„România, O BĂTAIE DE CAP în plus pentru Europa”. Presa franceză critică „derivele antieuropene” de la București

Redactor:
Bianca Pavaluca
„România, O BĂTAIE DE CAP în plus pentru Europa”. Presa franceză critică „derivele antieuropene” de la București
Le Monde și Le Parisien critică derivele anti-europene de la București și comentează preluarea președinției rotative a Consiliului UE de către România. Vezi comentariile jurnaliștilor francezi

Cotidianul francez Le Monde a publicat un editorial în care pomenește despre „derivele antieuropene de la București”, de „atmosfera generală de neîncredere față de Bruxelles și atacurile asupra statului de drept”.

„Guvernul de la București nu a înțeles complet ce înseamnă să prezidezi țările din Uniunea Europeană,” îl citează Le Monde pe Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, pentru a exemplifica atmosfera în care România a preluat la 1 ianuarie președinția Consiliului UE.

„Tehnic, țara este pregătită. Problema este politică,” se menționează în editorial, cu referire la ofensiva lansată de către Partidul Social Democrat împotriva justiției din România începând cu anul 2016, pentru a-l salva pe Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, de la închisoare.

Acesta este criticat de Le Monde pentru că ar dori „să mute România în tabăra puterilor suveraniste din Europa centrală, care nu ezită să slăbească statul de drept, pe modelul Ungariei și Poloniei”.

„Într-o țară profund pro-europeană, Partidul Social Democrat a reușit să introducă ideea euroscepticismului în România, luând la țintă autoritățile de la Bruxelles. Discursurile despre „influențele străine” rezonează cu populația săracă și rurală a României, privilegiată de Putere, în timp ce clasa medie a obosit să tot iasă în stradă pentru a protesta.”

Le Monde scrie că Liviu Dragnea a încercat să se îmbogățească de pe urma Uniunii Europene în același timp în care o critica. Publicația menționează că unul dintre dosarele de corupție care îl vizează pe Dragnea are ca obiect deturnarea a 21 de milioane de euro din fonduri europene.

Sub titlul „România, o bătaie de cap în plus pentru Europa”, publicația Le Parisien comentează că „țara al cărui guvern trage cu gloanțe roșii asupra Bruxelles-ului a preluat președinția UE pentru următoarele șase luni… încă decisive pentru viitorul vechiului continent”.

„Deja având pe cap problema Brexit (sfârșitul lui martie) și ascensiunea populismului, în timp ce urmează alegerile europarlamentare de pe 26 mai, Europa mai are o bătaie de cap: de marți, trebuie să se obișnuiască cu președinția României,” scrie Phillipe Martinat în Le Parisien, care amintește că este prima dată când România deține această funcție de la aderarea la UE în 2007.

„Teoretic de stânga, Guvernul României, dominat de Partidul Social Democrat (moștenitor al Partidului Comunist), a virat spre naționalism și populism în ultimele luni, după modelul vecinilor unguri și polonezi. România, care era până acum una dintre cele mai eurofile de pe continent, a devenit unul dintre cei mai mari critici ai Bruxellesului. Care nu avea nevoie de așa ceva,” se menționează în Le Parisien.

Și în acest editorial este amintit Liviu Dragnea, „mâna forte a României”, care nu poate fi prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală și mai este vizat de două anchete de corupție. Acesta ar încerca să subjuge justiția, spre disperarea populației, care iese masiv în stradă. În final, Le Parisien amintește despre iritarea manifestată de Jean Claude Juncker în interviu din Die Welt.

 

Inchide