SCANDAL ÎN PARLAMENT. Ședința Senatului a fost amânată. Puterea și opoziția s-au certat pe funcțiile din Biroul Permanent

SCANDAL ÎN PARLAMENT. Ședința Senatului a fost amânată. Puterea și opoziția s-au certat pe funcțiile din Biroul Permanent
Publicat: 03/09/2012, 17:27
Actualizat: 04/08/2014, 00:48

Deschiderea sesiunii parlamentare la Senat, programată pentru luni, a fost amânată din cauza eșecului în negocierile dintre putere și opoziție pentru repartizarea funcțiilor în Biroul Permanent.

„Negocierile n-au dus la niciun rezultat. O să le continuăm mâine, poate poimâine, poate mai amânăm deschiderea lucrărilor Senatului”, a declarat liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu.

El a precizat că noi negocieri între liderii de grupuri vor avea loc marți dimineață, de la ora 10.00.

În pauza dintre negocieri, Rădulescu a precizat că, în prezent, în Biroul permanent ar trebui să fie un raport de 8 la 5 pentru putere. „Nu vor atât, vor 9 la 4 și vor să aibă președintele și patru vicepreședinți ai Senatului, din patru posibili”, a subliniat Cristian Rădulescu.

„Vom vedea dacă se va reveni la sentimente de normalitate, cum le se va forța în continuare această notă”, a a dăugat senatorul.

Întrebat ce funcții revendică PDL în Biroul Permanent, Rădulescu a răspus că democrat-liberalii, revendică respectarea prevederilor regulamentare, care spun că totul se calculează în funcție de algoritmul parlamentar, de ponderea pe care fiecare grup o are în ansamblul Senatului.

„Nouă ne-ar reveni, dacă considerăm și cifrele – matematica e matematică, fără interpretare politică – două funcții de vicepreședinte, una de secretar și una de chestor, iar ei văd posibil pentru noi, prin interpretarea proprie a Regulamentului, doar trei funcții, și de grad mai scăzut”, a completat parlamentrul.

„Dacă nu mai vrem să respectăm nici Constituția nici Regulamentul și peste tot impunem forța unde o să ajungem în perioada următoare?”, a întrebat, retoric, Cristian Rădulescu.

El a mai spus că pretenția puterii de a avea un președinte și patru vicepreședinți „depășește orice închipuire”.

Liderii grupurilor parlamentare din Senat s-au întrunit, luni, pentru a negocia, în baza algorimului, noua componență a Biroului Permanent al Senatului, dar și în celelelalte funcții în structurile acestei Camere.

Potrivit procedurilor parlamentare, sesiunea va începe cu alegerea noilor structuri de conducere în grupurile parlamentare, în comisiile permanente, urmând să fie stabilită, prin votul plenului, și componența Biroului Permanent al Senatului, în urma negocierilor purtate, în baza algoritmului parlamentar între liderii de grup.

Referitor la funcțiile din Biroul Permanent și la conducerile Comisiilor, acestea se negociază pe baza algoritmului politic, la începutul sesiunii, partidele urmând să-și nominalizeze reprezentanții în acest sens.

Senatorii își reiau activitatea luni, când se deschide ultima sesiune parlamentară ordinară din aceasta legislatură, 2008-2012.

Anterior, Departamentul legislativ al Senatului a transmis conducerii acestei Camere informațiile necesare privind apartenența politică a senatorilor în grupurile parlamentare și în Biroul Permanent.

Potrivit acestuia, pentru sesiunea septembrie-decembrie 2012, dintre cele 12 funcții în Biroul Permanent, patru ar urma să revină grupului PSD, care este format din 41 de senatori (33,21% – pondere în structura Camerei superioare a Parlamentului).

Grupurilor parlamentare ale PDL și PNL din Senat le-ar putea reveni câte trei funcții în Biroul Permanent, democrat-liberalii având 34 de senatori (27,54%), iar liberalii 27 de senatori (21,87%).

Grupul progresist, format din 12 senatori, cu o pondere de 9,72%, ar putea avea un reprezentat în conducerea Senatului. Un reprezentat în Biroul Permanent va avea și grupul parlamentar al UDMR, format din șapte senatori (5,67%).

Potrivit lui Filip, funcțiile de vicepreședinte al Senatului ar putea fi împărțite astfel: grupului PSD i-ar putea reveni două funcții, grupului PNL – una, iar grupul PDL ar putea să încerce să își recapete funcția de vicepreședinte cedată grupului progresist.

În prezent, funcțiile de vicepreședinți ai Senatului sunt ocupate de Petru Filip (PSD), Ioan Chelaru (PSD), Laurențiu Chirvăsuță (grupul parlamentar progresist), iar grupul parlamentar al PNL va desemna un senator pentru ocuparea acestei funcții, rămasă vacantă după demisia lui Dan Voiculescu (PC).

Funcțiile de secretari sunt ocupate, în prezent, de Gheorghe David (PDL), Alexandru Pereș (PDL), Vasile Cosmin Nicula (PSD) iar grupul parlamentar al PSD urmează să își desemneze secretarul în Biroul permanent, funcție rămasă vacantă după demisia lui Adrian Țuțuianu.

Radu Berceanu (PDL), Gheorghe Marcu (PSD), Dan Radu Rușanu (PNL) și Attila Verestoy (UDMR) ocupă funcțiile de chestori ai Senatului.

Distribuirea funcțiilor din Biroul Permanent din această Cameră legilslativă va fi stabilită luni, după discuțiile din grupurile parlamentare și după negocierile dintre liderii acestora.

Funcția de președinte al Senatului va fi deținută în continuare de USL.

Fekete Levente a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, că și în vitoarea sesiune parlamentară va rămâne lider al grupului UDMR din Senat, iar senatorul Verestoy Attila își va păstra postul de chestor în conducerea acestei Camere legislative.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este și cum arată Ana Maria Obreja, amanta lui Dumitru Buzatu. A fost cea...
FOTO. Imagini cu gimnasta fără inhibiții! Face o avere din poze pentru bărbați
Mare scandal în Zimbabwe unde o tânără blondă și albă a câștigat concursul național Miss...
Cum face amor, la 85 de ani, Jane Fonda: 'Îmi pun picioarele după...'
UE pregăteşte un nou tip de permis auto: categoria B+. Pentru ce tip de autoturism...
Cât poți merge după ce s-a aprins „check engine”? Un mecanic are răspunsul
EXCLUSIV - Scrisoarea unei mămici la început de an școlar: ”Sistemul de învățământ nu mai...
Tratamente balneare gratuite pentru români în anul 2023. Iată categoriile ce pot beneficia de acestea
Înmormântarea milionarului de la Loto, la mare secret. Apar noi detalii despre omul de afaceri...
HOROSCOP 25 SEPTEMBRIE 2023. Unii nativi pot avea idei inovatoare şi inspiraţie astăzi
S-a aflat cine câștigă Chefi la Cuțite sezonul 12! El este alesul, a plecat cu...
NU vrei să locuiești AICI! Locul unde se produc cele mai multe cutremure DIN LUME
Dezastru în Sănătate. România de Lumea a Treia. Speranța de viață și morțile la naștere...
Chefi la cuțite, sezonul 12. Chef Sorin Bontea și-a format echipa. Cine sunt concurenții care...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...