Salariile parlamentarilor ar putea fi dublate din toamnă

Salariile parlamentarilor ar putea fi dublate din toamnă
Publicat: 31/07/2015, 20:29

Președintele PND, deputatul Daniel Fenechiu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că Executivul intenționa la începutul anului să includă și parlamentarii pe lista demnitarilor cu salarii mărite, fiind avansată cifra de 9.000 de lei, și este posibil ca acest demers să fie reluat în toamnă.

„Intențiile au venit din partea partidului de guvernământ și erau discuțiile de la începutul anului, când au început să discute de reforma salarizării în zona bugetară și evident că și demnitarii sunt considerați bugetari. S-a lucrat la această lege, a fost pusă în dezbatere publică, toate bune și frumoase. Nu s-a mai auzit nimic din martie-aprilie încolo, probabil și pe fondul problemelor lui Ponta și pe fondul altor probleme. Și a apărut această ordonanță care a repus pe tapet faptul că demnitarii sunt o categorie mult mai largă, înseamnă și vicepreședinții Camerei Deputaților, înseamnă și membrii Birourilor Permanente, înseamnă și secretarii de stat și parlamentarii simpli. Pe fondul acestor discuții, am înțeles că urma ca începând cu 1 septembrie să crească și lefurile parlamentarilor la 9.000 de lei”, a declarat, pentru MEDIAFAX, deputatul Daniel Fenechiu.

Acesta susține că nu este exclus ca problema să revină în actualitate odată cu începutul noii sesiuni parlamentare, însă este convins că se va ajunge și la majorare a salariilor deputaților și senatorilor.

„E posibil ca urmare și a declarației mele și a altor lucruri să existe o temporizare, dar eu vă asigur că lefurile parlamentarilor vor crește”, a susținut acesta.

Potrivit lui Daniel Fenechiu, primele discuții asupra salarizării demnitarilor prevedeau salarii de 20.000 de lei pentru președinții celor două Camere, precum și pentru premier și șeful Înaltei Curți de Casație și Justiție, 15.000 de lei pentru miniștri și 14.000 de lei pentru senatori și deputați.

Pe de altă parte, potrivit unor surse parlamentare contactate de MEDIAFAX, parlamentari din actuala majoritate ar intenționa să redeschidă discuția salariilor aleșilor în nou sesiune, care va începe în septembrie.

O variantă luată în calcul este inițierea unui proiect de lege prin care salariile senatorilor și deputaților să fie majorate.

A doua variantă discutată este modificarea Ordonanței de Urgență privind salariile demnitarilor odată ce aceasta va ajunge în Parlament pentru dezbatere, prin adăugarea unor amendamente. Decizia însă ar depinde și de poziția lui Liviu Dragnea față de o astfel de inițiativă. „Există o masă critică și există posibilitatea unei asemenea mișcări. Nu știu care e poziția lui Dragnea, mingea e în terenul lui Dragnea”, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare.

Președintele interimar al PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, că va propune în Parlament respingerea ordonanței privind majorarea salariilor demnitarilor, dacă cei care beneficiază „tot o plimbă de la unul la altul și nu o susține nimeni”,referindu-se la faptul că unii au anunțat că își donează banii.

El a răspuns astfel la faptul că sunt unii demnitari care au anunțat că-și donează banii majorați. Întrebat dacă este o decizie privind respingerea ordnanței, Dragnea a spus: „Este o constatare. De câte ori am luat o decizie am argumentat-o și am susținut-o până la capăt. Nu-mi place această situație, dacă nimeni nu o mai susține, nu îi mai chinuim , o respingem în Parlament”.

Premierul Victor Ponta a scris miercuri, pe Facebook, că din 1 august donează diferența de salariu primită prin „faimoasa ordonanță” echipei de baschet a Clubului Steaua, care anul acesta joacă din nou, după mulți ani, într-o competiție europeană.

Salariile demnitarilor vor fi majorate din 1 august, sumele necesare aplicării acestor creșteri fiind incluse în buget la rectificarea bugetară.

Guvernul nu a rediscutat, marți, OUG care majorează salariile demnitarilor, deși premierul Victor Ponta anunțase anterior că „va lua o decizie politică” în acest sens, el exprimându-și totodată dezacordul față de creșterea salariilor demnitarilor înainte de intrarea în vigoare a Legii salarizării.

Astfel, OUG adoptată de Guvern în perioada în care vicepremierul Gabriel Oprea era prim-ministru interimar a rămas în vigoare, deși Victor Ponta a declarat anterior că nu este de acord cu acest act normativ și că marți va lua o decizie politică în acest sens.

Premierul Victor Ponta a declarat marți, la postul B1 TV, că nu a fost de acord cu ordonanța privind mărirea salariilor demnitarilor de la 1 august, dar nu a vrut să creeze o situație „penibilă” din punct de vedere politic și nu voia să pară că se răzbună pe președintele Klaus Iohannis tăindu-i salariul.

Și Daniel Fenechiu nu este singurul care susține că indemnizatiile parlamentarilor ar putea fi majorate, chiar dublate, începand cu 1 decembrie. Deputatul PSD Florin Iordache a spus că vor fi majorate la data la care ar intra în vigoare și noua lege a salarizării.

Într-o intervenție la Realitatea TV, întrebat cu cât ar putea crește, liderul PSD a spus că ar putea fi o majorareîntre 60% și 100%.

„Putem discuta de o indemnizație decentă, atât timp cât cresc salariile în administrație. Acum discutăm de 5.300 lei, normal că toată lumea dorește o anumită reașezare. Dacă discutăm de salariul minim, e foarte mare, dacă discutăm despre nivel european, este foarte mică. Dacă ne uităm la salariile magistraților, membrilor Executivului, trebuie să discutăm și de salariile demnitarilor”, a spus Iordache.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Oana Roman suferă din nou. Tragedie infinită, după ce şi-a pierdut mama: Să sărbătorești în...
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului