PSD și ALDE, acuzate că pregătesc AMNISTIA și GRAȚIEREA. Opoziția încearcă să stopeze OUG pe codurile penale

PSD și ALDE, acuzate că pregătesc AMNISTIA și GRAȚIEREA. Opoziția încearcă să stopeze OUG pe codurile penale
Publicat: 14/12/2018, 17:25
Actualizat: 25/03/2019, 22:57

Prim-vicepreședinte PNL Raluca Turcan acuză coaliția PSD-ALDE că desființează Comisia Iordache pentru a putea da OUG pe amnistie și grațiere.

„Reprezentanții PSD-ALDE au declanșat demersurile pentru desființarea Comisiei parlamentare speciale, condusă de Florin Iordache, însă nu fac acest lucru pentru a se conforma solicitărilor repetate ale autorităților europene referitoare la domeniul justiției și la cel al legislației penale. PSD și ALDE pregătesc terenul juridic pentru emiterea Ordonanței de Urgență pentru modificarea Codului Penal, respectiv pentru adoptarea Amnistiei și Grațierii,” declară prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

„Existența acestei Comisiei speciale condusă de Florin Iordache este un impediment constituțional cert, întrucât obiectul său de activitate se suprapune cu intențiile Guvernului de a reglementa prin Ordonanță de Urgență. Or, justificarea emiterii unei OUG, punând între paranteze Parlamentul ca unică autoritate legiuitoare, se dorește a fi securizată prin desființarea forului a cărui existență ar scurtcircuita argumentația necesară adoptării unei astfel ordonanțe”, a precizat Turcan.

„Jurisprudența CCR în privința posibilității Guvernului de a legifera prin instrumente excepționale, cum este cazul angajării răspunderii (similar cu cel al emiterii unei Ordonanțe de Urgență) evidențiază faptul că Executivul nu se poate substitui Parlamentului, mai ales atunci când în procedura parlamentară se află soluții legislative identice cu cele pe care Guvernul ar dori să le legifereze. Chiar și prin acest tertip, PSD-ALDE nu va reuși să înlăture în totalitate argumentele de neconstituționalitate referitoare la o astfel de Ordonanță de Urgență,” adaugă Turcan.

„Calea corectă și firească pe care PNL a solicitat-o în repetate rânduri este respectarea întocmai a recomandărilor Comisiei Europene, prin raportul MCV, fundamentate pe rapoartele Comisiei de la Veneția, unde Partidul Național Liberal a dus modificările Legilor Justiției, ale Codului Penal și ale Codului de Procedură Penală. În acest sens, Parlamentul trebuie să accepte solicitarea PNL de a beneficia de asistența experților Comisiei Europene și ai Comisiei de la Veneția și în niciun caz modificarea acestor legi prin Ordonanță de Urgență, adică în sfidarea forurilor europene în care România este parte.”

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache respinge orice speculații că s-ar putea desființa comisia pe care o conduce și a replicat că Raluca Turcan este „o doamnă blondă din Opoziție, care vorbește mult și nu știe despre ce vorbește”.

„Vă spun că este totală dezinformare. Încă o dată colega din Opoziție – e o doamnă blondă pe aici care vorbește mult și nu știe despre ce vorbește. (..) Eu vă spun așa: comisia tocmai și-a prelungit activitatea cu încă trei luni de zile. Asta nu înseamnă că se va da o OUG care vizează articole din codul penal, din codul de procedură penală, comisia nu va lucra.

Ordonanța este cu treaba ei, își urmeză parcursul cu venirea în Parlament și discutarea. Comisia specială are în lucru cel puțin Codul Penal și Codul de procedură penală, legea executării pedepselor. Codul penal Așteptăm și noi săptămâna viitoare să se pronunțe Curtea Consitutțională pe Codul penal și să avem motivarea, iar abia apoi să ne putem apuca de lucru. Sper ca cei care fac astfel de afirmații să aibă o minimă decență să urmărească ce se desfășoară în Parlament. Noi ne-am prelungit activitatea cu încă trei luni de zile. Cum să o desființăm?” S-a mirat Florin Iordache.

Totuși, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache consideră ar trebui să existe un „moment zero în care să se discute despre amnistie și grațiere”.

„După CEx de duminică, vom vedea dacă se discută sau nu (OUG pe amnistie și grațiere n.r.). Eu vă spun după CEx. Nu știu acum ce se va discuta. În acest moment, sunt mai multe proiecte. Eu nu am văzut în CEx în acest moment discuția despre aministie și grațiere. (…) Fără îndoială în CEx se poate discuta orice fel de problemă, fie că discutăm de legea pensiilor, fie că discutăm de o astfel de ordonanță. (..) Așa cum știți, eu am fost promotorul unei legi care vizează amnistia și grațierea. Este o lege care stă de doi ani în Parlament: Eu personal am spus că ar trebuii un moment zero în care să se discute despre amnistie și grațiere.(…) La anumite legi importante, cum este și aceasta, trebuie și o decizie în CEx. Nu știu dacă se va lua în acest CEx.”, a declarat Florin Iordache.

„Ar fi de ajutor o OUG pe amnistie și grațiere,” intervine în dezbaterea publică și Adrian Severin, proaspăt eliberat din închisoare. „Însă, în ceea ce privește amnistia și grațierea, eu am spus că pe mine nu mă interesează, dar pentru că subiectul este fierbinte, vreau să spun că amnistia și grațierea sunt absolut necesare pentru liniștirea spriritelor în societatea românească, pentru revenirea la o atmosferă calmă în atmosfera românească și aș mai adăuga că este absolut necesară magistraților, judecătorilor și procurorilor, care vor răspunde într-o zi pentru abuzurile pe care le-au făcut”, amenință Severin.

Condamnat definitiv în 2016 pentru luare de mită și trafic de influență și eliberat condiționat anul acesta, fostul europarlamentar PSD susține că nu are resentimente față de magistrații care l-au judecat.

„Cred că ar fi foarte bine ca toată lumea să se liniștească, să tragem linie – am greșit, unii, alții, mai mult, mai puțin, haideți să ne împăcăm, unii au fost condamnați, unii și-au ispășit pedeapsa, pe drept, pe nedrept, nu mai putem face diferențe. Sigur că unii sunt vinovați, au făcut lucruri rele, alții știm că sunt nevinovați, s-a dovedit că sunt nevinovați. În această situație nu mai putem separa lucrurile și cred că societatea românească are nevoie de liniște și împăcare și de reconciliere.

Să fie pacea Centenarului, dacă vreți. Societatea este măcinată de ură, este plină de nervi, de furie și este divizată. Nu avem nevoie de această divizare. Și corupția trebuie combătută, dar corupția s-a insinuat inclusiv în rândurile celor care trebuiau să o combată. Trebuie să tragem linie și să vedem cine, ce a greșit și să închidem acest capitol, pentru ca după aia, să ne putem ocupa, liniștiți și bine, de lupta împotriva corupției. Să nu mai avem corupție în justiție. Să o combatem cu un instrument care nu mai suferă de plaga propriei boli”, adaugă fostul europarlamentar.

Reprezentanții USR s-au întâlnit vineri cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Justiției Tudorel Toader, cărora le-au prezentat un set de 13 argumente pentru a demonstra că Guvernul nu poate da OUG pe Codurile penale.

„Întâlnirea de astăzi a fost una foarte importantă pentru că una este să afli din conferință de presă punctul de vedere oficial al premierului sau al unui partid politic important cum este USR și alta e să ai o discuție față în față și să prezinți premierului României și ministrului Justiției punctul tău de vedere cu privire la o chestiune atât de importantă cum este o posibila adoptare a unei OUG pe Codul penal și Codul de procedură penală. Am purtat discuții atât cu premierul, cât și cu ministrul Tudorel Toader. Trebuie să spunem că am prezentat un set de argumente, 13 argumente pe 13 puncte prezentate și în scris. În discuția verbală am pus accentul pe unele dintre acestea”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, în cadrul unei conferințe de presă.

„Un argument foarte important este acela că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare și există decizii CCR care arată că, într-o procedură parlamentară atât de avansată, pe anumite legi nu poți veni ca Guvern, suprapunându-te cu activitatea parlamentară și nu poți da o OUG pe exact aceleași chestiuni. Am avut aici o dispută juridică cu domnul ministru Tudorel Toader, în sensul că noi am apreciat că sunt aplicabile acele decizii ale CCR, iar domnul ministru a considerat că nu ar fi aplicabile pentru simplul fapt că, în acele decizii, se discuta despre ipoteza unei angajări de răspundere a Guvernului, nu despre OUG. Realitatea e că argumentele din acele decizii sunt perfect valabile. Noi ne aflăm pe ultima sută de metri a unei proceduri parlamentare care trebuie lăsată să se finalizeze”, a adăugat Stelian Ion.

În timpul discuției cu Dăncilă și Toader, reprezentanții USR au atras atenția că nu toate articolele din Codurile penale declarate constituționale sunt benefice.

„Am dorit să îi exprimăm doamnei premier opinia noastră și să o convingem că nu toate articole declarate de CCR ca fiind constituționale sunt neapărat benefice, sunt obligatorii și sunt binevenite pentru legislația românească. Doamna prim-ministru are această opinie, sperăm că am convins-o că nu stau lucrurile așa, în sensul că există anumite prevederi declarate constituționale, dar care sunt nepotrivite, inoportune și nu sunt benefice. Am dat exemplul prescrierii răspunderii penale în sensul în care poate fi considerată o astfel de măsură constituțională, dar ea duce la ștergerea a multor dosare, la scăparea multor infractori, ceea ce nu este în interesul societății.”

USR solicită premierului să respecte programul de guvernare și recomandările MCV.

„Mai departe am pus accentul pe faptul că în programul de guvernare al PSD acest Guvern a fost mandatat cu respectarea întru totul al recomandărilor CE din cadrul MCV. Am solicitat acest lucru -v-ați asumat, faceți acest lucru-.”, a afirmat deputatul USR. „Am atras atenția în scris asupra faptului că Guvernul României răspunde doar în fața Parlamentului, nu al unui membru de partid sau în fața CEx-ului, iar premierul este al României, trebuie să ia măsuri pentru români, nu în fața majorității partidului”, a spus în încheiere Stelian Ion.

Potrivit analizei remisă Mediafax, cu care USR s-a prezentat la discuțiile purtate la Guvern, partidul solicită Executivului să renunțe la OUG pe Codurile penale.

„Grupurile parlamentare ale Uniunii Salvați România, vă solicită să nu promovați nicio ordonanță de urgență care să aibă ca obiect modificarea Codului penal și a celui de procedură penală sau acordarea vreunei amnistii sau grațieri directe sau mascate, având în vedere, în principal, următoarele argumente:

– Parlamentul este singura autoritate legislativă a României, nicidecum Guvernul.

– Prin emiterea unei astfel de OUG se încalcă art. 61 din Constituție care consacră acest atribut al Parlamentului, dar și principiul separației puterilor în stat.

– Guvernul este obligat să pună în aplicare programul de guvernare votat de Parlament, iar program de guvernare pe care v-ați obligat să-l aplicați nu conține nicio măsură care să presupună modificarea radicală a Codului penal și a celui de procedură penală ori amnistia sau grațierea. Dimpotrivă, programul de guvernare în baza căruia vă exercitați madatul și-a asumat respectarea recomandărilor Comisiei Europene în cadrul mecanismului de cooperare și verificare”, se arată în document.

USR mai precizează că Guvernul nu poate da OUG pe Codurile penale, din cauză că acestea se află în dezbatere în Parlament.

„Art. 115 alin. 4 din Constituție prevede că „(4) Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora”. Aceste condiții trebuie îndeplinite cumulativ. În cazul de față niciuna dintre aceste condiții nu este îndeplinită. Nu ne aflăm într-o situație excepțională, ci în situația în care se derulează o procedură parlamentară. Intrarea în vigoare a acestor modificări nu doar că poate fi amânată, ci chiar ar trebui amânată până la punerea în acord cu recomandările Comisiei Europene și cu Avizul Comisiei de la Veneția. Dispozițiile a căror modificare se solictă sunt în vigoare de ani de zile, iar deciziile CCR produc ele însele efecte obligatorii, astfel încât intrarea în vigoare a modificărilor poate fi amânată până la adoptarea lor în cadrul procedurii parlamentare. Nici pretinsa urgență constând în punerea în acord a legislației noastre cu cele două directive europene referitoare la confiscarea extinsă și la prezumția de nevinovăție nu poate fi reținută”, prevede un argument al USR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată