Rovana Plumb despre proiectul Roșia Montană: Respectă standardele de mediu, dar voi vota împotrivă dacă cetățenii îmi cer asta

Rovana Plumb despre proiectul Roșia Montană: Respectă standardele de mediu, dar voi vota împotrivă dacă cetățenii îmi cer asta
Publicat: 11/09/2013, 08:21
Actualizat: 07/08/2014, 22:42

Momente la limita penibilului marți în Parlament când ministrul Mediului Rovana Plumb a spulberat toate temerile senatorilor în privința exploatării de la Roșia Montană, însă la ieșirea de la discuții nu a exclus căar putea vota împotriva proiectului.

Rovana Plumb le-a spus marți senatorilor din Comisia pentru administrație că proiectul este unul care nu dăunează mediului, iar tehnologiile folosite prezintă cele mai mici riscuri, precizând că la ora actuală, la Roșia Montană este o bombă ecologică.

„Nu există pericolul infiltrării cianurii în pânza freatică, nu există o altă tehnologie în lume pentru Roșia Montană decât cea pe bază de cianuri, se folosește și în Finlanda. Prin standardele impuse, care respectă toate cerințele legislative europene obligatorii, modul de operare, tehnologiile aferente au cele mai mici riscuri. Nu se poate face comparație cu situația accidentului de la Baia Mare din multe motive, tipul de infrastructură e cu totul altul, acolo era iaz de șes, aici este iaz de vale”, a spus Rovana Plumb, în cadrul ședinței.

„În momentul de față, la Roșia Montană este o adevărată bombă ecologică pentru că este o poluare foarte mare care provine de la cele 18 neecologizate, de la două cariere în care se acumulează gaze, de 140 de galerii în care există concentrație foarte mare de substanțe nocive și o distanță de 40 de kilometri în care apele acide au o concentrație mai mare decât limita admisă, o suprafață de 235 de hectare de vegetațue distrusă ca urmare a exploatărilor care au fost făcute și avem obligația să facem ca această poluare să înceteze”, a completat ea.

În același timp, la ieșire din dezbaterile care au durat două ore, ministrul Mediului nu a reușit să-și exprime poziția clară vis-a-vis de proiect, declarându-se, pe de o parte, de acord cu propunerea premierului de a nu fi dezbătut, însă punând accent pe faptul că este un proiect important pentru România care are nevoie de o dezbatere largă în Parlament.

„Prin obligațiile pe care trebuie să le respecte ca și standarde de mediu impuse, precum și garanțiile financiare de mediu, proiectul de lege, din punct de vedere al mediului, ar fi asigurat protecția mediului. Sunt de acord cu ceea ce a propus primul ministru Victor Ponta. Este o procedură total democratică și aceasta se va pune în aplicare[…]Trebuie făcută o distincție pe care o am ca membru al guvernului în domeniul protecției mediului, responsabilitate pe care mi-am exercitat-o prin introducerea a tuturor acestor garanții financiare de mediu și responsabilitatea mea în fața cetățenilor pentru că este un proiect de interes național și atunci o consultare este absolut necesară. Era foarte clar că o dezbatere să aibă loc în Parlament, împreună cu societatea civilă, împreună cu organizațiile nonguvernamentale de mediu”, a declarat ministrul Mediului, după dezbaterile din comisie.

Întrebată cum ar vota, în calitate de deputat, luând exemplul premierului care a spus că deși guvernul este inițiator, ca deputat va vota împotrivă, nici de această dată Rovana Plumb nu a putut să prezinte o poziție clară.”Mă voi consulta cu cetățenii din colegiu, nu sunt în Parlament ca persoana fizică, reprezint cetățenii din colegiul meu. În Parlamentul României nu vin personal. Voi vota nu dacă cetățenii din colegiu îmi vor cere asta”, a mai spus ea, adăugând că este prematur să aibă argumente împotrivă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun