concretizarea principiului fundamental al interesului superior al copilului. Acest principiu este definit în Constituţia României, la articolul 49 alineatul (1), prin una dintre cele mai puternice şi inechivoce formulări constituţionale din dreptul modern: «Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor». Astfel, se urmăreşte stimularea unei abordări integrate şi coordonate la nivelul întregii societăţi, pentru a răspunde eficient nevoilor complexe ale copiilor. Anul 2025 are potenţialul de a marca instituirea acestui regim special de protecţie şi asistenţă pentru copii şi drepturile lor”, mai precizează expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Proiectul de lege prevede o serie de direcţii de acţiune, printre care organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaţionale, culturale şi civice ale copiilor, alocarea de fonduri specifice pentru susţinerea acestor iniţiative şi prioritizarea investiţiilor în infrastructura destinată copiilor. Aceste direcţii de acţiune sunt concepute pentru a crea o bază solidă pentru implementarea unor proiecte sustenabile care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor şi la promovarea egalităţii de şanse pentru toţi.

Implementarea acestui proiect de lege este aşteptată să aducă o serie de beneficii tangibile, printre care iniţiatorii enumeră:

– Prioritizarea alocărilor bugetare pentru infrastructura educaţională, de sănătate şi asistenţă socială.

– Implementarea programelor educaţionale inovative prevăzute de lege, pentru dezvoltarea personală şi intelectuală a copiilor afectaţi de sărăcie şi analfabetism funcţional.

– Îmbunătăţirea calităţii şi accesibilităţii serviciilor de sănătate destinate copiilor, inclusiv cele de sănătate mintală şi suport psihologic, în special pentru cei cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.

– Dezvoltarea serviciilor sociale în comunităţile vulnerabile socio-economic în vederea asigurării respectării drepturilor copilului la standardele legale.

– Creşterea gradului de conştientizare la nivel societal şi instituţional cu privire la drepturile copilului şi necesitatea protejării acestora.

– Reducerea disparităţilor regionale în ceea ce priveşte accesul la servicii de calitate pentru copii, prin dezvoltarea de programe şi proiecte specifice fiecărei zone.

– Stimularea parteneriatelor între stat, sectorul privat şi organizaţiile neguvernamentale pentru dezvoltarea de proiecte şi programe sustenabile destinate copiilor.

„Anul Naţional al Copilului” va reprezenta, în 2025 şi în anii care vor urma, un pas strategic în direcţia amplificării eforturilor naţionale de protecţie şi promovare a drepturilor copilului, mai scrie în proiectul de lege.

Potrivit iniţiatorilor, proiectul de lege vor contribui la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale copiilor din România, fundamentând astfel o societate mai justă, mai incluzivă, unde drepturile şi bunăstarea fiecărui copil sunt recunoscute şi apărate în conformitate cu principiile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului şi întreg sistemul legislativ românesc. Într-un moment în care provocările sociale şi educaţionale devin din ce în ce mai complexe, dedicarea unui an întreg copiilor subliniază angajamentul şi responsabilitatea colectivă a societăţii româneşti pentru viitor.

Conform proiectului de lege, „Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaţionale, culturale şi civice ale copiilor, iar „Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor prevăzute, în limita alocărilor bugetare aprobate.

Totodată, „Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale vor prioritiza, în limita alocărilor bugetare aprobate, investiţiile necesare dezvoltării infrastructurii şi proiectelor a căror beneficiari finali sunt copiii”.

Propunerea legislativă mai prevede că, în contextul „Anului Naţional al Copilului”, toate concursurile de proiecte destinate activităţilor non-profit, finanţate de autorităţile locale în baza Legii nr. 350/2005, vor include obligatoriu o componentă dedicată copiilor. Această componentă va avea ca obiectiv promovarea dezvoltării lor armonioase, a accesului la educaţie, la activităţi culturale, sportive şi de timp liber, precum şi protecţia drepturilor copilului.

Proiectele propuse în cadrul concursurilor trebuie să demonstreze modul în care activităţile planificate contribuie la bunăstarea copiilor, inclusiv prin facilitarea accesului egal şi nediscriminatoriu la resursele oferite de proiect. Se va acorda prioritate iniţiativelor care vizează copiii din medii vulnerabile, potrivit iniţiativel legislative a PSD.

Activităţile derulate sub auspiciile Anului Naţional al Copilului vor armoniza şi vor susţine eficient îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia Naţionale pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Copilului,„Copii protejaţi, România Sigură” 2023-2027, aprobată prin HG nr. 969 din 2023, mai indică sursa citată.

CITEȘTE ȘI:

Proiect depus la Senat de PSD prin care persoanele cu dizabilități să nu mai fie purtate pe drumuri pentru legitimațiile de transport

Guvernul suplimentează și finanțează programul naţional ”Masă sănătoasă”. Aproape jumătate de milion de copii vor beneficia

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Regula este obligatorie pentru absolut toți posesorii de mașini. Legea de la care nimeni nu...
Viața la bloc. Adevărul despre repartitoare. Cum sunt păcăliți oamenii
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×