România, exclusă oficial din cursa pentru Agenția Europeană a Medicamentului. „Coincidența ciudată” care se vede de la București. Noul sediu EMA va fi la Amsterdam

România, exclusă oficial din cursa pentru Agenția Europeană a Medicamentului. „Coincidența ciudată care se vede de la București. Noul sediu EMA va fi la Amsterdam
Publicat: 21/11/2017, 07:45

Orașul olandez Amsterdam a fost desemnat, luni seară, de Consiliul Uniunii Europene pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului (AEM) în contextul ieșirii Marii Britanii din UE.

Orașele Milano, Amsterdam și Copenhaga au trecut în turul al doilea de vot al Consiliului UE privind stabilirea sediului Agenției Europene a Medicamentului, Bucureștiul nereușind să treacă de primul tur.Președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Nicolae Fotin, susține că votul a fost unul politic, precizând că este „o coincidență ciudată că cele trei orașe care vor întra în turul 2” sunt cele dorite de angajații EMA.

Miza EMA

Agenția Europeană a Medicamentului trebuie să fie relocată, după ce Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană. Principala responsabilitate a agenției este aceea de a proteja și promova sănătatea publică, angajații acesteia evaluând în permanență medicamentelor destinate uzului uman.

Deocamdată cu sediul la Londra, Agenția Europeană a Medicamentului este percepută drept una dintre cele mai importante agenții specializate ale UE, dintre cele peste 40. Agenția are 900 de angajați și primește vizite de la aproximativ 35.000 de autorități naționale de reglementare și oameni de știință în fiecare an, datorită rolului său esențial în aprobarea noilor medicamente piața europeană.

Conform unor surse europene citate de publicațiile EUObserver și Politico.eu, orașele Milano (Italia), Amsterdam (Olanda) și Copenhaga (Danemarca) au obținut cele mai multe puncte în urma primului tur de vot desfășurat în Consiliul UE pentru Afaceri Generale, astfel că vor trece în turul al doilea. Practic, Bucureștiul a fost exclus după primul vot.

În cazul în care niciunul dintre cele trei orașe nu va obține suficiente voturi în a doua sesiune de vot, va fi organizat al treilea vot, în care miniștrii de Externe și de Interne ai statelor Uniunii Europene vor avea de ales dintre două orașe.

Fotin: Votul a fost politic

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului, Nicolae Fotin,susține că votul a fost unul politic, precizând că este „o coincidență ciudată că cele trei orașe care vor întra în turul 2” sunt cele dorite de angajații EMA.

„Știam de la început că este un vot politic. Mi se pare o coincidență ciudată că cele trei orașe care vor întra în turul 2 sunt exact orașele pe care angajații EMA și le-au dorit. A fost o experiență bună pentru că nu am mai făcut până acum dosare pentru relocarea unei agenții. Comisia Europeană a venit și a constatat că tot ce am scris noi în dosarul de candidatură este conform cu realitatea. Este adevărat că au existat voci care au spus că totul a fost mult prea subiectiv, în special în video-ul de prezentare. Dar important este că noi am avut un dosar complet și că nu credem că există vreun punct pe care noi nu l-am atins”, a declarat Nicolae Fotin, președintele Agenției Naționale a Medicamentului, pentru MEDIAFAX.

Nouăsprezece orașe europene, inclusiv Bucureștiul, au candidat pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului (AEM), instituție care trebuie mutată din Marea Britanie în contextul ieșirii acestei țări din UE.

Orașele candidate au fost: Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, București, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Lille, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Viena, Varșovia, Valletta și Zagreb. Înaintea primului tur de vot, Zagrebul, Dublinul și Valletta și-au retras candidaturile.

Consiliul UE a propus o serie de criterii obiective, precum acces la infrastructură și servicii, privind relocarea, în contextul Brexit, a instituțiilor, inclusiv a Agenției Europene a Medicamentului, care au acum sedii în Marea Britanie, a scris EUObserver, estimând că decizia va fi politică. Începând din martie 2019, Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană, acest lucru necesitând transferul sediilor Agenției Europene a Medicamentului (AEM) și Autorității Bancare Europene (ABE).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine