Sechestru de peste 127 de milioane de lei pe averea lui Liviu Dragnea, în Dosarul Tel Drum. Șeful PSD: „Urmează probabil și sechestrul pe viață”. UPDATE

Sechestru de peste 127 de milioane de lei pe averea lui Liviu Dragnea, în Dosarul Tel Drum. Șeful PSD: „Urmează probabil și sechestrul pe viață. UPDATE
Publicat: 21/11/2017, 18:28
Actualizat: 25/03/2019, 22:28

UPDATE: DNA anunță că a instituit un sechestru de peste 127 milioane lei asupra bunurilor lui Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum. Liderul PSD a mers, marți, la DNA pentru a fi informat asupra instituirii sechestrului.

DNA anunță că a instituit un sechestru de peste 127 milioane lei (peste 27 de milioane euro) asupra bunurilor lui Liviu Dragnea în dosarul Tel Drum. Liderul PSD a mers, marți, la DNA pentru a fi informat asupra instituirii sechestrului.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în conformitate cu art. 249 C. proc. pen. și art. 20 din Legea 78/2000, au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de Dragnea Nicolae-Liviu, președintele al Consiliului Județean Teleorman la data faptelor – sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie”, transmit procurorii într-un comunicat de presă.

De asemenea, s-a pus sechestru și pe bunurile lui Florea Neda, reprezentant al Tel Drum, „până la concurența sumei de 31.343.799,19 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de dividende”.

În ceea ce îl privește pe Mugur Bățăuș, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman la data faptelor, s-a dispus sechestru asigurător până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei, iar pe numele unui alt funcționar, Victor Piperea, până la 63.999.908,88.

Marin Predescu, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor, are sechestru până la concurența sumei de 32.203.658,27 lei.

„Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obținute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracțiunile de abuz în serviciu ( peste 31 milioane lei)”, mai spun procurorii.

„Sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiției. De cine? De oameni care se ascund. Cei care sunt împotriva mea se ascund în spatele unor instituții și crucifică oameni. Urmează probabil și sechestrul pe viață”, a comentat șeful PSD decizia DNA, decizia care, spre seară, i-a fost adusă persnal la cunoștință chiar în sediul DNA.

„Păi îl văd foarte interesant (n.r. sechestrul), în sensul că, sigur, noi încă mai credeam și mai credem că putem deveni o țară normală, în care nu afli din presă lucrurile astea, informații date pe surse, pe căi nelegale. Am fost făcut țap ispășitor la Referendum, pentru că trebuia să se păstreze cinstea obrazului cuiva, am ajuns să fiu condamnat pentru niște SMS-uri care s-au trimis.
Am fost făcut țintă de câte ori PSD a vrut să facă ceva bun pentru români, acum sunt folosit pentru a bloca Legile justiției. De către cine? De către cei care se ascund. Sunt președintele Camerei Deputaților, preșdintele PSD, dar sunt doar un om. (…)Le-am spus colegilor mei să facă abstracție”, a mai spus Liviu Dragnea.
Întrebat dacă merge marți la DNA, președintele PSD a răspuns că se va duce să-și ia„în primire sechestrul. Urmează probabil și sechestrul pe viață”.
Referitor la ipoteza vehiculată de Tăriceanu, potrivit căreia Klaus Iohannis s-ar afla în spatele așa-zisului„stat paralel”, Dragnea a replicat scurt:„Am învățat să nu-l mai contrazic așa, de fiecare dată, pe domnul Tăriceanu”. Șeful PSD a mai transmis și că nu merge la recepția de 1 Decembrie,„nici vorbă”.
Conform sursei citate, suspecții din acest dosar au fost notificați și urmează să vină la sediul DNA pentru a li se aduce la cunoștință faptul că averea lor va fi pusă sub sechestru.

Prin această măsură, procurorii încearcă să recupereze prejudiciul din acest dosar, care este estimat la 20 de milioane de euro și 30 de milioane de lei.

În dosarul „Tel Drum”, în 13 noiembrie, procurorii DNA au anunțat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privința acordării de contracte.

Faptele ar fi fost comise în perioada în care era președinte al Consiliului Județean Teleorman.

În dosar este cercetat și Marian Fișcuci, descris de procurori drept persoană apropiată lui Liviu Dragnea și acționar majoritar (scriptic) al Tel Drum SA la data faptelor, acesta fiind acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat.

Petre Pitiș, fost consilier în cadrul CJ Teleorman, reprezentant al Tel Drum SA, este anchetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și complicitate la abuz în serviciu, Florea Neda, reprezentant Tel Drum este cercetat pentru constiuirea unui grup infracțional și complicitate la abuz în serviciu, Mugur Bățăuș, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, este suspectat de constiuirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și complicitate la infracțiuni privind obținerea pe nedrept de fonduri europene, iar Victor Piperea, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la infracțiuni privind obținerea pe nedrept de fonduri europene.

De asemenea, în aceeași cauză este anchetat și Marian Predescu, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor, pentru complicitate la infracțiuni privind obținerea pe nedrept de fonduri europene, dar și reprezentanți ai unei firme, Florian Ion și Daniel Neagoe, aceștia fiind acuzați că făceau parte din grupul infracțional organizat.

Dosarul a fost deschis ca urmare a unui sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă), transmisă procurorilor pe 30 septembrie 2016, privind suspiciuni de obținere nelegală pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene a unor fonduri europene.

Procurorii spun că cei care făceau parte din grup ar fi conceput activitate acestuia în etape, în funcție de zonele, firmele și influența pe care le aveau.

Primul pas, în viziunea DNA, ar fi fost privatizarea Tel Drum și transferarea din proprietatea CJ Teleorman „în sfera de influență și control a suspectului Liviu Nicolae Dragnea, prin persoane interpuse”.

Ulterior, precizează DNA, ar fi fost create mai multe firme controlate de cei care ar fi făcut parte din grupare, care aveau rol de interpus în atribuirea unor contracte publice.

Potrivit sursei citate, gruparea s-ar fi asigurat că Tel Drum obține contracte din fonduri publice, mai ales acordate de Consiliul Județean Teleorman, prin influență și funcții, dar și prin „furnizarea informațiilor confidențiale privind licitațiile publice înainte de momentul publicării anunțurilor și prin inserarea condițiilor restrictive în caietele de sarcini (utilajul pe care Consiliul Județean Teleorman l-a înstrăinat către Tel Drum SA era unul dintre criteriile de calificare în cazul lucrărilor de reabilitare a drumurilor județene)”.

În plus, prin administratorii Tel Drum se facilita si intermedia numirea unor persoane în funcții din administrația centrală, dar se furnizau și fonduri către PSD, „prin donații ale membrilor grupului infracțional organizat și ale societăților controlate de aceștia”, arată anchetatorii.

„Prin prisma influenței pe care Liviu Nicolae Dragnea o avea la nivelul administrației centrale și în sfera politică, asigurarea accesului la informații confidențiale din cadrul instituțiilor administrației centrale și furnizarea de documente cu caracter confidențial către membrii grupului infracțional organizat din mediul privat. (..) Structura grupului a permis o interacțiune ușoară între membrii acestuia, fiind de foarte multe ori disimulată prin prisma atribuțiilor de serviciu ale acestora, suspecții Mugur Bățăuș și Victor Piperea conducând direcții din cadrul Consiliului Județean Teleorman și fiind subordonați suspectului Liviu Dragnea, iar reprezentanții din mediul privat reușind cu ușurință să interacționeze prin prisma contractelor care erau în curs de executare”, se mai precizează în comunicatul de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Anamaria Ferentz, surprinsă de cum arată Bucureștiul, după zece ani de când nu l-a mai...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...