PSD vrea să modifice proiectul privind decarbonificarea sistemului energetic: „Nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc”

PSD vrea să modifice proiectul privind decarbonificarea sistemului energetic: „Nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc”
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 29/06/2022, 16:21

Partidul Social Democrat (PSD) a transmis miercuri că, „în urma intervenției experților social-democrați”, Ministerul Energiei urmează să modifice proiectul de ordonanță privind decarbonificarea sistemului energetic.

Astfel, PSD propune ca minele de lignit sau de huilă să nu fie închise până când nu intră în funcțiune unități de producție echivalente, bazate pe gaze naturale, energie nucleară sau energie regenerabilă.

„PSD anunță că în urma intervenției experților social-democrați Ministerul Energiei va modifica proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonificarea sistemului energetic din România, astfel încât să fie îndeplinite următoarele două criterii:

1) Nu se închide nimic fără a se pune ceva în loc. Nicio unitate de producție de energie pe bază de lignit sau huilă nu va fi închisă până când nu se pun în funcțiune unități de producție echivalente pe bază de gaz, energie nucleară sau din surse de energie regenerabilă.

2) Ceea se închide nu se desființează, ci intră în conservare. Toate unitățile pe bază de lignit și huilă care vor fi închise, vor fi conservate și vor face parte din rezerva de capacitate a sistemului energetic din România, putând fi redeschise în caz de necesitate”, transmite Partidul Social Democrat.

PSD: România trebuie să utilizeze toate capacitățile de producție de energie

Reprezentanții social-democraților mai spun că, deși sunt de acord că poluarea trebuie redusă, iar Uniunea Europeană trebuie să treacă spre o economie cu emisii reduse, în contextul actualei crize, România ar trebui să folosească toate capacitățile sale de producere de energie.

„PSD susține categoric toate politicile de reducere a poluării și de tranziție către o economie decarbonificată, care trebuie să constituie un obiectiv major pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

În același timp PSD consideră că, în contextul crizei energetice, România trebuie să utilizeze toate capacitățile de producție de energie pentru protejarea populației și a economiei naționale, la fel cum se întâmplă în multe state europene”, se mai arată în comunicatul PSD.