PSD discută vineri o primă formă a Codului de conduită, cu sancțiuni pentru corupții din partid

Redactor:
Ștefan Pană
PSD discută vineri o primă formă a Codului de conduită, cu sancțiuni pentru corupții din partid
Liderii PSD se reunesc vineri, la Negrești-Oaș, în ședința Comitetului Executiv Național, unde vor discuta un prim draft al Codului de conduită propus de Liviu Dragnea, care va conține sancțiuni pentru social-democrații acuzați de corupție, deși acestea ar putea să nu fie aplicate automat.

Comitetul Executiv Național de vineri este prima reuniune a liderilor naționali și județeni după Congresul din 18 octombrie. Cel mai important subiect dezbătut de social-democrați vineri este noul Cod de conduită al PSD, care va conține criterii de integritate pentru membrii partidului. Liviu Dragnea și apropiații săi vor prezenta un draft al Codului, urmând ca decizia finală să fie luată în 2-3 săptămâni.

Potrivit unor surse social-demorate, draftul de opt pagini al Codului de conduită prevede că membrii PSD care sunt trimiși în judecată în dosare de corupție își vor pierde funcția din cadrul partidului sau funcția în care au ajuns prin sprijinul politic al partidului. Aceleași sancțiuni sunt acordate și celor care sunt arestați preventiv în cazuri de corupție. Social-democrații condamnați în primă instanță în dosare de corupție vor fi și suspendați din partid, urmând ca o eventuală decizie definitivă de condamnare să ducă și la pierderea calității de membru. Toate sancțiunile se referă la cazuri de corupție sau infracțiuni grave contra vieții, și nu vizează alt tip de infracțiune, în condițiile în care președintele PSD este condamnat în primă instanță pentru fraudă electorală, în dosarul Referendumului de demitere a președintelui din 2012.

Codul de conduită mai prevede sancțiuni și pentru membrii partidului care sunt inculpați în dosare de corupție sau în dosare cu infracțiuni grave contra vieții sau libertății persoanelor, aceștia urmând să își piardă funcțiile numite politic cu sprijinul partidului, fie la nivel guvernamental, fie la nivel parlamentar.

Aceste prevederi ar putea să i se aplice și premierului Victor Ponta, trimis în judecată în dosarul „Turceni Rovinari”, în care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani. Prim-ministrul a spus însă în repetate rânduri că acuzațiile care i se aduc nu sunt acuzații de corupție, astfel încât nu ar intra sub incidența noului cod, la fel cum nu i se aplică nici lui Liviu Dragnea. „Nu sunt acuzat de corupție, pentru simplul motiv că nu aveam nicio funcție publică în acea perioadă. Sunt acuzat pentru activitatea mea de avocat”, explica Victor Ponta, în luna iulie.

Este posibil ca în Codul de conduită al PSD să fie introdusă și o prevedere potrivit căreia sancțiunile nu se aplică decât în cazul în care faptele de corupție de care sunt acuzați membrii PSD ar fi fost săvârșite în timpul mandatului parlamentar sau guvernamental.

Important este că acest Cod de conduită va conține, așa cum însuși Liviu Dragnea declara, doar un set de „principii”, urmând însă ca fiecare caz în parte să fie analizat în interiorul partidului, de către o Comisie specială. Liviu Dragnea preciza, înainte de Congresul PSD, că vrea să lase și organizațiilor locale un cuvânt de spus în analizarea acestor cazuri.

Pe de altă parte, Codul de conduită prevede și alte obligații ale membrilor PSD, cum ar fi interdicția de a divulga în afara partidului informații despre deciziile sau strategiile PSD. Mai mult, este introdusă expres interdicția pentru parlamentari de a vota o moțiune de cenzură împotriva unui Cabinet din care face parte PSD.

În ședința Comitetului Executiv, social-democrații vor alege și 9 funcții de conducere în partid.

Astfel, va fi aleasă și funcția de secretar general al PSD, singura nominalizare fiind liderul deputaților, Marian Neacșu, susținut de președintele Liviu Dragnea. De altfel, Marian Neacșu îndeplinește în acest moment interimar funcția de secretar general, fiind instalat la prima ședință a noului Birou Permanent Național. Pe lângă Neacșu vor mai fi aleși și 8 secretari regionali ai partidului, care vor fi coordonați de secretarul general și care se vor ocupa de activitățile partidului în zone specifice, trasate pe cele 8 regiuni de dezvoltare ale României.

Odată cu această ședință, Liviu Dragnea vrea să instituie și o nouă regulă în PSD, ca mai multe reuniuni ale partidului să aibă loc în teritoriu, nu doar la București. CExN-ul de vineri este organizat la Negrești-Oaș, în județul Satu Mare, la invitația vicepreședintelui PSD Gheorghe Șimon.

FOTO-ŞOC! Şi-a înşelat iubita însărcinată, cu o bombă sexy de doar 18 ani. Cum arată...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Antonescu! S-au văzut formele generoase în toată splendoarea lor
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Viața de român în Olanda – cum suntem primiți în acest stat și câți români...
Un fost premier, după atacurile din Franţa: ”Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi”
Cum au mutat chinezii o clădire veche de 85 de ani și grea de 7.600...
Bătrână bolnavă de COVID-19, legată de pat de asistente, plină de fecale. Atenție, VIDEO cutremurător
O echipă de specialişti a stabilit finalul pandemiei. Când se va termina coşmarul pentru România
Și-a luat o NOUĂ amantă pentru a se distra. TÂNĂRA i-a venit însă de hac...
Scandalul incredibil între patriarhul Daniel și fratele său. De ce acesta din urmă a spus...
Alertă meteo în România. Atenție, vin ninsorile în țară din această noapte
Klaus Iohannis, DECIZIA BOMBĂ a momentului: De astăzi E GRATUIT!
15 semne că femeia te înșală. Una dintre cele mai mari „minciuni” pe care mulți...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
„Suntem două mame cu trei copii.” Când banii câştigaţi în corporaţie nu au mai fost...
Nicoleta Dragne, cu nervii întinși la maxim! A fost acuzată că nu are grijă de...
Inchide