PSD, propuneri pentru stimularea natalității. Părinții ar putea primi vouchere pentru grădinițe | VIDEO

Publicat: 17/06/2021, 13:38
Actualizat: 17/06/2021, 14:13

Partidul Social Democrat (PSD) propune o serie de măsuri pentru stimularea natalității, precum deduceri pentru salariații cu copii sau acordarea de tichete sociale pentru grădinițe publice sau private.

Președintele formațiunii, Marcel Ciolacu, prezent la dezbaterea inițiativei legislative privind susținerea tinerelor familii cu copii, propusă de social-democrați, a explicat importanța stimulării natalității pentru societatea românească.

„Orice om politic responsabil din România este conștient de faptul că cea mai mare problemă pe care o are acum România, ca stat, ca neam, este de natură demografică: declinul populației. Mai mult, declinul populaţiei şi îmbătrânirea ei duc la o problemă de viaţă şi de moarte pentru o economie: deficitul de forţă de muncă şi colapsul sistemelor de pensii. Singura soluție pentru această problemă este stimularea natalității, în paralel cu combaterea migrației forței de muncă.”

MARCEL CIOLACU

Marcel Ciolacu: În România se nasc mai puțini copii decât în diaspora

Liderul PSD mai spune că numărul de copii români născuți în străinătate îl depășește pe cel al copiilor născuți în România. El spune că acest lucru este „foarte grav” și că autoritățile trebuie să îi încurajeze pe românii din străinătate să revină în România, dar și să le acorde sprijin celor care trăiesc în țară.

Potrivit lui Ciolacu, PSD propune trei măsuri pentru stimularea natalității:

  • creșterea alocațiilor
  • deduceri pentru salariații cu copii,
  • tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învățământul preșcolar, public și privat, în creșe și grădinițe, incluzând prevederi speciale pentru familiile monoparentale și pentru cele cu mai mult de 3 copii.

Ciolacu spune că PSD și-a schimbat abordarea în ceea ce privește măsurile destinate creșterii natalității.

„Am facut trei schimbări majore în abordarea noastră. Vrem să punem accentul pe servicii educaţionale şi de sănătate şi nu pe acordarea unor sume de bani. Din punctul meu de vedere, soluţia pentru natalitate nu ţine doar de durata concediului de maternitate sau de nivelul alocaţiei. Sunt doar un punct de plecare. Familiile tinere au însă nevoie de servicii : de creşe moderne, de grădiniţe, şcoli şi atferschool-uri, de servicii de sănătate adecvate. Practic, mamele au nevoie de întreaga infrastructură de servicii sociale, de educaţie şi sănătate, după ce se termină concediul de maternitate.

În ceea ce priveşte voucherele pentru creşe şi grădiniţe acestea vor putea fi folosite, atât la stat, dar şi la privat. Dacă statul lasă mult de dorit în ceea ce priveşte creşterea infrastructurii, e normal să dăm o şansă mediului privat care se mişcă mai repede. Este necesară implementarea unor deduceri pentru salariaţi, în funcţie de numărul de copii. Este doar un prim pas. Tinerele familii trebuie sprijinite şi în ceea ce priveşte achiziţionarea unei locuinţe sau a uneia mai mari, trebuie ajutate pe perioada în care copilul este mic, inclusiv prin suspendări ale plăţii ratelor, bineînţeles, cu sprijinul statului”, spune Ciolacu.

PSD: Guvernul nu încurajează tinerele familii să facă copii

Șeful social-democraților acuză Guvernul actual că, prin măsurile economico-sociale luate, descurajează tinerele familii care și-ar dori să aibă copii.

El spune că din această cauză, în 2019 și 2020 s-au născut cei mai puțini copii în România.

„Joaca Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR de-a uite alocaţia mărită, nu mai e alocaţia mărită, creşterea vârstei de pensionare (care apropo, din acest punct de vedere, creşterea vârstei de pensionare a viitoarelor bunici devine un obstacol pentru femeile care nu îşi pot permite bone), amânarea deducerilor din impozitul pe profit al cheltuilelilor cu educaţia timpurie, prin OUG 19/2021 s-au supendat aceste deduceri pana la data de 31 decembrie 2021, folosirea oportunităţii PNRR pentru sponsorizarea firmelor prietenilor de casă, şi mai puţin pentru creşterea infrastructurii de creşe, grădiniţe şi şcoli, creşterea alarmantă a împrumuturilor astfel încât astăzi, când vorbim, fiecare nou născut din România are deja de plată 2000 de euro în contul împrumuturilor lui Orban şi Cîţu… Toate acestea nu au condus la încurajarea tinerelor familii, ci dimpotrivă. S-a şi văzut ! În 2019 şi 2020 în România s-a născut cel mai mic număr de copii din ultimii 50 de ani”, mai spune liderul social-democrat.

Ciolacu a adăugat că aceasta este prima inițiativă dintr-un amplu program național de stimulare a natalității propus de PSD.

Potrivit acestuia, PSD vrea să includă, în planul mai larg referitor la creșterea natalității și pachetul minim de servicii, dar și:

  • stimulente pentru frecventarea scolii în vederea reducerii abandonului școlar,
  • sprijin pentru fertilizarea in vitro,
  • reducerea vârstei de pensionare în funcție de numărul de copii,
  • acces la proiectele finanţate din fonduri europene şi pentru unitățile de învățământ preuniversitar private,
  • înființarea de after-school-uri, atât de către stat, cât și stimularea entităților private pentru a face noi investiții în domeniul educațional.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Soluția eficientă pentru a elimina buruienile. Rezultate în doar 24 de ore, fără chimicale
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!