REFERENDUM 2012. Atenție, numără Șova! Cum a câștigat și pierdut USL, într-o singură noapte, UN MILION DE VOTURI. VIDEO

Publicat: 31/07/2012, 13:17
Actualizat: 07/07/2016, 07:21

Noaptea de la REFERENDUM 2012. PSD anunță că a câștigat: referendumul e validat. Burtiere galbene la TV: S-a trecut de 50 la sută! 51, 52 și încă se numără! Experiența lui Mircea Geoană cu a lui „Mihaela, dragostea mea” a fost repetată de Liviu Dragnea și Dan Șova cu ocazia referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu.

„Am câștigat, Traian Băsescu este demis, prezența la vot este de 52%”, a fost mesajul celor de la USL cu o oră și jumătate înainte ca urnele să fie închise. Relu Fenechiu, inspirat de campania lui Obama, a decretat „yes, we can”. Datele BEC-ului nu contau: „noi avem numărătoare paralelă și depășim 50%”, repetau încontinuu cei din USL.

Șova își face apariția

La jumătate de oră după miezul nopții, de la Biroul Electoral Central, se anunță o prezență sub 50%. Nicio problemă pentru USL, care a contraatacat cu senatorul Dan Șova.

Acesta a organizat o conferință fulger, deși ziariștii fuseseră informați că USL nu mai iese cu declarații. Se întorc ziariștii, cameramanii se instalează, Dan Șova începe: „Vreau să vă comunic tuturor că avem vești foarte bune”.

Și continuă: „Numărătoarea noastră de până acum ne arată că prezența la vot este de 48,5%, fără a se lua în calcul nici urnele mobile, nici listele suplimentare, nici secțiile de vot din străinătate și nici secțiile care la ora 23 nu încheiaseră votul. Din estimarea pe care o avem rezultatul final va fi între 51-52, mai precis spre 52%”.

Bomba de la miezul nopții: „Inclusiv eu am votat pe liste suplimentare”

Anunțul bombă de la ora 1 noaptea urma să vină: USL mai are 1 milion de voturi care nu au fost numărate până la această oră. Cu ele referendumul este valid.

Și începe numărătoarea pentru milion. Primul pas: listele suplimentare. „Inclusiv eu am votat pe liste suplimentare”, dezvăluie Șova.

Întrebat dacă există totuși o estimare la nivelul USL, Dan Șova răspunde: „eu cred că pe listele suplimentare sunt în jur de 600.000 – 700.000 de persoane la nivelul țării”. Completează rapid: „cel puțin”.

Pasul doi: listele din străinătate. „Probabil 150.000 – 200.000 de voturi”, spune Șova.

Și ultimul pas: voturile din urnele mobile. „Nu avem o estimare, dar probabil că vor fi câteva sute de mii de oameni”,afirmă senatorul PSD.

„Sincer, mi-e greu să fac matematică așa direct, sunt mai mult cu filologia”

Întrebat dacă USL mizează pe încă un milion de voturi, Șova răspunde: „Sincer, mi-e greu să fac matematică așa direct, sunt mai mult cu filologia. Mi-e mai ușor să lucrez în procente, ne ducem la 52%”.

Milionul de voturi anunțat de Dan Șova s-a evaporat până dimineața, lucru confirmat de secretarul general al PSD, cel care a supravegheat softul cu care se realiza numărătoarea paralelă. Eroare a fost una umană și nu de mașinărie.

Epilog: „Domnul Șova făcut o evaluare greșită, era foarte obosit”

„Domnul Șova făcut o evaluare greșită la numărul de voturi care se regăseau în urnele mobile. Informația lui era greșită în sensul că deja informațiile care veniseră la noi erau din procesele verbale care cuprindeau aceste voturi”, descrie situația reală a numărătorii paralele Dragnea.

Pe Șova îl scuză, dând vina pe oboseala acestuia.

„Era foarte obosit, informația pe care a primit-o a fost că datele transmise sunt cele fără listele suplimentare. A fost o mică confuzie, la ora 23 datele pe care le aveam noi nu cuprindeau listele suplimentare . La ora la care dumnealui a ieșit, informația era greșită pentru că atunci veniseră informațiile din procesele verbale. A fost o mică confuzie”, elucidează Dragnea misterul apariției și dispariției a nu mai puțin de un milion de voturi la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

Dragnea își apără creația, ea nu a obosit și nu a dat rateuri: „Softul PSD a mers foarte bine”.

Biroul Electoral Central confirmă astăzi că prezența la vot nu a fost mai mare de 46%. Povestea cu milionul și 52% rămâne o poveste de campanie electorală, Dan Șova rămâne senator, iar softul PSD va fi folosit și la următoarele alegeri.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
FOTO. Fosta soție a gimnastului Marian Drăgulescu face videochat și a ajuns să aibă o...
Femeia care-și bea menstruația, o aplică pe ten și pictează cu ea: „E medicină pură”
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
O invazie a Rusiei în Ucraina ar avea consecinţe nemaivăzute. IATĂ ce măsuri draconice ar...
Mit FALS sau realitate? Cât de mult ajută, de fapt, alimentarea mașinii cu un combustibil...
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Elon Musk a propus lanțului McDonald’s să accepte plata cu moneda Dogecoin
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
A renunțat la taximetrie și s-a apucat de cultivat canabis
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Pericol uriaş pentru România! Am putea ajunge vecini cu Rusia. Planul secret al lui Putin...
Intră în vigoare din 28 august 2022. Veste uriașă pentru toți românii. Regula se aplică...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Răzbunarea perfectă a unui angajat care a fost concediat de şef pentru că avea idei...