PSD discută vineri o primă formă a Codului de conduită, cu sancțiuni pentru corupții din partid

PSD discută vineri o primă formă a Codului de conduită, cu sancțiuni pentru corupții din partid
Publicat: 29/10/2015, 19:54

Comitetul Executiv Național de vineri este prima reuniune a liderilor naționali și județeni după Congresul din 18 octombrie. Cel mai important subiect dezbătut de social-democrați vineri este noul Cod de conduită al PSD, care va conține criterii de integritate pentru membrii partidului. Liviu Dragnea și apropiații săi vor prezenta un draft al Codului, urmând ca decizia finală să fie luată în 2-3 săptămâni.

Potrivit unor surse social-demorate, draftul de opt pagini al Codului de conduită prevede că membrii PSD care sunt trimiși în judecată în dosare de corupție își vor pierde funcția din cadrul partidului sau funcția în care au ajuns prin sprijinul politic al partidului. Aceleași sancțiuni sunt acordate și celor care sunt arestați preventiv în cazuri de corupție. Social-democrații condamnați în primă instanță în dosare de corupție vor fi și suspendați din partid, urmând ca o eventuală decizie definitivă de condamnare să ducă și la pierderea calității de membru. Toate sancțiunile se referă la cazuri de corupție sau infracțiuni grave contra vieții, și nu vizează alt tip de infracțiune, în condițiile în care președintele PSD este condamnat în primă instanță pentru fraudă electorală, în dosarul Referendumului de demitere a președintelui din 2012.

Codul de conduită mai prevede sancțiuni și pentru membrii partidului care sunt inculpați în dosare de corupție sau în dosare cu infracțiuni grave contra vieții sau libertății persoanelor, aceștia urmând să își piardă funcțiile numite politic cu sprijinul partidului, fie la nivel guvernamental, fie la nivel parlamentar.

Aceste prevederi ar putea să i se aplice și premierului Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul „Turceni Rovinari”, în care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Prim-ministrul a spus însă în repetate rânduri că acuzațiile care i se aduc nu sunt acuzații de corupție, astfel încât nu ar intra sub incidența noului cod, la fel cum nu i se aplică nici lui Liviu Dragnea. „Nu sunt acuzat de corupție, pentru simplul motiv că nu aveam nicio funcție publică în acea perioadă. Sunt acuzat pentru activitatea mea de avocat”, explica Victor Ponta, în luna iulie.

Este posibil ca în Codul de conduită al PSD să fie introdusă și o prevedere potrivit căreia sancțiunile nu se aplică decât în cazul în care faptele de corupție de care sunt acuzați membrii PSD ar fi fost săvârșite în timpul mandatului parlamentar sau guvernamental.

Important este că acest Cod de conduită va conține, așa cum însuși Liviu Dragnea declara, doar un set de „principii”, urmând însă ca fiecare caz în parte să fie analizat în interiorul partidului, de către o Comisie specială. Liviu Dragnea preciza, înainte de Congresul PSD, că vrea să lase și organizațiilor locale un cuvânt de spus în analizarea acestor cazuri.

Pe de altă parte, Codul de conduită prevede și alte obligații ale membrilor PSD, cum ar fi interdicția de a divulga în afara partidului informații despre deciziile sau strategiile PSD. Mai mult, este introdusă expres interdicția pentru parlamentari de a vota o moțiune de cenzură împotriva unui Cabinet din care face parte PSD.

În ședința Comitetului Executiv, social-democrații vor alege și 9 funcții de conducere în partid.

Astfel, va fi aleasă și funcția de secretar general al PSD, singura nominalizare fiind liderul deputaților, Marian Neacșu, susținut de președintele Liviu Dragnea. De altfel, Marian Neacșu îndeplinește în acest moment interimar funcția de secretar general, fiind instalat la prima ședință a noului Birou Permanent Național. Pe lângă Neacșu vor mai fi aleși și 8 secretari regionali ai partidului, care vor fi coordonați de secretarul general și care se vor ocupa de activitățile partidului în zone specifice, trasate pe cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

Odată cu această ședință, Liviu Dragnea vrea să instituie și o nouă regulă în PSD, ca mai multe reuniuni ale partidului să aibă loc în teritoriu, nu doar la București. CExN-ul de vineri este organizat la Negrești-Oaș, în județul Satu Mare, la invitația vicepreședintelui PSD Gheorghe Șimon.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii transmit mai multe virusuri animalelor decât invers