Reacția lui Cioloș după acuzațiile grave făcute de ministrul demisionar al Culturii

Reacția lui Cioloș după acuzațiile grave făcute de ministrul demisionar al Culturii
Publicat: 30/04/2016, 20:37

„Prin multe decizii și acțiuni ale mele, am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roșia Montană sau de la Cathedral Plaza din București. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat in Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici. Când am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piața Romană, am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă”, susține Vlad Alexandrescu în scrisoarea trimisă către Grupul pentru Dialog Social (GDS), publicată de digi24.ro.

„Faptul că, în mai multe ședințe de Guvern, m-am pronunțat în favoarea retragerii imediate a titlurilor de doctor în cazuri de plagiat notorii (…) mi-a adus o adversitate rece a acelor miniștri care erau implicați”, mai spune ministrul, referitor la cazurile de plagiat în obținerea anumitor diplome.

„În momentul de față, cred că o reacordare a încrederii Prim-Ministrului în mandatul meu și în reforma pe care am început-o ar fi singura cale prin care aceste reacții ar putea fi stopate, măcar pentru o perioadă”, a mai spus Alexandrescu, în finalul scrisorii.

În cursul zilei de vineri, 29 aprilie, Vlad Alexandrescu a anunțat într-un mesaj publicat pe pagina sa oficială de Facebook că a convenit cu premierul Dacian Cioloș să nu-și depună demisia înaintea sărbătorilor de Paști. În acel mesaj, Alexandrescu mulțumește „tuturor pentru susținerea din ultimele zile”, referindu-se la „manifestațiile de stradă”, „numeroasele comentarii de pe rețelele de socializare” și la „petițiile în favoarea rămânerii” sale ca Ministru al Culturii.

„Din toate acestea am înțeles că reforma pe care am început-o în domeniul culturii are o largă audiență și răspunde unei așteptări generale de înnoire în sectorul cultural. În momentul de față continuarea acestei reforme este periclitată (…) Cred că împreună cu echipa mea și cu toți cei care îmi împărtășiți viziunea putem și trebuie să ne impunem”, a mai declarat Vlad Alexandrescu prin Facebook.

Amintim că Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu și-a anunțat demisia miercuri, 27 aprilie, tot pe pagina sa de Facebook, după ce premierul Dacian Cioloș i-a cerut să renunțe la funcție, decizia venind pe fondul scandalului de la Opera Națională București.

Reacția lui Cioloș

Premierul Dacian Cioloș anunță că marți va trimite președintelui revocarea lui Vlad Alexandrescu și o nouă propunere pentru Ministerul Culturii, precizând, referitor la acuzațiile lui Alexandrescu, că nu înțelege de ce nu i-a comunicat situațiile pe care le invocă.

Anunțul privind demiterea lui Vlad Alexandrescu a fost făcut, sâmbătă seara, de premierul Dacian Cioloș, pe Facebook, ca urmare a scrisorii pe care acesta a trimis-o GDS și în care acuza presiuni și acțiuni de intimidare directă din partea unor colegi din Cabinet, precum și răceala unora după ce a luat atitudine în problema plagiatelor. Premierul spune că este păcat că Vlad Alexandrescu a ales să se termine în acest fel, dar că viața merge înainte.

„Legat de ultimele discuții in jurul demisiei Ministrului Culturii : E pacat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnull Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, și de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situațiile cu care susține că s-a confruntat. Viața merge înainte. Reformele vor continua și în cultură și în alte domenii. Doresc tuturor sa găsească înțelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paști”, a scris Cioloș.

Șeful Executivului precizează că marți va trimite propunerea de revocare și o nouă nominalizare.

„Marți voi trimite domnului președinte revocarea din functie a d-lui Alexandrescu și nominalizarea noului ministru. Căruia îi voi cere să continue reformele. În mod transparent și onest. Dar nimeni nu are proprietatea asolută a reformelor. Nici măcar eu. Fiecare însă, cred că trebuie să facem ceea ce ne dictează conștiința. Lumina Sărbătorilor de Paști să ne lumineze ființa. Și să așteptăm de la ceilalți să fie mai buni, prin efortul nostru al fiecăruia de a ne ameliora. Cu Dumnezeu spre noi înșine!” a comentat premierul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Ce au plănuit RUŞII în România. Planul secret al lui Putin, dat în vileag la...
Gmail introduce o nouă funcție. Ce se schimbă la adresele de email
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție surprinzătoare