Șapte membri CSM cer plenului și Liei Savonea să sesizeze CCR după înregistrarea apărută în presă cu Viorica Dăncilă

Șapte membri CSM cer plenului și Liei Savonea să sesizeze CCR după înregistrarea apărută în presă cu Viorica Dăncilă
Publicat: 09/10/2019, 12:23

„Subsemnații, membri aleși ai Consiliului Superior al Magistraturii, solicităm de urgență:

1. Apararea independenței Autorității judecătorești și

2. Sesizarea Curții Constituționale a României cu soluționarea conflictului juridic de natură constituțională între prim-ministrul României, doamna Dăncilă Viorica Vasilica, pe de-o parte, și Autoritatea judecătoreasca prin Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Public și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de altă parte”, se arat[ ]n comunicatul de presă al celor șapte membri CSM, intrat în posesia MEDIAFAX.

Cei șapte membri CSM arată că, pe 8 octombrie 2019, la o ședință a parlamentarilor Partidului Social Democrat, Viorica Dancilă ar fi afirmat, între altele că miza rămânerii la guvernare a PSD „nu este neapărat un post de prim-ministru. Mizele sunt mult mai mari. Mizele sunt legate de dosare, de secția specială, de numirea procurorilor. Sper că nu vreți să ne întoarcem… și mulți din această sală știu la ce m-am referit.”

„1. În primul rând, prin afirmația că menținerea la guvernare a unui partid politic și rămânerea în ființă a Guvernului României au ca miză – chiar mai mare decât înalta demnitate de Prim ministru- dosarele (judiciare), secția specială și numirea procurorilor, doamna prim-ministru și presedinte al Partidului Social Democrat știrbește în mod grav independența autorității judecătorești, principiu care presupune cu necesitate ca gestionarea dosarelor judiciare, respectiv înfăptuirea justiției să se facă în mod liber, având ca unic temei legea, de către magistrați independenți și făra a depinde în vreun fel de un anume guvern în funcțiune sau de un anume partid care să formeze majoritatea parlamentară care îl susține. Reamintim că principiul separației puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. 4 din Constituția României, este o valoare democratică fundamentală, iar declarațiile doamnei Viorica Dăncilă îi afectează substanța într-un mod inacceptabil. De asemenea, numirea procurorilor în general și numirea procurorilor SIIJ în special ar trebui să se facă fără vreo condiționare din partea unui partid, guvern sau prim-ministru”, potrivit sursei citate.

Membrii CSM transmit că, deși toate organismele internaționale care au fost chemate să se pronunțe asupra modificărilor legislative din domeniul justiției au statuat public necesitatea unor procese de numire la vârful parchetelor bazate pe proceduri transparente și echitabile, care să promoveze meritocrația, discursul Vioricăi Dăncilă, în calitate de prim-ministru și președinte al unui partid politic, demonstrează „o cu totul altă abordare, inclusiv prin crearea unei condiționări între numirile în funcțiile de conducere la parchete și factorul politic”.

Cei șapte arată că discursul premierului pare că vine în contradicție și cu tezele publice care au fost folosite pentru a justifica modificările aduse legilor justiției și „stârnește îngrijorări extreme cu privire la intenția de a subordona politic justiția”.

„Referirea la „Secția Specială” (respectiv Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție) ca fiind miză a rămânerii la guvernare a partidului doamnei prim-ministru este extrem de alarmantă, mai ales în contextul retragerii unor căi de atac de către fostul conducător al acestei secții în dosare vizând membri ai aceluiași partid.Aceste afirmații pot fi înțelese în mod rezonabil în sensul că preocuparea politicului, respectiv a puterii executive reprezentate în cauză de către doamna prim- ministru Vasilica Viorica Dăncilă și a legislativului din care face parte partidul condus de domnia sa, ar fi instrumentarea dosarelor judiciare și modul de numire a magistraților de rang înalt, aspect care nu poate fi primit prin prisma principiilor separației puterilor în stat și a independenței Autorității judecătorești, astfel încât o reacție promptă a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său fundamental de garant al independenței justiției, se impune cu necesitate”, mai transmit cei șapte membri CSM, în comunicatul de presă.

Prin urmare, aceștia solicită Plenului Consiliului Superior al Magistraturii să își manifeste rolul său fundamental, apărând independența Autorității judecătorești față de aceste „afirmații extrem de grave”.

„2. Același discurs al doamnei prim-ministru Dăncilă Viorica Vasilica demonstrează că Guvernul României pe care domnia sa îl conduce și-a arogat competența constituțională a:

A. Înaltei Curți de Casație și Justiție și a celorlalte instanțe prin referirea la o relație de interdependență între rămânerea în ființă a guvernului condus de doamna premier Vasilica Viorica Dancilă și dosarele instrumentate de instanțe în sensul înțelegerii modului de instrumentare a acestora ca miză mult mai mare și decât demnitatea de prim-ministru.

Potrivit art. 126 alin. 1 din Constituția României, justiția se înfăptuiește prin Înalta Curte de Casație și Justiție și celelalte instanțe. Numai acestea au competența de a instrumenta dosarele judiciare, legea supremă neacordând nicio competență primului ministru prin care să poată influența cursul soluționării dosarelor.
Instrumentarea acestora se realizează de judecători independenți, având ca unic temei legea și niciun guvern, niciun partid politic și niciun prim-ministru nu poate interfera în vreun mod în înfăptuirea justiției.

B. Consiliului Superior al Magistraturii și Ministerului Public”, potrivit sursei citate.

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii reamintesc că doar CSM are îndrituirea de a numi procurorii la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

„Condiționarea publică a numirii în aceste funcții de rămânerea partidului doamnei premier la guvernare și de respingerea unei moțiuni de cenzură demonstrează că puterea executivă și-a arogat competența Consiliului Superior al Magistraturii dezvoltată infraconstituțional în legea pentru organizarea judecătorească. Numirea acestor procurori la SIIJ nu ar trebui să fie condiționată de niciun premier, partid sau guvern, de aceea expunerea doamnei Vasilica Viorica Dăncilă este de-a dreptul îngrijorătoare. Curtea Constituțională a reținut în rezolvarea unor conflicte că declarațiile unor persoane deținând funcții importante în stat pot fi analizate în procedura prevăzută de art. 146 lit. d din Constituția României 2”, se mai arată în comunicatul de presă intrat în posesia MEDIAFAX.

Cei șapte apreciază că, prin astfel de declarații, premierul a arogat Guvernului pe care îl conduce competențe constituționale aparținând exclusiv autorității judecătorești.

„Întrucât Plenul Consiliului nu are competența sesizării Curții Constituționale, această prerogativă având-o președintele CSM, vă solicităm de urgență, Doamnă Președinte, să o exercitați pentru restabilirea competențelor fundamentale ale Autorității judecătorești”, conchid cei șapte membri CSM.

Semnatarii scrisorii sunt: judecătorul Andrea Annamaria Chis, procurorul Tatiana Toader, judecătorul Mihai Andrei Bălan, procurorul Florin Deac, judecătorul Mihai Bogdan Mateescu, procurorul Mihai Cristian Ban și procurorul Nicolae Andrei Solomon.

Cei șapte sunt aceiași care au boicotat, în vară, patru ședințe ale plenului CSM care aveau pe ordinea de zi subiecte privind Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), printre care și validarea Adinei Florea la ședia SIIJ, până la traducerea raportului Comisiei de la Veneția și a rapoartelor GRECO. Plenul CSM nu a reușit nici acum validarea Adinei Florea la conducerea Secției.

Solicitarea celor șapte membri de sesizare a Curții Constituționale vine după ce Newsweek România a publicat o înregistrare audio, atribuită unei ședințe a Vioricăi Dăncilă cu parlamentarii PSD, în care premierul le-ar fi vorbit colegilor de partid despre miza justiției în rămânerea la guvernare.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...