Raluca Turcan, la Interviurile Gândul: Nu cred că PSD va retrage ordonanțele privind justiția. Vor să-și scape pielea

Publicat: 25/01/2017, 20:53

În contextul politic actual, în care discuțiile se concentrează mai ales asupra celor două ordonanțe puse în dezbatere publică de Ministerul Justiției, PNL se poziționează în tabăra celor consideră că este vorba despre niște proiecte făcute„cu dedicație”. Special pentru șeful social-democraților și pentru alți câțiva colegi de partid sau aliați politici, oameni care ar face orice ca să-și scape pielea și să fie acoperiți, legal vorbind, chiar dacă unii dintre ei sunt deja chiar și condamnați pentru că„se pare că au furat mult din banul public”.

„Eu nu cred că vor renunța, pentru că e o chestiune care ține de viitorul lor politic. Oameni cu vulnerabilități, cu schelete în dulap, vor face totul pentru a-și apăra pielea. Pentru mulți dintre ei este o chestiune de viață și de moarte. (…) Preocuparea lor este pentru oameni care, condamnați fiind, se pare că au furat mult din banul public. Grațierea colectivă este pentru câțiva privilegiați”, a declarat Raluca Turcan la Interviurile Gândul.

Liderul PNL a continuat explicând că grațierea nu face, concret, decât să favorizeze un grup restrâns de oameni care ar dori„să se albească”, iar ceea ce fac PSD și ALDE în acest moment este să își arate adevărata orientare: de„majoritate privilegiată, care are puterea să dea legi pentru ea”. Turcan a vorbit și despre protestele față de cele două proiecte, precizând că a fost la miting și că i se pare„disprețuitor” ca cineva să spună că acolo se pregătea o Mineriadă, în condițiile în care a fost „o întâlnire spontană”, ținând să specifice că și-ar dori ca oameni de profilul celor care s-au strâns în Piața Universității să se regăsească în PNL.

„Când a fost învestit guvernul am afirmat, cu riscul de a aduce tot felul de atacuri împotriva mea, că a fost învestit un guvern personal al domnului Dragnea, care execută ce spune domnul Dragnea. Eu cred că domnul Dragnea nu va avea nicio reținere ca dacă un ministru greșește, să-l sacrifice politic. Este modul lui feudal de a guverna”, a apreciat Raluca Turcan.

Referitor la tactica adoptată de PNL în timpul campaniei electorale și la promovarea programului lui Dacian Cioloș, „România 100″, în detrimentul unui program de guvernare propriu, Turcan a recunoscut că și pentru ea rămâne„un mister” de ce direcțiile din strategia partidului nu au fost promovate la nivel național.

„E greu să spun dacă a fost disperare sau lipsă de intuiție politică. Pentru mine rămâne un mister de ce PNL, la nivel național, nu a vorbit despre programul de guvernare, ci despre programul domnului Cioloș. (…)Feedback-ul din partea colegilor a fost pe două căi: una, că lipsa unei căi de acțiune ne-a costat la nivel național. De exemplu în domeniul oamenilor de afaceri, PNL ar fi trebuit să fie cel mai vocal. Trebuia mai multă consecvență, nu lucruri pe care biroul de conducerea le urmărea astăzi apoi uita de ele, nu urmărea finalitatea. (..) Apoi,a fost important că am avut oameni noi, dar aceștia nu se puteau substitui celor cu experiență, specialiștilor, oameni care au performat, care pot să urmărească implementarea unor decizii”, a explicat președintele liberalilor. Aceasta a șinut să specifice că, poate, la centru deciziile s-au luat instituțional, sugerând că nu s-a făcut o consultare așa cum ar fi trebuit, și că„nu s-a urmărit cu toată forța o decizie în linie dreaptă”.

Dinspre Klaus Iohannis nu au venit, însă, reproșuri față de partidul care l-a susținut să ajungă președinte, ci șeful statului a fost, mai degrabă, dezamagit, consideră Turcan, pentru că, dacă PNL ar fi făcut parte din majoritatea parlamentară, președintelui i-ar fi fost mai ușor să pună în practică programul său de țară: „Cred sincer că președintele Klaus Iohannis și-ar fi dorit ca PNL să fie partener și pion principal într-o majoritate parlamentară”, a subliniat șefa PNL.

Președintele nu i-a informat pe liberali înainte de a anunța public inițierea procedurilor pentru referendumul în care românii vor trebui să se pronunțe asupra celor două proiecte de ordonanță puse în dezbatere, însă Raluca Turcan consideră că nici n-ar fi fost nevoie de acest lucru și că tema a polarizat atât de mult societatea, încât un astfel de demers „ar putea să clarifice foarte mult apele”.

„Dacă cei de la PSD ar susține integritatea în funcție publică, o persoană condamnată nu ar trebui să dețină o funcție publică. (…) Moral, dacă ești condamnat definitiv, chiar ești de neînlocuit? Nu se pot găsi alți oameni care să vină în locul tău?”, s-a întrebat retoric Turcan.

Cum plănuiește PNL să se replieze după înfrângerea suferită în anul electoral 2016, care va fi strategia partidului pentru a recâștiga încrederea alegătorilor și cum se poziționează formațiunea în dezbaterile pe marginea proiectelor de ordonanță privind grațierea și modificarea Codurilor Penale, sunt doar câteva dintre întrebările la care Raluca Turcan a răspuns miercuri la Interviurile Gândul.

Emisiunea a fost moderată de redactorul-șef al Gândul, Clarice Dinu. Dacă aveți întrebări pentru președintele PNL, le puteți adresa în secțiunea de comentarii.

Cele mai importante declarații ale președintelui PNL, Raluca Turcan

Declarația lui Călin Popescu Tăriceanu referitoare la„atitudinea dictatorială” a președintelui Iohannis este una ruptă de realitate și una de disperare, în același timp. Ar trebui să mai pună mâna pe un dicționar.

Grațierea favorizează un grup restrâns de oameni care și-ar dori să„se albească”. Arată și dispoziția pe care majoritatea PSD-ALDE o are: o majoritate privilegiată, care are puterea să dea legi pentru ea, și ceilalți oameni care plătesc taxe și impozite.

Am participat la miting. Mi se pare disprețuitor față de oameni să spui că acolo se pregătea o Mineriadă când a fost o întâlnire spontană și au fost oameni atât de buni și de frumoși. Mă uitam la cei de acolo și îmi dădeam seama că așa ar trebui să arate militantismul, dar și forța pe care partidele politice ar trebui să o aibă. Mi-aș dori ca oamenii din Piața Universității să se regăsească în PNL.

Am fost acolo ca mamă, ca fiică, m-am simțit compatibilă structural cu oamenii din Piață. Nu am putut să nu mă gândesc cum se poate că partidele nu au în rândurile lor asemenea oameni.

De ce nu au partidele astfel de oameni în structurile lor? De ce nu are PNL astfel de membri?

Unii lideri au fost rupți de realitate, de realitatea preocupată de a construi ceva pentru cei mulți. N-aș vrea să pun eu degetul, e vorba de o conduită politică, atunci când spui ceva să faci. (…) Aproape toate întâlnirile mele politice erau pe bază de consultare, unde îi chemam pe membrii de partid. Am adus oameni noi, dar am profitat și de experiența oamenilor politici. La centru, deciziile s-au luat instituțional.

Poate că nu s-a urmărit cu toată forța o decizie în linie dreaptă. Al doilea motiv care cred că ne-a costat foarte tare: îndepărtarea de oameni care, structural, sunt compatibili cu PNL. Mă refer la medici, la profesori. (…) PNL nu a avut un program de guvernare cu soluții concrete prezentat zi și noapte pe toate canalele. Am vorbit foarte puțin de soluții de fond și am încercat polarizarea pe persoane.

Eu, în Sibiu, împreună cu echipa pe care am format-o, am vorbit despre soluții.

A arătat PNL un fel de disperare, mergând pe programul„România 100″?

E greu să spun dacă a fost disperare sau lipsă de intuiție politică. Pentru mine rămâne un mister de ce PNL, la nivel național, nu a vorbit despre programul de guvernare, ci despre programul domnului Cioloș. (…) Suntem într-o etapă în care culegem încă propuneri de la baza partidului.

Feedback-ul a fost pe două căi: una, că lipsa unei căi de acțiune ne-a costat la nivel național. De exemplu în domeniul oamenilor de afaceri, PNL ar fi trebuit să fie cel mai vocal. Trebuia mai multă consecvență, nu lucruri pe care biroul de conducerea le urmărea astăzi apoi uita de ele, nu urmărea finalitatea.

Cei care conduceau interimar organizațiile n-au reușit să mențină acel echilibru, dintre cele două vechi partide. De exemplu, ce îmi spuneau colegii: că a fost important că am avut oameni noi, dar aceștia nu se puteau substitui celor cu experiență, specialiștilor, oameni care au performat, care pot să urmărească implementarea unor decizii. E foarte important să urmărești acest echilibru, de plusvaloare, de new entry, dar și de cei cu experiență.

A fost o decizie politică asumată ca toată campanie de comunicare a partidului să fie axată pe oameni noi, nu e un secret pentru nimeni. Se pare că ne-a costat.

Președintele Klaus Iohannis v-a reproșat ceva?

Nu pot să spun că e un reproș… PNL putea să dea majoritatea în Parlament, în așa fel încât programul de țară al președintelui să fie aplicat. (…) Dacă nu ai o majoritate parlamentară, unele angajamente rămân fie doar pe partea prezidențială, fie rămân blocate. Cred sincer că președintele Klaus Iohannis și-ar fi dorit ca PNL să fie partener și pion principal într-o majoritate parlamentară.

PSD-ul acum anunță că opoziția, PNL, care are 20%, blochează guvernarea lor absolută. Ei au 45% și împreună cu ALDE pot face ceea ce doresc, dovadă că asta și fac. PNL va susține acele măsuri cu impact asupra nivelului de trai al românilor. Ceea ce ne preocupă însă pe noi este modul în care aceste măsuri vor putea fi susține fără a afecta mediul de afaceri, acel segment al societății care produce bunăstare.

Se așteaptă o creștere a banilor la buget din microîntreprinderi și o creștere a veniturilor din dobânzi. Asta înseamnă că e posibil să ne îndatorăm.

Când a fost învestit guvernul am afirmat, cu riscul de a aduce tot felul de atacuri împotriva mea, că a fost învestit un guvern personal al domnului Dragnea, care execută ce spune domnul Dragnea. Eu cred că domnul Dragnea nu va avea nicio reținere ca dacă un ministru greșește, să-l sacrifice politic. Este modul lui feudal de a guverna.

Domnul Viorel Ștefan cunoaște foarte bine legea, iar bugetul se întemeiază pe cele din anii trecuți, nu pe unele viitoare. Iar cifrele de anul trecut erau mai mici decât cele pe care PSD le avea în programul de guvernare. (…) Când PSD și-a trecut un anumit nivel al încasărilor la buget, probabil a știut că minte oamenii. Iar acum a folosit Comisia de prognoză pentru a crea acel artificiu ca asigurare că își vor putea îndeplini angajamentele din campanie. Este evident că șeful Comisiei de prognoză a primit un telefon de la domnul Dragnea care i-a spus ‘dragul meu, ai grijă cum faci prognoza, să pot să-mi îndeplinesc și eu angajamentele pe 2017″.

Moțiune de cenzură?

Ordonanțele acestea nu sunt ale domnului Iordache, pe persoană fizică. Sunt ale Guvernului. Cum ar putea Guvernul domnului Dragnea să renunțe la o lege care îl ajută pe domnul Dragnea personal? Căderea Guvernului în Parlament, acesta este scopul moțiunii, este halucinant că o instituție dintr-o țară democratică poate să facă așa ceva.

Eu nu cred că vor renunța, pentru că e o chestiune care ține de viitorul lor politic. Oameni cu vulnerabilități, cu schelete în dulap, vor face totul pentru a-și apăra pielea. Pentru mulți dintre ei este o chestiune de viață și de moarte.

Aceste ordonanțe au fost date cu pretextul condițiilor de detenție din penitenciare. Or aceasta este o teză falsă, folosită ca argument. Dacă s-ar construi cinci penitenciare, condițiile ar fi mult îmbunătățite. (…) Preocuparea lor este pentru oameni care, condamnați fiind, se pare că au furat mult din banul public. Grațierea colectivă este pentru câțiva privilegiați, iar cei care în momentul de față nu beneficiază de condiții sănătoase, ar putea fi foarte ușor ajutați prin amenajarea unor facilități de detenție. Uitați-vă pe bugetul pe 2017, nu există nici cea mai mică intenție de îmbunătățire a condițiilor de detenție.

V-a informat Klaus Iohannis înainte de a anunța public convocarea referendumului?

Nu am discutat lucrul acesta, dar vă rog să mă credeți, am și spus, aceasta este o temă care desparte atât de mult societatea românească, încât cred că un referendum ar putea să clarifice foarte mult apele.

Dacă cei de la PSD ar susține integritatea în funcție publică, o persoană condamnată nu ar trebui să dețină o funcție publică. (…) Moral, dacă ești condamnat definitiv, chiar ești de neînlocuit? Nu se pot găsi alți oameni care să vină în locul tău?

Cred că merită spus că un număr de foști colegi au plecat la ALDE care este la putere. Când partidul este în opoziție, este într-o situație complicată. În general, perioada de opoziție cerne caractere și întărește oamenii politici. Să nu ignorăm nici faptul că PSD și ALDE sunt foarte preocupați să folosească puterea în interesul lor politic și să racoleze oameni de la alte partide. (…) Oamenii vor fi momiți cu diverse avantaje ale puterii.

Nu voi renunța la un set de decizii pe care eu le consider corecte pentru PNL. În primul rând, alegeri de jos în sus. Eu cred că următoarea convenție ar trebui să fie una care să mobilizeze membrii de partid, să aducă un plus de legitimitate pentru cei care vor fi în fruntea partidului. Evident că trebuie să încheiem procesul de alegeri interne în timp real. Una e să faci lucrurile temeinic, alta e să vii să pui repede batista pe țambal, să numești o conducere. Dacă ar fi să facem lucrurile temeinic, Congresul ar putea avea loc în lunile mai-iunie.

Eu am spus de la numirea mea în această funcție că mi-aș dori ca pentru funcția de președinte să voteze toți membrii. E greu de realizat acest proces, pentru ca nu există o coordonare a bazelor de date, nu există o legătură directă cu toți membrii de partid. (…) Eu cu siguranță voi candida la conducerea organizației Sibiu și mă raportez întotdeauna la ceea ce a funcționat acolo.

Aveți de gând să candidați la președinția PNL?

Nu mă gândesc în acest momentla președinția partidului, dar mă gândesc zi și noapte cum aș putea corecta ceea ce nu a mers în PNL până acum.

Dacă PNL nu-și va reveni într-un timp rezonabil, președintele Klaus Iohannis își va putea adjudeca un al doilea mandat?

Nu vreau să discut despre acest lucru, este prea devreme. Eu cred că PNL are forța să fie pilonul politic pentru a-l susține pe președintele Klaus Iohannis, pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor.

PNL are forța și resurse uriașe pentru a-și reveni. Să știți că foarte mulți colegi sunt prinși în activitățile lor din teritoriu. Deschis vă spun că mi-aș dori ca unii colegi să fie mult mai vizibili public. Unii au o reținere, spun ‘domnule, PSD a câștigat cu 45%, PNL să se reconstruiască, să nu mai fim atât de vocali’. Eu cred contrariul: acolo unde trebuie să îmbunătățești, îmbunătățești, să lucrezi și să ai soluțiile tale de sine stătătoare.

Eu îl cunosc pe Klaus Iohannis de când era primaul Sibiului și, cu un partener politic serios, poate să dea României o direcție de dezvoltare sustenabilă. De aceea îmi doream ca PNL să ajungă la guvernare. Chiar și în această perioadă dificilă de opoziție cred în acest parteneriat între PNL și președintele Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”