Realitatea paralelă pe care o construiește premierul României la televizor după SCANDALUL DUICU. De ce fraza „DNA n-are nicio treabă cu asta” este o minciună

Realitatea paralelă pe care o construiește premierul României la televizor după SCANDALUL DUICU. De ce fraza „DNA n-are nicio treabă cu asta este o minciună
Publicat: 01/08/2014, 10:04
Actualizat: 05/07/2016, 19:38

Potrivit DNA, șeful CJ Mehedinți, Adrian Duicu, a venit la București pentru a obține sprijinul pentru numirea lui Ponea într-o funcție de conducere la ministerul de Interne. Procurorii anticorupția susțin că Duicu l-a informat chiar de la cabinetul premierului că la discuțiile de la Palatul Victoria se afla și ministrul de interne de la acea vreme, Radu Stroe, iar șeful Poliției a fost și el convocat.

Premierul Ponta încearcă să acrediteze ideea că „DNA n-are nicio treabă cu asta” și că totul este o „înscenare” venită din partea ziarului gândul. Premierul sugerează că ar fi fost ascultat în biroul său de la Palatul Victoria, anunțând că s-a mutat la Ministerul Apărării, care este unitate militară. Cu toate acestea, niciodată din referatul DNA nu reiese că discuțiile au fost interceptate în biroul său, fiind vorba doar despre convorbirile telefonice ale lui Duicu.

Se susțin afirmațiile lui Victor Ponta? gândul pune în paralel principalele declarații făcute luni seară de premier referitoare la cazul Duicu și documentele procurorilor și judecătorului Curții de Apel București:

Afirmația nr. 1 a lui Victor Ponta

„Asta e o înscenare de presă. Eu am anunțat că s-a finalizat raportul corupului de control la zece seara (pe cazul Nana n.red.) și la unu noapte a apărut pe site-ul gândul că s-a făcut trafic de influență la Ponta în birou. Deci a fost înscenare de presă. DNA n-are nicio treabă cu asta. Deci a fost o înscenare de presă”.

Faptele consemnate oficial: Încă de pe date de 3 aprilie, DNA a anunțat că Adrian Duicu făcea trafic de influență și că în cadrul activității sale infracționale susținea că are influență asupra membrilor Guvernului României. „În perioada martie-iunie 2013, inculpatul Duicu Ioan-Adrian, președintele Consiliului județean Mehedinți, a afirmat față de inculpatul Ponea Constantin Ștefan, inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți, faptul că are influență asupra mai multor funcționari publici (membri ai Guvernului, funcționari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, șeful Inspectoratului General al Poliției Române, pe de o parte, și consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orșova, pe de altă parte)”, Sursa: comunicat DNA 3 aprilie.

Ponta susține că informații potrivit căreia Duicu făcea trafic de influență chiar în biroul său este o „înscenare de presă”. În realitate, după cum puteți citi mai jos, procurorii au stabilit următoarele despre acest aspect:

„La data de 13 iunie 2013, numitul Duicu Ioan-Adrian s-a deplasat la București, fără a fi însoțit însă de numitul Ponea Constantin Ștefan. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ștefan, transmițându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ștefan un SMS, transmițându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menținerea temporară a numitului Ponea Constantin Ștefan în funcția deținută și promovarea sa ulterioară în funcția de director adjunct al Direcției de Ordine Publică, solicitare cu care Tobă Petre s-a arătat de acord.

În împrejurările sus-descrise, numitul Duicu Ioan-Adrian, folosindu-se de autoritatea conferită de poziția sa din cadrul Partidului Social Democrat, a obținut folosul pe care îl promisese numitul Ponea Constantin Ștefan.

Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian l-a sunat pe Ponea Constantin Ștefan, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu Tobă Petre: „Ție ți-a rezervat director adjunct la Ordine Publică și-l ține până de hotărăști tu să pleci și i-am spus: nu pleacă de aiciea… știa subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă și n-a pus-o acolo… deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”. Sursa: referatul cu propunerea de arestare a lui Adrian Duicu

După cum se observă, procurorii spun cu certitudine că Duicu se afla în cabinetul premierului. Relevantă este fraza următoare: „Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ștefan, transmițându-i că la premier se află ministrul Afacerilor Interne”

Ba mai mult procurorii relatează că premierul a fost implicat activ în desfășurarea faptelor. Relevantă este următoarea frază: „La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian

Afirmația numărul 2 a lui Victor Ponta

„Duicu nu a fost la mine – M-am dus și am întrebat: nu a fost Duicu, nu a vorbit cu mine, nu a vorbit cu șeful Poliției, de unde aveți această informație, că la mine în birou…? La mine în birou a venit șeful CIA cu șeful SRI, 20 de prim-miniștri, vin șefi de mari corporații, vroiam să întreb. Păi, zice, noi nu am zis așa ceva, ci că Duicu îi spunea altcuiva pe un telefon – din benzinărie, de pe autostradă -….Nu a fost la mine, am întrebat, dar și DNA zice – noi nu zicem că a fost, ci că a vorbit pe telefon”.

Faptele consemnate de anchetatori și judecători: Faptul că Adrian Duicu s-a aflat în Palatul Victoria și că a vorbit cu premierul a fost susținut de procurori în mod clar, după cum ați putut vedea mai sus. Faptul că Duicu a fost prezent la Palatul Victoria a fost certificat și de către judecătorul Curții de Apel București, care a decis arestarea președintelui Consiliului Județean Mehedinți. Judecătorul a menționat doar că nu s-a putut stabilit cu o acuratețe de metru pătrat locul lui Adrian Duicu. Adică dacă a stat la biroul lui Ponta sau în anticamera biroului. „În anticamera șefului cancelarului Primului Ministru sau chiar în cabinetul premierului (apare ca fiind neclar până în prezent) inculpatul Duicu s-a întilnit cu numitul Petre Toba unde a discutat despre numirea în funcție de conducere a coinculpatului Ponea, după cum i-a comunicat acestuia din urmă”

În motivarea instanței, se face referire și la o discuție a lui Duicu cu șeful IPJ, Constantin Ponea. „Inculpatul Duicu arată în data de 13.06.2013, într-o discuție cu inculpatul Ponea ca „Un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dvs”. În acest moment procesual apare ca fiind neclar dacă inculpatul se referă la biroul premierului sau la cel al șefului cancelariei, dar în mod cert discuția a avut loc și cu numitul Petre Tobă, după cum arată inculpatul Duicu”, se mai arată în încheierea instanței.

Afirmația nr. 3. Ponta sugerează că ar fi fost ascultat la Palatul Victoria

Premierul a sugerat, luni seara, la postul de televiziune România TV, că i s-au pus microfoane în birou, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a și decis să se mute la MApN. „De astăzi de dimineață începând mi-am mutat biroul. Mi-am mutat biroul. L-am rugat pe domnul Dușa (ministrul Apărării-n.r.), am un birou la Ministerul Apărării Naționale, aia e unitate militară. Oricine intră, dacă veniți la mine, fiind unitate militară, se înregistrează. Acolo (la Palatul Victoria-n.r.) era mai civil, așa”.

Fapte: Potrivit legislației, interceptarea convorbirilor și amplasarea de tehnică de ascultare în mediul ambiental se face doar în baza unui mandat aprobat de un judecător. În cazul Ducu, din referatul procurorilor și din consemnările instanței, înregistrările l-au privit doar pe șeful CJ Mehedinți. Astfel că nu există niciun fel de date care să arate că în biroului lui Ponta ar fi existat tehnică de ascultare. Au fost interceptate doar convorbirile lui Adrian Duicu.

REȚEAUA DUICU și TRAFICUL DE INFLUENȚĂ făcut de la Palatul Victoria. Cele mai importante materiale apărute în gândul, în ordine cronologică:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Vreme de coșmar. Ține o săptămână
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron