România își plimbă la Bruxelles războiul intern. Băsescu: Îl propun pe Cioloș comisar. Nu am nevoie de mandat de la premier

România își plimbă la Bruxelles războiul intern. Băsescu: Îl propun pe Cioloș comisar. Nu am nevoie de mandat de la premier
Publicat: 16/07/2014, 12:27
Actualizat: 29/07/2014, 19:05

Păstrarea portofoliului Agriculturii sau obținerea unui nou portofoliu, la fel de important, în viitoarea configurație a Comisiei Europene riscă să se transforme într-un fiasco, pe fondul luptelor dintre Palate. După ce a anunțat că s-a pus de acord cu președintele pe propunerea lui Dacian Cioloș pentru un nou mandat, pentru ca mai apoi să se răzgândească, iar ieri să spună că nu i-a dat niciun mandat președintelui pentru a merge azi la Bruxelles cu acest nume, Traian Băsescu contraatacă. Nu numai că el și premierul au convenit că România merge mai departe cu Cioloș, dar nici legile europene, nici cele românești nu susțin afirmația lui Victor Ponta privind nevoia de mandat pentru șeful statului, a spus azi Traian Băsescu, într-un interviu difuzat de B1TV. Oricum, este prea târziu pentru ca Guvernul să se răzgândească, pentru că aproape jumătate din țările membre au trimis deja propunerea lor, iar portofoliul pe care vrea să îl păstreze România, agricultura, este vizat și de alte state, a mai declarat Băsescu.

„Categoric da, am discutat despre asta și cu primul-ministru, chiar dacă el spune altceva”, a fost răspunsul lui Traian Băsescu, întrebat dacă va rosti tot numele lui Dacian Ciolo în negocierile de astăzi, de la Bruxelles, unde va avea loc o reuniune extraordinară a Consiliului European, al cărei scop prim este alocarea funcției de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene (șef al diplomației UE, portofoliu britanic în acest moment, deținut de Baroneasa Catherine Asthon). Dacă voia, într-adevăr, un alt nume în cursa pentru executivul UE, premierul trebuia să informeze și Parlamentul și să parcurgă procedurile necesare, inclusiv audierile în comisiile parlamentare de resort. Acum, este prea târziu pentru aceste proceduri, a subliniat președintele.

După ce se vor încheia negocierile pentru succesorul lui Lady Ashton, a spus Traian Băsescu, se va declanșa un puzzle formidabil, iar România trebuie să știe foarte clar ce vrea, pentru a putea negocia și forma alianțe cu alte state în funcție de acest obiectiv. „La ora asta, când președintele Comisiei e desemnat, România trebuia să aibă transmisă scrisoarea Guvernului cu nominalizarea. Eu nu-mi pot permite azi să nu spun un nume, când știu că portofoliul nostru e vizat și de alte state”, a mai declarat Băsescu, amintind că România și-a propus să încerce să obțină și o funcție de vicepreședinte al Comisiei.

Dacă varianta Cioloș va fi respinsă, există nume de rezervă convenite cu premierul Victor Ponta.

„În ceea ce privește nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona și legii românești, Guvernul nominalizează un comisar. Domnul președinte vrea să îl nominalizeze el. Eu nu consider că… și nu i-am dat acest mandat și, de acum încolo, este foarte important pentru viitor. Așa cum se întâmplă și în Germania, cancelarul Merkel nominalizează comisarul, și peste tot în Europa comisarul european este desemnat de către Guvern, eu nu am cum să accept ca președintele să uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de către Tăriceanu în 2007 și de Emil Boc în 2009″, a spus, ieri, premierul Victor Ponta.

În replică, președintele a precizat azi că, și în timpul guvernelor Tăriceanu și Boc, desemnarea comisarului european a făcut-o Guvernul, dar „în bun acord” cu el. „Când Tăriceanu a încercat să o facă de capul lui fiind cocoș cu Vosganian, nu s-a putut”, a adăugat Traian Băsescu.

Contrele pe viitorul comisar din partea României riscă să submineze negocierile pentru un portofoliu greu românesc. În joc nu este doar credibilitatea României la masa negocierilor de la Bruxelles, ci și greutatea propunerii noastre. Dat fiind că se așteaptă ca discuțiile să fie foarte tensionate, România nu își permite să vorbească pe două voci.

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker (PPE, partidul clasat pe prima poziție la Europarlamentarele din mai) a fost votat ieri de Parlamentul European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. De astăzi, el va încerca să își formeze echipa, cu care se va întoarce, pentru vot, în Parlamentul European.

Principalele declarații ale președintelui pe subiectul propunerii României pentru funcția de comisar:

– „Obiectivul minimal de astăzi este întâlnirea noului președinte al Comisiei – pe care România l-a susținut, am fost de partea câștigătoare. Primul obiectiv este acesta – contactul Consiliului European cu noul președinte al Comisiei. Nu exclud posibilitatea să ne prindă dimineața, pentru că va trebui să desemnăm Înaltul Reprezentant, în locul doamnei Ashton. Abia după ce președintele CE și Înaltul Reprezentant sunt validați de Consiliu, după ce rezolvăm problema Înaltului Reprezentant, se începe oficial discuția despre ceilalți membri ai CE. În realitate, s-a discutat și la Consiliul trecut și vor continua discuțiile în după-amiaza asta, în noaptea asta, fiecare încercând să îl convingă pe Juncker să-i aprobe propunerea”.

– Întrebat dacă îl va propune pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat: „Categoric da, am discutat despre asta și cu primul-ministru, chiar dacă el spune altceva”.

– „Eu nu am nevoie de mandat de la premier”. Președintele a citat articolul 17, paragraf 7, alineat 2, al Tratatului Consolidat privind funcționarea Uniunii Europene și articolul 80 din Constituție: „Dacă Victor Viorel a crezut că face un joc public mințind din nou pe seama intereselor naționale ale României, trebuie să inițieze o procedură, să propună Parlamentului. La ora asta, când președintele Comisiei e desemnat, România trebuia să aibă transmisă scrisoarea Guvernului cu nominalizarea. Eu nu-mi pot permite azi să nu spun un nume, când știu că portofoliul nostru e vizat și de alte state”.

– „I-am spus la telefon: ‘Domnule prim-ministru, rămânem pe varianta Ciloș?’ – ‘Da’. Atunci i-am zis să-i spună Ministerului de Externe să tatoneze alte ministere, pentru că și România trebuie să formeze niște alianțe”.

– „Azi, cu propunerea Înaltului Reprezentant, se declanșează un puzzle formidabil”

– „În momentul de față, aproape jumătate din țări au trimis propunerea lor”

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York