Răspunsul lui Iohannis pentru cei care vor și la Chișinău „o DNA și o DIICOT ca cele din România”: „E nevoie de ani, dar, vă spun, merită!”

Răspunsul lui Iohannis pentru cei care vor și la Chișinău „o DNA și o DIICOT ca cele din România: „E nevoie de ani, dar, vă spun, merită!

Promisiunea simplificării procedurilor administrative și legislative de acordare a cetățeniei române, garanția că „România rămâne avocatul Republicii Moldova în parcursul european” și asigurarea că de la București îi vor fi respectate atât independența cât și suveranitatea au fost mesajele principale ale lui Klaus Iohannis într-un interviu acordat PRO TV Chișinău în ultima zi a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare de duminică.

Dacă președintele în funcție, Traian Băsescu, a vorbit, în urmă cu un an despre „întregirea țării” ca „proiect național” al României, noul președinte ales a fost mai degrabă precaut la întrebarea legată de existența a „două state românești”, ca și la cea în care a fost menționat scenariul unirii. „România și Moldova au atât de multe lucruri în comun – n-o spun eu, că sunt politician, o spun oamenii de știință, oamenii de cultură: avem istoria, avem limba comună, avem tradiții comune, avem cultura comună. Cum aș putea să am eu o altă părere? România și Republica Moldova au o relație foarte specială și este bine să o cultivăm și să o ducem mai departe. Este, în același fel, foarte clar că avem Republica Moldova stat independent și suveran și numai cetățenii Republicii Moldova vor putea să decidă care va fi parcursul în continuare”, a spus Iohannis.

„Unirea” în varianta Iohannis: „Da, iată, ne găsim, în spațiul comun al Uniunii Europene”

În privința scenariului unirii, în opoziție cu care partidele filoruse și-au construit în ultima lună teme de campanie electorală, Iohannis l-a postpus celui legat de integrarea europeană a Republicii Moldova, lăsându-l ulterior, la latitudinea cetățenilor acestui stat. „Cred ca este bine să ne concentrăm acum asupra unor lucruri extrem de importante pentru Republica Moldova, dar și pentru România – și vorbesc aici despre parcursul european al Republicii Moldova. Republica Moldova a făcut pași foarte hotărâți spre Uniunea Europeană. Recentul acord de asociere semnat arată că lucrurile s-au mișcat cu o viteză foarte bună. Mai este mult de lucru. Și aici avem un rol extrem de important al României. Pentru că Romania, noi, românii, dorim să sprijinim Moldova în parcursul ei european. Iar atunci când acest parcurs se va finaliza cu, sperăm noi, integrarea în Uniunea Europeană, putem să spunem «da, iată, ne găsim, și unii, și altii, în spațiul comun al Uniunii Europene». Dincolo de asta, dacă cetățenii își vor dori mai mult decât atât, atunci nimeni nu-i va putea opri”.

Parcursul european le-a fost tradus de noul președinte al României alegătorilor din Republica Moldova în sensul garantării faptului că, și în condițiile embargoului impus de Rusia, vor putea înlocui piața de desfacere a produselor lor cu cea europeană, câștigând, în timp, și o justiție independentă.

„Drumul european a început acum câțiva ani – nu este o invenție a ultimelor luni sau zile.Ceea ce se întâmplă acum este o consolidare a acestui curs. Cetățenii Republicii Moldova au putut deja să vadă care sunt unele din marile avantaje când vorbim despre orientarea pro-europeană a Republicii Moldova. Au putut sa vadă că se poate călători fără viză și nu cred că este cineva care vrea să renunțe la acest lucru, au putut să vadă că, chiar în situația complicate, ca să nu mă exprim altfel, a comerțului cu Estul, s-a deschis o oportunitate enormă pentru Republica Moldova față de piata europeană, care este cea mai mare piață mondială”, au fost argumentele lui Iohannis.

Simplificarea acordării cetățeniei. „Cât va depinde de mine, voi face”

Până atunci, spune el, proiectele economice – gazoductul Iași-Ungheni și interconectarea pentru energie electrică – vor continua, iar România va fi și în următorii ani „avocatul Moldovei în acest parcurs european”.

Un alt semnal dat celor care au dosare de cetățenie în așteptare a fost acela al intenției de simplificare a procedurilor administrative în acest sens. „Eu înțeleg foarte bine această dorință de a recăpăta sau de a căpăta cetățenia română. Este un lucru natural, este un lucru bun. Și cu siguranță, atât cât va depinde de mine, în ceea ce privește îmbunătățirea procedurilor administrative sau legale, eu o să fac tot ce se poate face pentru a înlesni această procedură pentru a pune oamenii în situația de a putea primi cetățenia română atunci când și-o doresc. Cei care, sigur, îndeplinesc condițiile legale”, a spus la Chișinău noul președinte.

Întrebat, concret, ce le răspunde celor care vor și în Republica Moldova „o DNA și o DIICOT ca cele din România”, Klaus Iohannis a arătat tot spre Uniunea Europeană. „România a făcut pași hotărâți în direcția unei lupte împotriva corupției foarte eficiente și, chiar în ultimele luni de zile, cine a urmărit știrile din România știe despre ce vorbesc. Lucrurile functionează. Avem o justiție independentă, România este stat de drept. Însă trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt: nici la noi acestea nu au venit peste noapte. A fost nevoie de ani și ani de muncă, ani și ani de consolidare a instituțiilor fundamentale ale statului. Foarte important a fost și pentru noi parteneriatul cu Uniunea Europeană. În fazele de pregătire am avut ajutor, am avut așteptări care, în final, au dus spre această evoluție care este pozitivă. Fără îndoială că acest lucru se va întampla și în Republica Moldova. Puteți să fiți foarte optimiști. Lucrurile vor veni în timp. O justiție performantă nu se poate construi de azi pe mâine. Este nevoie de ani și ani de muncă, dar vă spun, merită!”, crede Iohannis.

Dacă ieri și-a început vizita umăr la umăr cu liderul PLDM, Vlad Filat, cel care l-a susținut la rândul său în campania prezidențială în care a obținut 78% din voturile exprimate în Republica Moldova de către cetățenii români, în interviul acordat televiziunii de la Chișinău Iohannis a arătat că nu are „resentimente” faață de premierul Iurie Leancă, cel care a fosst de partea lui Victor Ponta. „A fost campanie electorală. Trebuie să facem diferența clară între faza de campanie electorală, care în viața politică este o fază mai agitată, mai specială, câteodată cu accente care, altfel, în politică poate nu s-ar pune. Eu nu am resentimente”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?