S-a modificat regula privind imunitatea parlamentarilor. PNL: „Este o diversiune a lui Ponta, crede că scapă cu mâinile curate după cazul Șova”

Publicat: 07/04/2015, 15:42

Plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului a modificat Statutul Senatului și Camerei Deputaților, în sensul faptului că ridicarea imunității unui ales se poate realiza cu jumătate plus unu din numărul celor prezenți și nu cu jumătate plus unu din numărul total.

Discuția a apărut în spațiul public după scandalul declanșat de votul dat în Senat în cazul Dan Șova, când încuviințarea reținerii și arestării senatorului PSD nu a fost aprobată, deoarece nu a întrunit jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. După acel vot parlamentarii au decis să pună în acord și Statutul deputaților și senatorilor cu Legea Fundamentală, care prevede că este nevoie de jumătate plus unu din numărul aleșilor prezenți.

„Nu îi scapă nimeni de răspundere nici pe premierul Ponta, nici pe Dan Șova”, a spus Mircea Toader.

„Invocarea aici a primului-ministru nu are niciun sens”, a replicat Bogdan Niculescu Duvăz de la PSD.

„În 2013 a mai existat o inițiativă de modificare în acest sens care a fost respinsă de CCR. Ați făcut o referire care trebuie corectată, că au existat majorități diferite în cazurile privind urmărirea penală și arestările. În cazul foștilor miniștri se aplică legea privind răspunderea ministerială și atunci este nevoie de o altă majoritate decât cea privind arestarea și reținerea. Parlamentul nu încearcă sub nicio formă să acorde o protecție alta decât cetățenilor obișnuiți pentru membrii Parlamentului, suntem egali în fața legii”, a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Parlamentarii au fost chemați special în această săptămână la lucru de liderii de grup pentru acest punct de pe ordinea de zi a plenului reunit al Parlamentului pentru modificarea regulilor în privința cvorumului referitor la imunitate.

Discuția din forul legislativ a început cu un mic scandal, PNL reproșând premierului Ponta de ce mai mulți parlamentari ai Opoziției au fost împiedicați de TAROM să ajungă la plen.

„PNL cere premierului Victor Ponta să lămurească, public, situația curselor TAROM prin care zeci de senatori și deputați au fost impiedicați să ajungă la Parlament unde trebuie să se discute modificare Statutului parlamentarilor.PNL suspecteză că PSD și Victor Ponta se folosesc de instituțiile statului pentru a împiedica Opozția să fie prezentă la o dezbatere capitală pentru Statutul senatorilor și deputaților.PNL solicită ca astăzi, în cel mai scurt timp, Statutul să fie supus modificării în Plenul Parlamentului, astfel încât senatorii și deputații Opoziției să poată contracara eventualele derapaje ale PSD”, se arată în comunicatul PNL.

Premierul Ponta a făcut ieri apel la toți parlamentarii să fie prezenți la ședința de astăzi.

„Am discutat despre faptul ca mâine este ședința comună a Parlamentului pentru a fi pusă în acord și Legea privind statutul deputatului și senatorului cu deciziile Curții Constituționale și am făcut un apel către toți colegii noștri, deputați și senatori, chiar dacă este Săptămâna Mare, sau pentru cei care sunt catolici, protestanți, ca mâine să fie prezenți. Fac un apel public și către colegii parlamentari din opoziție să fie prezenți, pentru că ei au facut sesizarea la CCR”, a declarat premierul la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PSD de ieri.

Președintele Klaus Iohannis și PNL au făcut câte o sesizare la CCR după votul în cazul senatorului Dan Șova.

„Președintele PSD Victor Ponta și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu încearcă astăzi o nouă diversiune în Parlament, crezând că pot scăpa cu mâinile curate după votul în cazul Șova. Cei doi pretind că vor să facă pace cu Constituția, la două săptămâni după abuzul comis în Senat împotriva legii fundamentale și a democrației. Convocarea subită a plenului, pentru a modifica statutul deputaților și senatorilor, este o manipulare, nu un demers serios. Intenția domnilor Ponta și Tăriceanu nu este nici pe departe să reintre în legalitate, deoarece ei au sfidat Constituția prea multă vreme ca să-i mai creadă cineva. Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta cred că pot să scape, înainte de hotărârea CCR, de răspunderea legală și morală pentru un episod negru în istoria Parlamentului: cazul Șova.Modificarea, în fugă, a statutului deputaților și senatorilor nu îi scutește de răspundere pe cei care, pe 25 martie, au sfidat o țară întreagă. Domnii Ponta și Tăriceanu pot să modifice toate legile, chiar să le rescrie. Niciun demers pe care l-ar face nu va rescrie „miercurea Șova”, când un senator a beneficiat de protecție în fața legii, oferită abuziv prin decizia președintelui Senatului și cu voia primului ministru”, susține co-președintele PNL, Alina Gorghiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
BREAKING NEWS | Elicopterul cu președintele Iranului în el s-ar fi prăbușit!
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Planta care ar putea încetini îmbătrânirea și reduce riscul de Alzheimer
×