Scandal pe legea bugetului după modelul Roberta Anastase. PDL contestă la CCR lipsa cvorumului la votarea bugetului

Scandal pe legea bugetului după modelul Roberta Anastase. PDL contestă la CCR lipsa cvorumului la votarea bugetului
Publicat: 08/02/2013, 14:52
Actualizat: 23/03/2015, 09:20

Președintele PDL, Vasile Blaga, a anunțat că democrat-liberalii contestă la Curtea Constituțională modul în care au fost votate anexele bugetelor mai multor ministere, acuzând că nu a fost cvorum în sala de ședință. „Vom depune o contestație la CCR pentru că nu a mai fost cvorum în sală la ședința de miercuri, de la votarea anexelor pentru Ministerul Educației”, a declarat Vasile Blaga.

El a precizat că i-a atras atenția președintelui de ședință, Viorel Hrebenciuc, care a recunoscut că a greșit. „Când am văzut că în sală mai erau 50 de parlamentari, am părăsit sala”, a adăugat președintele PDL.

„Am contestat adoptarea bugetului pentru că s-a făcut în lipsa cvorumului. Practic se repetă situația pe care USL-ul a transformat-o în marota campaniei pentru referendum și pentru europarlamentare după votul pe legea pensiilor. Acum lucrul acesta se întâmplă cu USL. Au trecut legea fără cvorum. Am și semnat sesizarea. Este finalizează, urmeaază doar să se depună. Este doar o contestație a PDL, dacă doresc și ceilaloți să se ralieze, pot să o facă”, a declarat pentru gândul Elena Udrea.

Ce conține TEXTUL SESIZĂRII PDL

Probele cu care PDL merge la Curte

Fostul ministru al Turismului a spus că democrat liberalii vor demonstra lipsa cvorumului cu imaginile din sală. „Probele sunt cele cu imagini. Cred că ne bazăm pe imaginile oficiale, nu ne-am apucat noi să fotografiem”, spune Elena Udrea. În 2010, când legea pensiilor a fost contestastă pe considerente similare – numărătoarea Robertei Antastase -, Curtea Constituțională a respins sesizarea USL motivând că imaginile fără sursă și dată precizate nu sunt concludente, iar în lipsa unei cereri des reverificare a cvorumului în sala de ședințe, acesta se consideră întrunit.

Dincolo de show-ul mediatic pe care PDL-ul mizează, după modelul precedentului Anastase, sesizarea la Curtea Constituțională are și un element juridiic nou față de scandalul din 2010, ignorat de judecători. Este vorba despre reproșul că bugetul a fost adoptat luându-se în calcul reduceri de cheltuieli prin noul Statut al deputaților și senatorilor, act normativ care nu este încă trecut de parlament și de semnătura președintelui Traian Băsescu, fiind întors la reexaminre.

„În buget găsim resurse financiare care nu au suport legislativ. Sunt stabilite resurse financiare care vizează drepturile financiare ale parlamentarilor fără ca statutul parlamentarilor să fie adoptat, act normativ care a fost amânat și nu e adoptat, dar resursele financiare din buget cuprind exact acele drepturi care se regăsesc în legea aceasta. Este unul din elementele pe care le avem în vedere atunci când vom înainta Curții Constituționale contestația noastră”, a explicat PDL-istul Ioan Oltean.

Potrivit vicepreședintelui PDL, Andreea Paul Vass, dincolo de lispa cvorumului și absența statutului parlamentarilor, PDL reclamă faptul că din lege lipsesc amendamentele pe care opoziția le-a depus la comisii, dar care nu s-au regăsit în raportul final.

Voicu: Mă îndoiesc că CCR va accepta contestația

Liberalul Mihai Voicu a precizat că nu se justifică o asemenea procedură. „Mă îndoiesc că judecătorii CCR vor accepta contestațiile procedurale”, a spus la RealitateaTV Voicu.

Deputatul Niculae Mircovici de la grupul minorităților naționale, care a fost secretar de ședință la votarea bugetului, a susținut la rândul său că la votul final a fost cvorumul legal.

„Din 587 au fost la începutul ședinței 461, 126 au fost absenți, în condițiile unui cvorum necesar de 294 de oameni”, a spus Mircovici.

El a precizat că după pauza de prânz s-a făcut o verificare a cvorumului și acesta a fost îndeplinit.

„Proiectul legii bugetului de stat a fost votat a doua zi, anexa Ministerului Educației, anexele sunt părți ale unui proiect de lege și nu necesită cvorum, cvorumul este necesar la momentul votului final, care a avut loc a doua zi”, a spus Mircovici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...