Scandal la Palatul Victoria după Ordonanța „85 la sută”. Ponta îl caută pe funcționarul care l-a pus într-o „situație penibilă” ca să-l dea afară

Scandal la Palatul Victoria după Ordonanța „85 la sută. Ponta îl caută pe funcționarul care l-a pus într-o situație penibilă ca să-l dea afară
Publicat: 12/06/2013, 14:23
Actualizat: 18/03/2015, 21:50

La o săptămână după ce Guvernul a anunțat că pune taxă de 85% doar pe salariile compensatorii ale șefilor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, dar ordonanța publicată în Monitorul Oficial și intrată în vigoare acoperă integral atât sistemul de stat cât și cel privat, premierul Victor Ponta a susținut la începutul ședinței de Guvern că vinovatul este la Ministerul Finanțelor. Teza lui Ponta este aceea că funcționarul de la Finanțe ar fi modificat textul ordonanței între ședința de Guvern de marți și momentul publicării în Monitorul Oficial, joi.

Premierul le-a citit miniștrilor integral articolul din ordonanța 55/2013 așa cum, spune el, a fost adoptat în ședința de Guvern. „Am în față textul decis în Guvern: «Prin excepție de la prevederile privind Codul Fiscal, cota de impozit de 85% pentru veniturile reprezentând sume compensatorii, cu ocazia încetării contractului de muncă, angajaților cu funcții de conducere și persoanelor care sunt numite în calitatea de membru în consilii de conducere din cadrul ASF și din cadrul autorităților care se reorganizează prin ordonanța de înființare a ASF». Deci, asta am adoptat noi în ședința de guvern, la Monitorul Oficial a mers altceva”, a spusPonta.

Textul intrat însă în vigoare prin publicarea în Monitorul oficial, nu face însă referire strict la ASF, ci se aplică „și la stat și la privat”, așa cum a explicat consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu.

OUG 15/2013. Sursa foto: Monitorul Oficial

Cu această ocazie, premierul le-a cerut astfel miniștrilor să-și „stăpânească” funcționarii și să îi dea afară pe cei care „se cred mai deștepți decât Guvernul”.

„Văd că adoptăm în Guvern acte normative și la publicare se publică altfel. Vreau să trag un semnal de alarmă. Vreau să vedem care funcționar de la Ministerul de Finanțe a încurcat lucrurile. Degeaba decidem în ședința de Guvern, ne conduc funcționarii”, s-a arătat nemulțumit Ponta, adăugând că „acum ne plimbăm pe la Parlament să modificăm”.

Premierul s-a declarat convins că „nu este un caz izolat”, ci „se întâmplă în toate ministerele. „Vreau să conduceți ministerele, să îi supravegheați, să-i dați afară pe cei care nu pun în situații penibile. E un lucru care se întâmplă în toate ministerele. Stăpâniți-vă aparatele administrative”, a fost mesajul lui Ponta pentru miniștri.

Cu câteva ore înainte, Victor Ponta anunțase o anchetă a Corpului de Control care să stabilească, printr-un raport, dacă responsabilul provine din Ministerul de Finanțe sau de la Secretariatul General al Guvernului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase