Revolta independenților înainte de parlamentare. Paleologu: „Legea e ticăloasă, îmi trebuie mai multe semnături decât voturi”

Revolta independenților înainte de parlamentare. Paleologu: Legea e ticăloasă, îmi trebuie mai multe semnături decât voturi
Publicat: 16/10/2016, 15:44

Fost ministru al Culturii Toader Paleologu a decis să candideze independent la alegerile din 11 decembrie pentru un nou mandat de deputat, după ce a fost dat afară din PNL, pe fondul criticilor aduse conducerii partidului la alegerile locale. Primul obstacol, strângerea de semnături.

„Lucrurile merg mult mai bine acum. Mi-e greu să vă spun o cifră exactă, pentru că nu mă ocup eu de numărătoare. Sunt cam vreo 4000, poate puțin peste. Aici nu este vorba despre reușita personală a lui Toader Paleologu de a strânge 15.000, 18.000 sau 20.000 de semnături. Aici este vorba despre eșecul democrației în România și de faptul că sistemul e total acaparat de două partide care sunt complice în eliminarea competiției din viața politică. Sigur, suntem în România și unii vor hăhăi de pe margine. Vor spune: hă, hă, uite, Paleologu nu a reușit. Nu a avut bani să plătească o firmă sau nu a avut oameni la Primărie să-i copieze listele permanente. Hă, hă, hă, mare eșec! Problema e eșecul colectiv al societății românești”, a declarant Paleologu.

El dă vina pentru numărul mare de semnături necesar pe „această lege ticăloasă” a alegerilor parlamentare, votată în 2015.

„A fost votată de tot Parlamentul. Am fost numai 10 oameni, printre care și eu, care au votat împotrivă. Important e eșecul colectiv al societății românești și bătaia de joc pe care și-o permite clasa politică la adresa electoratului de a prezenta mereu aceleași figuri compromise și detestate, dar nu ai de ales decât între două liste, a PSD și a PNL. Dacă reușesc să obțin semnăturile, am șanse, pentru că este nevoie de mai puține voturi decât de semnături. Asta e ironia. Participarea va fi foarte joasă, pentru că lumea are oroare față de partide”, a adăugat Toader Paleologu.

Un alt candidat independent, depututatul Remus Cernea, spune că, pe ultima sută de metri, numărul semnăturilor a crescut destul de mult, dar că nu a ajuns nici măcar la jumătate.

„Ne mobilizăm, acum, pe ultima sută de metri, văd că simpatizanții mei se mobilizează în număr mai mare. Sper să le strângem, dar vom fi cu semnul întrebării până spre final. (…) Sunt totalmente montat să reușesc. Nu mă gândesc la varianta în care nu aș reuși să intru în cursa electorală. Deocamdată toată energia mea fizică și psihică este concentrate pentru a reuși”, afirmă Remus Cernea.

El spune că țelul său este să-și continue cauzele începute în mandatul actual.

„Atunci când ești dezamăgit de o stare de lucruri nu trebuie să cedezi, trebuie să încerci să lupți pentru a aduce o schimbare. (…) Mi-aș dori să continui, să susțin în continuare în plan politic cauzele pe care le-am inițiat deja, dar și să deschid noi teme de dezbatere. Am convingerea că pot fi un factor de schimbare. Dacă eu nu aș mai fi în următorul Parlament, cred că o serie de teme, cum ar fi separarea dintre stat și biserică, parteneriatul civil, protecția animalelor ar fi mult mai puțin susținute în următorul legislative”, precizează Remus Cernea.

Un alt politician care ar mai vrea un mandat este Lia Ardelean, deputat PUR/PC între anii 2004 și 2008.

„Voi candida deputat independent. Aștept arădenii care mă cunosc și mi-au urmărit activitatea în mandatul de deputat să fie alături de mine!”, a scris e ape Facebook.

Vișinel Bălan nu a mai făcut politică până în prezent. Este un tânăr provenit din sistemul de protecție a copilului. Cu un parcurs dramatic, despărțit de părinți, trăindu-și copilăria între orfelinate, Vișinel Bălan este absolvent a două facultăți, masterand și inițiator al unor proiecte prin care tinerii din instituții sunt sprijiniți să înceapă o viață independentă.

„Militez de mai bine de 10 ani pentru respectarea drepturilor copilului și a familiei în România. Sunt conștient de hibele sistemului de protecție socială și de problemele din centrele de plasament, pentru că am trăit acolo. De asta am decis să candidez independent pentru Camera Deputaților. Vreau ca tinerii din centrele de plasament să aibă propriul lor reprezentant în Parlament. Cred într-o educație pe bune și cu atât mai mult cred că numai noi putem schimba ceva”, este mesajul cu care acesta se promovează în mediul online.

Potrivit acestei prezentări, proiectele sale pentru România Copiilor și a Familiei sunt”Adopția în 30 de zile”, „Locuințe pentru persoanele fără adăpost”, o comisie de anchetă a abuzurilor din sistemul de protecție a copilului și subvenționarea familiilor care trăiesc cu venituri mai mici decât salariul minim pe economie.

Și Elena Udrea a anunțat recent că ar intenționa să candideze ca independent pentru un nou mandat de deputat. „Am luat decizia de a candida ca independent. O să strâng semnături în stradă și o să-mi fac o campanie ieftină pe Facebook”, susținea Udrea, implicat în mai multe dosare de corupție.

Potrivit legii 208/2015, candidații independenți trebuie să fie susținuți de minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reședință în circumscripția respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 1.000 de alegători.

Listele se pot depune până la data de 27 octombrie, potrivit calendarului alegerilor parlamentare care vor avea loc la 11 decembrie. PNL, PSD, PMP și ALDE au depus deja listele de semnături, în timp ce USR încă nu a strâns numărul necesar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...