PSD discută vineri o primă formă a Codului de conduită, cu sancțiuni pentru corupții din partid

Redactor:
Ștefan Pană
PSD discută vineri o primă formă a Codului de conduită, cu sancțiuni pentru corupții din partid
Liderii PSD se reunesc vineri, la Negrești-Oaș, în ședința Comitetului Executiv Național, unde vor discuta un prim draft al Codului de conduită propus de Liviu Dragnea, care va conține sancțiuni pentru social-democrații acuzați de corupție, deși acestea ar putea să nu fie aplicate automat.

Comitetul Executiv Național de vineri este prima reuniune a liderilor naționali și județeni după Congresul din 18 octombrie. Cel mai important subiect dezbătut de social-democrați vineri este noul Cod de conduită al PSD, care va conține criterii de integritate pentru membrii partidului. Liviu Dragnea și apropiații săi vor prezenta un draft al Codului, urmând ca decizia finală să fie luată în 2-3 săptămâni.

Potrivit unor surse social-demorate, draftul de opt pagini al Codului de conduită prevede că membrii PSD care sunt trimiși în judecată în dosare de corupție își vor pierde funcția din cadrul partidului sau funcția în care au ajuns prin sprijinul politic al partidului. Aceleași sancțiuni sunt acordate și celor care sunt arestați preventiv în cazuri de corupție. Social-democrații condamnați în primă instanță în dosare de corupție vor fi și suspendați din partid, urmând ca o eventuală decizie definitivă de condamnare să ducă și la pierderea calității de membru. Toate sancțiunile se referă la cazuri de corupție sau infracțiuni grave contra vieții, și nu vizează alt tip de infracțiune, în condițiile în care președintele PSD este condamnat în primă instanță pentru fraudă electorală, în dosarul Referendumului de demitere a președintelui din 2012.

Codul de conduită mai prevede sancțiuni și pentru membrii partidului care sunt inculpați în dosare de corupție sau în dosare cu infracțiuni grave contra vieții sau libertății persoanelor, aceștia urmând să își piardă funcțiile numite politic cu sprijinul partidului, fie la nivel guvernamental, fie la nivel parlamentar.

Aceste prevederi ar putea să i se aplice și premierului Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul „Turceni Rovinari”, în care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Prim-ministrul a spus însă în repetate rânduri că acuzațiile care i se aduc nu sunt acuzații de corupție, astfel încât nu ar intra sub incidența noului cod, la fel cum nu i se aplică nici lui Liviu Dragnea. „Nu sunt acuzat de corupție, pentru simplul motiv că nu aveam nicio funcție publică în acea perioadă. Sunt acuzat pentru activitatea mea de avocat”, explica Victor Ponta, în luna iulie.

Este posibil ca în Codul de conduită al PSD să fie introdusă și o prevedere potrivit căreia sancțiunile nu se aplică decât în cazul în care faptele de corupție de care sunt acuzați membrii PSD ar fi fost săvârșite în timpul mandatului parlamentar sau guvernamental.

Important este că acest Cod de conduită va conține, așa cum însuși Liviu Dragnea declara, doar un set de „principii”, urmând însă ca fiecare caz în parte să fie analizat în interiorul partidului, de către o Comisie specială. Liviu Dragnea preciza, înainte de Congresul PSD, că vrea să lase și organizațiilor locale un cuvânt de spus în analizarea acestor cazuri.

Pe de altă parte, Codul de conduită prevede și alte obligații ale membrilor PSD, cum ar fi interdicția de a divulga în afara partidului informații despre deciziile sau strategiile PSD. Mai mult, este introdusă expres interdicția pentru parlamentari de a vota o moțiune de cenzură împotriva unui Cabinet din care face parte PSD.

În ședința Comitetului Executiv, social-democrații vor alege și 9 funcții de conducere în partid.

Astfel, va fi aleasă și funcția de secretar general al PSD, singura nominalizare fiind liderul deputaților, Marian Neacșu, susținut de președintele Liviu Dragnea. De altfel, Marian Neacșu îndeplinește în acest moment interimar funcția de secretar general, fiind instalat la prima ședință a noului Birou Permanent Național. Pe lângă Neacșu vor mai fi aleși și 8 secretari regionali ai partidului, care vor fi coordonați de secretarul general și care se vor ocupa de activitățile partidului în zone specifice, trasate pe cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

Odată cu această ședință, Liviu Dragnea vrea să instituie și o nouă regulă în PSD, ca mai multe reuniuni ale partidului să aibă loc în teritoriu, nu doar la București. CExN-ul de vineri este organizat la Negrești-Oaș, în județul Satu Mare, la invitația vicepreședintelui PSD Gheorghe Șimon.

Patru dintr-o lovitură. Becali scrie ISTORIE în Liga I. FCSB a dat marele tun şi...
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
FOTO. Anna Lesko, fără lenjerie intimă pe sub rochie! Cum a apărut blonda pe stradă
A fost nevasta nr. 4! Ce s-a ales de cea mai sexy soție a lui...
NOROC COLOSAL. Din 2 octombrie, zodiile…
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Lovitură cruntă pentru Mihai Gâdea! Emisiunea lui ... Nimeni nu se aștepta la ASTA
Primarul sectorului 4 a anunţat că va depune plângere penală pentru zădărnicirea combaterii bolilor împotriva...
Biroul Electoral Sector 1 intervine în scandalul imaginilor: Persoana din imagini, personal tehnic auxiliar
EXCLUSIV. Bianca Drăgușanu, desfigurată de Alex Bodi! Vedeta a fost ruptă cu bătaia de iubitul...
Aroganțe de vedetă! Ce a făcut fiica Biancăi Drăgușanu într-un restaurant de fițe din Capitală?...
Un RUS a dus la extrem un EXPERIMENT cu Coca-Cola. Urmarea a fost de-a dreptul...
ULTIMA ORĂ! Alegerile au fost anulate ... Oamenii vor fi chemați din nou la vot
Dezastru pentru Mihai Gâdea. Antena 3, sancționată dur din cauza lui Nicușor Dan: „Terorism mediatic!”
Ultimă oră! S-au ANULAT alegerile, la urne din nou pe 11 octombrie
Alegerile se anulează în acest oraş! Decizia luată de BEC
Masca miroase urât? Vezi 10 posibile cauze și soluțiile!
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Cine este românul care vrea să investească aproape 3 miliarde de euro într-un proiect gigant...
Inchide