Reacția ministrului Mediului, după ce România a fost chemată la Comisia Europeană din cauza problemelor legate de poluare. Cine este de vină pentru calitatea defectuoasă a aerului

Reacția ministrului Mediului, după ce România a fost chemată la Comisia Europeană din cauza problemelor legate de poluare. Cine este de vină pentru calitatea defectuoasă a aerului
Publicat: 20/01/2018, 13:07

„Potrivit legii, responsabilitatea calității aerului le revine, direct, primarilor, Ministerului Mediului revenindu-i doar cele ce privesc reglementarea și monitorizarea acesteia. Din această perspectivă, am avut întâlniri și am purtat corespondență oficială cu edilii marilor aglomerări urbane și i-am invitat să ne unim eforturile pentru binele sănătății locuitorilor din orașele dumnealor și pentru evitarea situației ca României să i se impună sancțiuni de către CE”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

În acest sens, ministrul spune că a avut întâlniri și a purtat corespondențe cu primarii marilor aglomerări urbane.

„I-am invitat să ne unim eforturile pentru binele sănătății locuitorilor din orașele dumnealor și pentru evitarea situației ca României să i se impună sancțiuni de către CE. Chiar la începutul săptămânii trecute, am avut o astfel de întâlnire de lucru, la sediul Ministerului, cu doamna Gabriela Firea, primarul General al Capitalei, la care au participat și specialiștii noștri și cei din Primărie, o întâlnire foarte bună, in care am stabilit ținte, priorități și termene concrete pentru investiții și proiecte ce vor avea ca efect reducerea emisiilor de dioxid de carbon și îmbunătățirea calității aerului. (…) Am credința că voi primi semnale pozitive și de la Consiliul Județean Brașov- Primăria Brașov și că, în sfârșit, și Primăria Iași se va conforma în ceea ce privește elaborarea Planului de calitate a aerului și a punerii în aplicare a acestuia, pentru că nu e de glumă”, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

Ministrul susține că reuniunea programată pentru 30 ianuarie, la Bruxelles, pe tema calității aerului, unde au fost convocați miniștrii Mediului din nouă țări europene, inclusiv din România, este binevenită.

„Vom putea prezenta progresele făcute de România și termenele realiste pe care ni le putem asuma și sunt sigură că dacă și primarii vor înțelege că situația este extrem de serioasă și că, așa cum ați observat, dacă nici state membre cu vechime în UE, ca Germania, Spania, Franța, Italia, nu sunt >, altă soluție decât aceea de a ne conforma nu avem”, susține Gavrilescu.

„Calitatea aerului este o prioritate a Ministerului Mediului, asumată prin Programul de guvernare. Chiar din primul meu mandat, în 2015, am inițiat toate demersurile pentru punerea la punct a rețelei naționale de monitorizare a calității aerului, pentru achiziții de echipamente mobile și pentru informarea corectă, în timp real, a tuturor cetățenilor. Din păcate, abia în 2017 am putut finaliza aceste demersuri, 2016 fiind un an în care guvernul tehnocrat nu a dorit să își asume nicio decizie notabilă în domeniul protecției mediului”, a mai spus ministrul.

Comisia Europeană va organiza, pe 30 ianuarie, la Bruxelles, o reuniune pe tema calității aerului, fiind convocați miniștrii Mediului din nouă țări europene, inclusiv din România, care riscă să fie vizate de proceduri de sancționare din cauza poluării.

„Într-un ultim efort pentru găsirea soluțiilor la problema gravă a poluării aerului în Uniunea Europeană, comisarul UE pentru Mediu, Karmenu Vella, a invitat miniștrii din nouă țări europene la Bruxelles pe 30 ianuarie. Cele nouă state membre – Cehia, Germania, Spania, Franța, Italia, Ungaria, România, Slovacia și Marea Britanie – riscă să fie vizate de proceduri de sancționare pentru depășirea limitelor stabilite în cazul poluării aerului. Reuniunea oferă statelor membre oportunitatea de a demonstra că vor fi luate măsuri suplimentare adecvate pentru redresarea fără întârziere a actualei situații și pentru conformarea cu reglementările europene”, anunță Comisia Europeană într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

„Această reuniune pe tema calității aerului a fost convocată din trei motive. Pentru protejarea cetățenilor. Pentru a clarifica faptul că dacă nu vor fi îmbunătățiri ale calității aerului vor apărea consecințe juridice. Pentru a le reaminti statelor membre că acest pas este sfârșitul unei perioade lungi, unii ar spune prea lungi, de oferte pentru asistență, consultanță și avertizări”, afirmă Karmenu Vella, comisarul UE pentru Mediu, Afaceri maritime și Pescuit.

„Principala noastră responsabilitate la Comisia Europeană este pentru milioanele de europeni – tineri și bătrâni, bolnavi și sănătoși – care au de suferit din cauza calității proaste a aerului. Părinții unui copil care suferă de bronșită ori fiica unei persoane care are afecțiuni pulmonare vor să observe îmbunătățirea calității aerului cât mai curând. Pentru ei, planurile de acțiune pe 10-12 ani ori ineficiente nu au nicio utilitate”, subliniază comisarul UE.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ