Salariile demnitarilor, TĂIATE de Parlament. Ministrul Muncii: Nu e normal să crească înaintea celorlalți bugetari

Salariile demnitarilor, TĂIATE de Parlament. Ministrul Muncii: Nu e normal să crească înaintea celorlalți bugetari
Publicat: 16/01/2017, 15:35

Pentru respingere au votat PSD și ALDE, în timp ce PNL și USR au votat împotriva respingerii.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, prezentă la discuțiile din Comisii, a precizat că guvernul susține respingerea ordonanței: „Guvernul susține respingerea ordonanței, ca și la Senat. Din punctul nostru de vedere, nu este normal ca salariile înalților demnitari să fie majorate înaintea celorlalți bugetari. Lucrăm la Legea salarizării unitare, care va reglementa toate aceste salarii”, a spus Olguța Vasilescu.

Ordonanța prevedea majorarea salariilor a 48 de înalți demnitari, printre care șeful statului, premierul, președinții Senatului și Camerei, membrii BP ai celor două Camerei, miniștrii, SG al Guvernului, Avocatul Poporului, directorii SRI, SIE, SPP, STS, președinții Curții de Conturi și Consiliului Legislativ, precum și consilierii prezidențiali.

Comisiile au adoptat un amendament potrivit căruia cei vizați de Ordonanță vor avea salarii la nivelul lunii iulie 2015, respectiv salariile de dinaintea emiterii actului normativ, la care se va adăuga un procent de 10%, de care au beneficiat în 2016 ceilalți bugetari. Camera Deputaților este for decizional.

În iulie 2015, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de guvern care poartă semnătura lui Gabriel Oprea, la acea dată premier interimar în Guvernul României, majorarea salariilor demnitarilor, fostu ministru de Interne precizând atunci că își asumă responsabilitatea pentru aceste creșteri.

„Nu ne putem preface că este normal ca un președinte un președinte de țară europeană să primească la sfârșitul lunii aproximativ 1500 de euro”, spunea atunci Oprea, adăugând că „am avut miniștri cu salarii mai mici decât subordonații lor”.

Indemnizațiile președintelui, prim-ministrului și președinților celor două Camere parlamentare ajunseseră, prin această decizie, la 21.540 lei brut (15.108 lei net), remunerație acordată și șefului ICCJ, iar salarizarea vicepremierului fusese fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net). Miniștrii și alte categorii de demnitari, inclusiv șefii serviciilor de informații, primeau o indemnizație lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie fiind incluși și consilierii prezidențiali, care au rang de ministru.
Dragnea a schimbat OUG pe care în 2015 o considera „un lucru bun”
Pe 10 ianuarie, Liviu Dragnea declara căvrea să pice în Parlament OUG prin care s-a stabilit creșterea indemnizațiilor înalților demnitari, motivând că salariul care i-ar reveni i se pare „exagerat”. „Eu vreau să revin la ce era înainte, în loc de 159 milioane, 68 de milioane. Mi se pare suficient”, a spus Dragnea, asta deși, la scurt timp după ce guvernul aprobase, în iulie 2015, majorarea salariilor demnitarilor, afirma că legea „este un lucru bun”.
„Noi vorbim de o serie de demnitari în România care, prin această OUG, au salarii mari. Am spus de la început că nu sunt de acord, că aș putea fi de acord doar dacă în termene rezonabile se va veni cu legea salarizării, se va adopta și toți românii vor avea salarii mai mari. Sunt patru oameni în statul român care au aceleași salarii: președintele României, președintele Senatului, președintelui Camerei Deputaților și premierul”, a declarat Liviu Dragnea, marțea trecută la Antena 3.
Dragnea a spus că vrea să se revină „la ce era înainte”, însemnând ca salariul său, cât și cel revenit președintelui României, președintelui Senatului și premierului să scadă de la 159 de milioane de lei la 68 de milioane de lei.
„Mi se pare suficient. Putem discuta de salarii mari doar cu o singură condiție: să legăm salariile demnitarilor ca raport sau ca multiplu față de salariul mediu pe economie. Crește România, cresc și salariile astea. Scade România, scad și salariile astea. Mie mi se pare exagerat, niciodată nu am avut salariul atât de mare”, a mai spus Dragnea.
În schimb, în iulie 2015, Liviu Dragnea susținea că „această lege este un lucru bun dacă este un prim pas și este urmată de modificarea întregii legi a salarizării”, chiar dacă aceasta și-a produs în cele din urmă efectele, fără să fie însoțită de legea salarizării.
„Este o motivație corectă ca președintele, premierul, șefii camerelor, miniștrii să aibă salarii bune pentru că totuși au răspunderi uriașe. Dar nu este suficient. Nu putem ridica salariile înalților demnitari și marea masă a bugetarilor să rămână cu salarii foarte mici. Am înțeles de la ministrul Rovana Plumb că proiectul mare al legii salarizării este aproape gata. Dacă este un pas dintr-un proiect mare, este corect, dar dacă (n.r – ordonanța) rămâne un pas singular, atunci nu e bine”, declara, la acel moment, Liviu Dragnea.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică