Iohannis, după ce Biden a anunțat demararea programului legat de reactoarele modulare în România: „Asigurarea securității energetice, un obiectiv comun” / Ciucă: „Dezvoltarea programului nuclear, impuls pentru economie”

Iohannis, după ce Biden a anunțat demararea programului legat de reactoarele modulare în România: „Asigurarea securității energetice, un obiectiv comun” / Ciucă: „Dezvoltarea programului nuclear, impuls pentru economie”
Klaus Iohannis a mulțumit Franţei pentru „disponibilitatea” de a participa cu trupe în România / Sursă foto: Captură - Administrația Prezidențială
Publicat: 26/06/2022, 20:39
Actualizat: 26/06/2022, 20:52

Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au salutat anunțul liderului american Joe Biden cu privire la demararea programului legat de reactoarele modulare în România. O reacție a venit și din partea Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Salut anunțul președintelui Biden privind cooperarea energetică dintre Români și Statele Unite ale Americii, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare în România. Asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic între România și SUA”, a fost mesajul președintelui Iohannis, pe Twitter.

Sursa: MEDIAFAX FOTO

Premierul Ciucă: „O confirmare a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite”

„Anunțul președintelui SUA, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, este o confirmare a solidității Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, care devine tot mai aprofundat și în dimensiunea sa dedicată cooperării energetice.

Decizia SUA de a finanța cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România este componentă esențială a dezvoltării programului nuclear civil național.

Alături de construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrala Cernavodă, utilizarea noului tip de tehnologiei SMR va contribui la întărirea profilului energetic al României, în acord cu viziunea europeană de protejare a mediului și cu țintele de decarbonizare asumate.

Mai mult, dezvoltarea programului nuclear va impulsiona creșterea economică, atât prin revitalizarea lanțului de furnizori, cât și prin poziționarea României ca lider regional al acestei industrii.

Tehnologia reactoarelor modulare mici, dezvoltată de compania americană NuScale, respectă cele mai înalte standarde de siguranța nucleară. Acest factor este vital în contextul în care energia nucleară este pilon fundamental prin care putem obține energie curată, la costuri accesibile pentru cetățenii români și pentru economia națională.

Încurajez industria nucleară românească și experții români să contribuie la dezvoltarea acestor etape preliminare, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranță nucleară.

Producerea energiei nepoluante, ieftine și stabile reprezintă viitorul, iar prin tehnologia SMR, viitorul, este acum și în România.

Guvernul va continua să susțină proiectele dezvoltate de Nuclearelectrica, de companiile energetice strategice Transgaz și Romgaz, care, alături de cele implementate de mediul privat, vor transforma România într-un stat independent energetic, furnizor de securitate energetică la nivel regional.

Valorificarea proiectelor de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre, cele deblocate prin noua lege off-shore, investițiile în energie regenerabilă, cu finanțări disponibile din Planul Național de Redresare și Reziliență și Fondul pentru Modernizare, înseamnă stabilitate energetică pentru cetățenii români și mediul economic național”, a transmis Ciucă.

Mediafax FOTO

Ministrul Energiei, după anunțul SUA privind construirea reactoarelor modulare din România: ”Fosta termocentrală va primi o nouă viaţă, va reintra pe harta energetică a României”

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, cu ocazia anunțului făcut de Joe Biden în cadrul Summit-ului G7, privind finanțarea cu 14 milioane de dolari a etapei preliminare a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România, că vor exista numeroase beneficii pentru comunitatea din Doicești, deoarece „fosta termocentrală va primi o nouă viaţă, va reintra pe harta energetică a României, oferindu-le locuitorilor din Doiceşti prosperitate, locuri de muncă, dezvoltarea comunităţii şi acces la energie curata şi sigură, fără poluare”.

„La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, preşedintele Joe Biden a confirmat la Summit-ul G7 că relaţiile dintre cele două state sunt foarte strânse. În cadrul parteneriatului româno – american, pe palierul energiei, preşedintele SUA a anunţat că vor investi alte 14 milioane de dolari în ”Etapa Preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea SMR (reactoare modulare mici din România). Până în prezent SUA au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în ţara noastră pentru realizarea unui studiu amănunţit, care a durat 18 luni, în urma căruia am identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Anunţ care a fost făcut la Bucureşti alături de partenerii americani. Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, de aceea sunt foarte importante investiţiile pe care le facem. Vreau să le mulţumesc preşedintelui României Klaus Iohannis şi prim – ministrului Nicolae Ciucă pentru susţinerea extinderii programului nuclear civil în România şi pentru implicarea pe care au avut-o în extinderea parteneriatului strategic dintre cele două state”, a scris Virgil Popescu, duminică pe Facebook.

Semnarea memorandumului / Sursa: Nuclearelectrica

Autoritățile au semnat memorandumul pentru dezvoltarea primei centrale nucleară de mici dimensiuni din România

Nuclearelectrica, NuScale și E-Infra au semnat, marți, 24 mai 2022, un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița. Documentul a fost semnat în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV organizat la București de Agenția de Comerț și Dezvoltare (USTDA) din SUA în parteneriat cu Departamentul de Comerț al SUA.

Reprezentanții Nuclearelectrica au transmis că, în urma Memorandumului de Înțelegere, companiile vor efectua studii de inginerie, analize tehnice și activități de licențiere și autorizare pe amplasamentul din Doicești, județul Dâmbovița, locația selectată pentru implementarea primei centrale NuScale VOYGR™.

Conform informațiilor oficiale, USTDA a oferit un grant de 1,2 milioane de dolari la începutul anului 2021 către Nuclearelectrica pentru a efectua un studiu de identificare și evaluare a mai multor amplasamente din România, inclusiv locații cu centrale termice pe cărbune existente care ar putea fi inlocuite cu reactoare modulare mici. Studiul a identificat mai multe amplasamente potențiale adecvate, inclusiv amplasamentul din Doicești, Dâmbovița, care a fost locația desemnată pentru dezvoltarea primului reactor modular mic.

Conform Nulearelectrica, amplasamentul selectat respectă pe deplin criteriile de amplasare cerute de standardele internaționale și naționale. De asemenea, amplasamentul este disponibil în timp util pentru a îndeplini obiectivele României pentru implementarea reactoarelor modulare mici în acest deceniu și pentru a permite României să devină un hub pentru implementarea reactoarelor modulare mici în regiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?