Scandal în Parlament. PNL și USR acuză PSD de comportament „dictatorial” după ce a redus timpul de dezbateri prin regulament. După o oră, modificarea Regulamentului a fost publicată în Monitorul Oficial

Redactor:
Liviu Dadacus
Scandal în Parlament. PNL și USR acuză PSD de comportament „dictatorial” după ce a redus timpul de dezbateri prin regulament. După o oră, modificarea Regulamentului a fost publicată în Monitorul Oficial
Plenul Camerei a votat, miercuri, modificarea Regulamentului Camerei, care prevede că dacă unul dintre amendamente a fost acceptat, celelalte amendamente se consideră respinse, în condițiile în care PNL, USR și PMP s-au opus vehement.

UPDATE: Proiectul de hotărâre privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaților a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial, la aproximativ o oră de la adoptarea de către plen, opoziția acuzând PSD și ALDE că se grăbesc, astfel, să adopte modificările Legilor justiției.

„Monitorul Oficial a a executat, iar legile Justiției vot fi puse pe masa lui Dragnea, cum v-ați dorit”, a acuzat, miercuri, în plen, liderul grupului PNL din Cameră, Raluca Turcan, după publicarea în Monitor a modificării Regulamentului. Președintele de ședință, deputatul PSD Florin Iordache, i-a replicat lui Turcan că Monitorul Oficial era obligat să publice ceea ce s-a votat în Parlament.

Proiectul de hotărâre care modifică Regulamentul a fost adoptat cu 176 de voturi „pentru” și 88 de voturi „împotrivă”.

După vot, deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu și-a pus o cruce roșie pe gură și a acuzat PSD de comportament dictatorial.

Deputatul PNL Raluca Turcan a acuzat, după vot, faptul că această modificare „pune capăt” democrației. „Azi, PSD, ALDE și UDMR au creat cadrul ca un grup de interese cu comportament infracțional să decidă după bunul plan pentru a-și salva pielea de propriile dosare în fața justiției”.

„Nu ați închis gura parlamentarilor, ați închis gura românilor”,a acuzat și deputatul PMP Ionuț Simionca.

Textul adoptat de plen are următorul conținut: „După ce timpul de dezbatere stabilit în funcție de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie și președintele de ședință supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaților prezenți, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma inițială”.

Deputatul USR Stelian Ion a criticat, la dezbateri generale, faptul că plenul nu știe ce votează, întrucât Raportul Comisiei de Regulament care se referă la acest amendament nu este accesibil la caseta deputaților.

„Pe site nu e raportul. Ridicați mâna care știți ce votați. E bătaie de joc, faceți de râs o țară întreagă, arucați Parlamentul în derizoriu”, a spus Stelian Ion.

„Nu are acest amendament legătură cu proiectu de hotărâre. E doar un artificiu pe care l-ați identificat pentru că v-ați dat seama că dacă retrimiteți la comisie proiectul anterior nu îl mai puteați dezbate azi, ori necesitatea dvs. era de a rezolva problema azi”, a acuzat și deputatul PNL Gabriel Andronache.

Și deputatul PMP Robert Turcescu a acuzat faptul că deputații nu au în față textul Raportului.

„Nu aveți textul în față, l-am cerut domnului Nicolicea, domnului Marton, mi-au spus că amendamentul a fost formulat verbal și că nu avem o formă scrisă. Textul e ținut sub cheie de domnul Nicolicea. Textul vorbește de timp aplicat în funcție de complexitatea proiectului dezbătut. Cine stabilește cât e de complexă dezbaterea? În funcție de numărul de pagini, mi s-a spus”, a spus Turcescu.
Un alt amendament care modifică Regulamentul și care a fost adoptat miercuri prevede că „Membrii comisiei pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcția, situație în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, alegerea candidatului urmând procedura prevăzută la alin. (4)”.

Și acest amendament a fost criticat vehement de opoziție.

George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
FOTO. Daniela Crudu, într-o lenjerie intimă sumară! Fanii au lăudat trupul care se vedea complet
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Meteorologii ANM avertizează! Vine prăpădul în toată țara
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Alegeri locale 2020. Câți români au VOTAT până la această oră. Au apărut primele date!
VOT ALEGERI LOCALE 2020. Tot ce trebuie să ştii: cum afli secţia de votare şi...
Alegeri locale 2020. Cum trebuie pusă ștampila pentru ca votul să fie valabil și cum...
George Burcea și Viviana Sposub şi-au oficializat relaţia! Au plecat în vacanţă, nu înainte de...
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiția care a șocat întreaga lume
Descoperire de PROPORȚII! Au reconstruit fața unei MUMII și au răsturnat tot ce știam despre...
Alegeri locale 2020. Prezența la vot până la ora 8.00. Avem primele date!
Horoscopul zilei! Se învârte roata pentru aceste zodii
Livian și Bianca, din nou împreună? Filmarea care i-a pus pe jar pe fanii celor...
Poți face infarct de la prea multă bucurie? 5 cauze mai puţin cunoscute ale infarctului...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Un om de afaceri care l-a depăşit cândva pe Bill Gates şi a fost cel...
Inchide