România NU ACCEPTĂ cota de refugiați stabilită la Bruxelles. Surpriză: cum au votat europarlamentarii români propunerea Comisiei Europene

România NU ACCEPTĂ cota de refugiați stabilită la Bruxelles. Surpriză: cum au votat europarlamentarii români propunerea Comisiei Europene
Publicat: 10/09/2015, 23:37
Actualizat: 12/09/2015, 15:33

Mandatul României va fi să nu accepte cote obligatorii de refugiați, adăugând că nu este oportun și nu este o soluție să fie stablite astfel de cote și că este nemulțumit de anunțul Comisie Europene, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

„Am luat act cu oarece nemulțumire de anunțul Comisiei Europene” a spus președintele Iohannis.

Șeful statului a precizat că a discutat joi cu ministrul de interne care va participa la JAI, iar „mandatul lui este să nu declare adeziunea noastră pentru cotele obligatorii”.

Iohannis a mai spus că decizia CE nu va duce la rezolvarea situației.

„Nu considerăm că este oportun să vorbim despre cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, contabilicește, aș putea spune, fără a consulta statele membre”, a mai spus Iohannis.

În opinia președintelui, cotele obligatorii „calculate într-un mod foarte birocratic”, fără consultare, nu vor rezolva problema imigranților, iar un astfel de proiect ca cel prezentat de CE nu era necesar „în această fază”.

„Aici nu vorbim de cifre. Este vorba de oameni, și nu de piese care trebuie numărate, vorbesc de imigranții care vin în Europa. În al doilea rând, este vorba de o solidaritate europeană, iar România și-a declarat-o nu doar prin vorbe, ci și prin oferta de a primi un număr mare, pentru noi, de refugiați, ceea ce nu considerăm că este o soluție sau oportun să vorbim de cote obligatorii, calculate într-un mod foarte birocratic, contabilicește, aș putea spune, fără a consulta statele membre”, a conchis Iohannis.

Comisia Europeană (CE) a prezentat miercuri un nou pachet de propuneri în vederea gestionării afluxului de refugiați și imigranți care amenință să copleșească resursele și coeziunea Uniunii Europene (UE), relatează DPA care prezintă principalele componente ale acestui pachet.

Potrivit acestui document, CE cere României să găzduiască 6.351 de azilanți. Potrivit acestui plan de cote obligatorii, Germania și Franța urmează să accepte cele mai multe persoane – 31.443 și, respectiv, 24.031. Spania, Polonia și Olanda sunt următoarele – cu 14.931, 9.287 și, respectiv, 7.214 de azilanți, potrivit acestui sistem obligatoriu de cote, care are ca criterii populația, economia, șomajul și acceptarea în trecut a unor refugiați de către statele membre.

Cum au votat europarlamentarii români la propunerea CE

Europarlamentarii români au exprimat 15 opțiuni „pentru”, două „împotrivă” și opt abțineri la votul din PE referitor la propunerile Comisiei Europene privind cotele de repartizare a imigranților, iar alți șapte eurodeputați români nu au votat.
Potrivit informațiilor de pe site-ul PE, Victor Boștinaru, Daniel Buda, Andi Cristea, Mircea Diaconu, Damian Drăghici, Monica Macovei, Ramona Mănescu, Sigfried Mureșan, Norica Nicolai, Emilian Pavel, Cristian Preda, Theodor Stolojan, Claudiu Tănăsescu, Adina Vălean și Renate Weber au susținut rezoluția privind cotele obligatorii de migranți.

Csaba Sogor și Iuliu Winkler au votat împotrivă.

Doru Claudian Frunzulică, Maria Grapini, Cătălin Ivan, Victor Negrescu, Laurențiu Rebega, Daciana Sârbu, Mihai Țurcanu și Traian Ungureanu s-au abținut de la vot.

Cristian Bușoi, Viorica Dăncilă, Marian-Jean Marinescu, Sorin Moisă, Dan Nica, Ioan Mircea Pașcu și Claudia Tapardel nu au votat.

Parlamentul European a aprobat joi propunerile Comsiei Europene privind gestionarea crizei refugiaților, inclusiv repartizarea a 160.000 de imigranți între statele membre ale blocului comunitar, informează un comunicat al Legislativului european.

Noile propuneri privind managementul migrației, inclusiv relocarea a 120.000 de solicitanți de azil în interiorul UE – în plus față de propunerea din mai privind relocarea a 40.000 de persoane -, un mecanism permanent de distribuție, o listă a țărilor de origine sigure, care să faciliteze repatrierile rapide ale solicitanților de azil ale căror cereri au fost refuzate și modalități legale de migrație către UE, au fost propunerile prezentate de Comisie și dezbătute în Parlament joi.

În urma dezbaterii, eurodeputații au adoptat o rezoluție pe această temă cu 432 de voturi pentru, 142 împotrivă și 57 de abțineri.

Dezbaterea a debutat cu intervențiile ministrului luxemburghez al muncii, ocupării forței de muncă, economiei sociale și solidarității, Nicolas Schmit, ale prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ale șefului diplomației UE, Federica Mogherini, și ale comisarului pentru migrație, Dimitris Avramopoulos. Deputații au luat apoi cuvântul, prezentând poziția grupurilor politice din Parlament.

Deputații au cerut insistent statelor membre să acționeze și i-au felicitat pe cetățenii europeni pentru primirea călduroasă a refugiaților.

După dezbatere, cei mai mulți dintre deputați au fost de acord cu propunerea din mai pentru relocarea a 40.000 de solicitanți de azil, cu condiția ca Parlamentul să fie consultat înaintea intrării în vigoare a acestei măsuri. Aceeași procedură va fi aplicată și în cazul relocării a 120.000 de solicitanți de azil suplimentari. În ceea ce privește mecanismul permanent, Parlamentul și Consiliul vor decide pe bază de egalitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului